Linkovi

EU upozorava SAD: Uvođenje tarifa na automobile može okončati štetom po američku ekonomiju


Arhiva - Vozila Volkswagen namijenjena za izvoz snimljena u Emdenu, Njemačka, 9. marta 2018.
Arhiva - Vozila Volkswagen namijenjena za izvoz snimljena u Emdenu, Njemačka, 9. marta 2018.

Evropska unija upozorila je SAD da će se uvođenje tarifa na automobile završiti štetom po ekonomiju SAD i da će vjerovatno rezultirati mjerama odmazde njihovih trgovinskih partnera.

U pismu poslatom američkom Sekretarijatu za trgovinu u petak, Evropska unija kaže da su tarife na evropske automobile i dijelove nepravedne.

Predsjednik SAD Donald Trump predožio je uvođenje tarifa od 20 odsto na automobile uvezene iz EU, navodeći zabrinutost zbog bezbjednosti. Nije bilo odmah jasno na šta se ta zabrinutost odnosi.

EU u pismu kaže: "U 2017., evropske kompanije sa sjedištem u SAD, proizvele su blizu 2,9 miliona automobila, što je 29 odsto toalne proizvodnje SAD". Povjerenje u evropske automobilske kompanije 'dobro je uspostavljeno' u SAD.

Evropska automobilska industrija u SAD podržava nekih 120.000 poslova u fabrikama najviše u južnim dijelovima zemlje. Rat tarifama mogao bi da ima negativan efekat na te poslove i u regionu poznatom po podršci aktuelnom predsjedniku SAD.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG