Linkovi

Direktor FBI-ja upozorava na 'bubnjeve' ruskih dezinformacija, naljutio predsjednika Trumpa


Battleground State Voters Gear Up for Final Months of Presidential Campaign
Battleground State Voters Gear Up for Final Months of Presidential Campaign

Direktor FBI-a Christopher Wray upozorio je u četvrtak zakonodavce da Rusija ne odustaje u svojim naporima da pokoleba ishod predsjedničkih izbora u novembru pokušavajući naštetiti kampanji demokratskog kandidata i bivšeg potpredsjednika Joe Bidena - svjedočenje koje izgleda nije dobro primio američki predsjednik Donald Trump.

Wray je, svjedočeći pred Odborom za nacionalnu sigurnost Doma, opisao operacije utjecaja Kremlja kao "vrlo, vrlo aktivne" na društvenim mrežama, u vlastitim državnim medijima i putem raznih satelita.

Cilj ovih operacija utjecaja je "prije svega ocrniti potpredsjednika Bidena i ono što Rusi vide kao neku vrstu antiruskog establišmenta", rekao je.

Wray-ova javna ocjena pojačanih operacija ruskog utjecaja njegova je prva otkako je američka predsjednička kampanja ušla u svoj posljednji dio. To je također u skladu s rijetkom javnom procjenom koju je početkom avgusta ponudio najviši državni protuobavještajac William Evanina.

Evanina je, međutim, također upozorio da sa Rusijom povezani akteri "žele pojačati" Trumpovu kandidaturu, nešto što FBI-jev Wray nije rekao na pitanje o ruskom miješanju.

Trump, za kojeg je poznato da na vrhove obavještajnih i policijskih službenika zadatke prebacuje na društvenim mrežama, odgovorio je kasno u četvrtak nazvavši direktora FBI-ja prvim imenom.

"Ali Chris, ne vidiš nikakvu aktivnost iz Kine, iako je to FAR veća prijetnja od Rusije, Rusije i Rusije", napisao je Trump dodajući "Oboje će se, kao i drugi, moći miješati u naše izbore 2020. s našom potpuno ranjivom neželjenom (krivotvorenom?) prevarom sa glasačkim listićima. Provjeri!"

Uprkos predsjednikovim navodima o glasačkim listićima, navodima koje je više puta navodio, direktor FBI-a rekao je zakonodavcima nekoliko sati ranije da su takve zabrinutosti neutemeljene.

"Do danas nismo vidjeli koordinirane nacionalne napore za prevaru birača na velikim izborima", rekao je Wray, ponovivši uvjerenja visokih američkih predstavnika zakona i obavještajnih službi koji su razgovarali s novinarima pod uvjetom da ostanu anonimni prošlog mjeseca.

Umjesto toga, rekao je Wray, njegovi strahovi usredotočeni su na salvu dezinformacija Rusije i drugih, usmjerenih na američke glasače.

"Najviše me brine stalan ritam dezinformacija i pojačavanje manjih cyber upada", rekao je Wray. "Bojim se da će s vremenom doprinijeti nedostatku povjerenja (među) američkim glasačima."

To bi bila percepcija, a ne stvarnost. Mislim da Amerikanci mogu i trebaju imati povjerenja u naš izborni sistem i sigurno u našu demokratiju, “dodao je.

Antifa i američki protesti

Direktor FBI-a sukobio se s Trumpom, i zbog Antifa, ljevičarskog protestnog pokreta koji je sve vidljiviji u demonstracijama koje su se proširile širom zemlje.

"Smatramo Antifu više ideologijom ili pokretom nego organizacijom", rekao je Wray zastupnicima, dodajući da nema dokaza da Antifa stoji iza bilo kakve koordinirane kampanje za poticanje nasilja na protestima koji su zahvatili dijelove zemlje.

U drugom tvitu kasno u četvrtak, Trump je kritikovao i Wraya i čitav FBI jer su dopustili Antifi, "da se izvuče sa" 'ubistvom'.

"Na njih gledam kao na gomilu dobro financiranih ANARHISTA I NASILNIKA koji su zaštićeni jer FBI inspiriran Comeyem / Muellerom jednostavno nije u mogućnosti ili ne želi pronaći njihov izvor financiranja", rekao je predsjednik.

No, tijekom svjedočenja pred zakonodavcima, Wray je rekao da, iako FBI ima "popriličan broj pravilno predviđenih istraga nasilnih anarhističkih ekstremista, od kojih se bilo koji broj samoidentificira s pokretom Antifa", dokazi ne podržavaju tvrdnje veće zavjere.

"Čini se da veći dio nasilja koje vidimo nije organizirano ili pripisano nekoj određenoj grupi ili pokretu", rekao je direktor FBI-a.

Umjesto toga, opisao je pokušaje Antifa i drugih pokreta, poput desničarskih Boogaloo Boysa, da se organiziraju kako bi podstakli nasilje kao ad hoc.

"Vidimo, u određenim džepovima, više vrsta regionalno organiziranih ljudi koji se udružuju, često se koordiniraju na terenu usred protesta," rekao je Wray, dodajući da takvi pokušaji mogu čak prijeći ideološke crte, kao u jednom incidentu ranije ovog mjeseca u kojem su se dva samoopisana Boogaloo Boysa pokušala pridružiti palestinskoj terorističkoj grupi Hamas.

Republikanski otpor

Wrayeva objašnjenja, međutim, nisu impresionirala neke republikanske zakonodavce, uključujući predstavnika Den Crenshawa iz Teksasa, koji je podržavao predsjednika.

"Čini mi se čudnim da to ne možemo nazvati grupom", rekao je Crenshaw Wrayu.

Ovo je ideologija koja se organizuje lokalno. Koordinira na regionalnom i nacionalnom nivou. Nosi standardizovanu uniformu. Prikuplja sredstva za kupovinu lasera velike snage da zaslijepe federalne oficire ”, rekao je Crenshaw. "Čini se da je to više od ideologije."

Ekstremisti sa sjedištem u SAD-u

Wray je također rekao zakonodavcima da FBI nasilne ekstremiste sa sjedištem u SAD-u, bez obzira na to jesu li pod utjecajem džihadističke ideologije ili ideologije koja proizlazi iz doma, smatra najvećom prijetnjom državi.

"Rasno motivirani nasilni ekstremizam je, mislim, najveća dio u toj većoj grupi", rekao je, napominjući da je do sada ukupno bilo 120 uhićenja zbog domaćeg terorizma.


XS
SM
MD
LG