Linkovi

Njemačka privremeno preuzela Gazprom u toj zemlji


Ilustracija
Ilustracija

Njemačke kćerke-firme ruske kompanije Gazprom biće stavljene pod državnu kontrolu i ubuduće će ih voditi regulatorna Federalna agencija za električnu energiju, gas, telekomunikacije, poštu i željeznice, saopštio je njemački ministar ekonomije Robert Habeck.

"Ovim nalogom, moje ministarstvo privremeno imenuje Federalnu agenciju za mreže za povjerenika za Gazprom Njemačka", rekao je Habeck tokom kratke izjave za štampu u Berlinu, prenosi Politico.

On je rekao da je naredba donijeta u cilju zaštite javne bezbjednosti i reda i održavanju stabilnoti snabdijevanja, tvrdeći da je taj korak "imperativ" jer Gazprom Njemačka upravlja "kritičnom infrastrukturom" u zemlji.

Prošlonedjeljna odluka Gazproma da otuđi Gazprom Njemačka i njegove akcije izazvala je u odluku ministarstva, prema Habecku, jer je stvorila "nejasne pravne okolnosti".

"Nije saopšteno ko će biti novi ekonomski i pravni vlasnik ovih holdinga. Ovo je samo po sebi kršenje zahtjeva o obavještavanju prema Uredbi o spoljnoj trgovini i platnom prometu", rekao je on.

Odluka ministarstva, koju je Habeck nazvao "prelaznim rješenjem", biće na snazi do 30. septembra.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG