Linkovi

AFP: EU i Japan potpisuju veliki trgovinski sporazum, dok SAD dižu zidove


Predsjednik Evropske komisije, Jean-Claude Juncker (desno), predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk (centar) i premijer Japana, Shinzo Abe, pozdravljaju se prije sastanka u zgradi Evropa u Briselu, 21. marta 2017.
Predsjednik Evropske komisije, Jean-Claude Juncker (desno), predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk (centar) i premijer Japana, Shinzo Abe, pozdravljaju se prije sastanka u zgradi Evropa u Briselu, 21. marta 2017.

Najviši zvaničnici Evropske unije stigli su u Japan u utorak, kako bi potpisali najveći trgovinski sporazum o zajedničkom tržištu ikad i predstavili ujedinjeni front.

Predsjednik Evropskog savjeta, Donald Tusk, i prvi čovjek Evropske komisije, Jean-Claude Juncker, stigli su u Japan nakon razgovora u Pekingu, gdje su pozivali na globalnu trgovinsku saradnju i upozoravali protiv trgovinskih ratova.

"Zajednička je dužnost EU i Kine, ali takođe i Amerike i Rusije, je da ne unište (globalni trgovniski poredak), već da ga unaprijede i da ne započnu trgovinske ratove koji bi se pretvorili u vrući konflikt kao mnogo puta u istoriji", rekao je Tusk u ponedeljak u Pekingu.

"Još uvijek ima vremena da se spriječe konflikti i haos".

Prelomni sporazum EU-Japan stvara veliku ekonomsku zonu i postavlja se u oštar kontrast nasuprot protekcionizma "Amerika na prvom mjestu" predsjednika Donalda Trampa.

Sporazum, dogovoren prošlog decembra, je "najveći ikad koji je Evropska unija ispregovarala", tvrdi portparol Komisije, Margaritis Šinas.

"Sporazum će stvoriti trgovinsku zonu koja će pokriti gotovo trećinu svjetskog BDP-a", rekao je.

Evropska unija - svjetsko najveće jedinstveno tržište sa 28 zemalja i 500 miliona ljudi - pokušava da ojača savezništva nasuprot Trumpove protekcionističke administracije.

Sporazum EU-Japan posalaće "snažan signal svijetu" protiv američkog protekcionizma, rekla je nedavno evropska komesarka za trgovinu, Seslija Malstorm.

Trumpova administracija razljutila je tradicionalne saveznike poput EU i Japana uvodeći trgovinske tarife, dok zvecka međunarodnim tržištima preteći trgovinskim ratom sa Kinom.

U nedjelju, predsjednik SAD dodatno je podstakao rastuće tenzije označavajući EU, zajedno sa Rusijom i Kinom, "neprijateljima" Sjedinjenih Država i ponavljajući svoju optužbu da je EU "skorišćavala SAD u trgovini".

Zvaničnici EU u Japanu takođe će gledati da predstave ujedinjeni front protiv SAD tarifa na čelik i aluminijum, koje je Tokio nazvao "žalosnim".

Pod trgovinskim sporazumom, EU će otvoriti svoje tržište za japansku auto industriju, dok će Tokio zauzvrat ukinuti barijere na poljoprivredne proizvode iz EU, posebno mliječne.

EU traži pristup jednom od najbogatijih svjetskih tržišta, dok se Japan nada letećem startu za ekonomiju koja se bori da nađe čvrsto tlo.

Japanski premijer, Shinzo Abe, trebalo je prema rasoredu da potpiše sporazum u Briselu prošle nedjelje, ali je otkazao svog put zbog razarajućih poplava u Japanu u kojima je poginulo najmanje 220 ljudi.

XS
SM
MD
LG