Linkovi

Nema znakova cyber napada na izborni sistem SAD


FILE - A voter leaves the booth after casting her ballot in the Pennsylvania primary at a polling place in Philadelphia, Pennsylvania.
FILE - A voter leaves the booth after casting her ballot in the Pennsylvania primary at a polling place in Philadelphia, Pennsylvania.

Vrhovni američki službenici za provođenje zakona, vojske i obavještajnih službi izražavaju povjerenje u svoju sposobnost održavanja sigurnosti predstojećih predsjedničkih izbora, uprkos sve većem broju dokaza da se nekoliko zemalja i dalje namjerava miješati u glasanje.

Službenici su se spremali za neke vrste napada na izbore gotovo četiri godine, otkako je američka obavještajna zajednica zaključila da se Rusija želi miješati u američke predsjedničke izbore 2016. godine. Ali s manje od 50 dana dok birači ne izađu na birališta 3. novembra, kažu da nema znakova da Rusija ili bilo ko drugi pokušava hakirati kritične izborne sisteme.

"Do danas nismo vidjeli kibernetske napade na bazama podataka o registraciji birača ili na bilo kojem sistemu koji je uključen u primarno glasanje", rekao je u srijedu direktor FBI-a Christopher Wray na virtualnom summitu koji je organizirala američka Agencija za cyber-sigurnost i sigurnost infrastrukture (CISA).

I bez obzira što je FBI-jeve napore da zaštiti kritične američke sisteme opisao kao "neprestanu bitku", Wray je rekao da se čini da se mjere predostrožnosti uspostavljene od izbora 2016. godine isplaćuju.

Prema našim saznanjima nijedna strana vlada nije se pokušala miješati u američko brojanje galsova.
direktor FBI-a Christopher Wray

Govoreći na odvojenoj virtualnoj konferenciji u srijedu, zapovjednik američke cyber komande također je nastojao osigurati glasače uoči izbora.

"Uvjeren sam da ćemo postići ogroman, kontinuiran uspjeh zasnovan na radu koji se zaista spojio između međuresornih vlasti (vlade) i naših partnera", rekao je general Paul Nakasone, koji je i direktor Agencije za nacionalnu sigurnost.

Te su procjene u skladu s drugima koje su visoki američki zvaničnici proteklih sedmica ponudili o prijetnji predsjedničkim izborima - da dok američki protivnici poput Kine, Rusije i Irana nastoje da se miješaju u izbore, ti napori tek trebaju prodrijeti prema sistemima na koje će se zemlja oslanjati za provođenje glasanja.

"Ovo će biti najsigurniji izbori u modernoj povijesti", rekao je prošle sedmice direktor CISA-e Christopher Krebs, ponavljajući frazu koju je koristio mnogo puta od jula.

Kao dio napora da osigura izbore, američka vlada surađuje sa državama na povećanju broja senzora koji paze na zlonamjernu cyberaktivnost. Više od 90% biračkih mjesta u zemlji sada ima uspostavljene sisteme koji osiguravaju postojanje evidencije svakog glasa i na papiru, za slučaj da nešto pođe po zlu.

Visoki zvaničnici također su umanjili zabrinutost koju je pokrenuo predsjednik Donald Trump da bi povećano oslanjanje na glasačke listiće zbog pandemije koronavirusa moglo dovesti do „najnamještenijih izbora u istoriji našeg naroda“.

"Nemamo informacija ili obavještajnih podataka da se bilo koji akter prijetnje bavi bilo kojom vrstom aktivnosti da potkopa bilo koji dio glasanja putem pošte ili glasačkih listića", rekao je prošlog mjeseca visoki američki obavještajni zvaničnik, zahtijevajući anonimnost.

Ipak, iako su američki dužnosnici sigurni u ojačanu glasačku infrastrukturu u zemlji, oni su i dalje zabrinuti kako protivnici teže promjeni ishoda izbora utjecajnim kampanjama i propagandom.

U srijedu je Nakasone opisao utjecajne operacije kao prijetnju koja će se vjerojatno pogoršati samo kako tehnologija nastavlja napredovati.

Operacije uticaja, samo općenito, za nas će biti jedna od stvari s kojima ćemo se baviti ne samo svake dvije ili četiri godine", rekao je. „Mislim da ćemo to vidjeti u našim diplomatskim procesima. Vidjet ćemo to u ratovanju. Vidjet ćemo to u sijanju građanskog nepovjerenja u različitim zemljama. "

Postoje znakovi da Kina, Rusija i Iran pojačavaju svoje napore.

Prošle sedmice Microsoft je objavio da je otkrio dokaze da su hakeri povezani sa sve tri sumnjive zemlje aktivno ciljali Trumpovu predizbornu kampanju, kao i kampanju njegovog glavnog izazivača, bivšeg potpredsjednika Joea Bidena.

"Strane grupe aktivnosti pojačale su napore usmjerene na izbore 2020. godine i u skladu su s onim što su izvijestili američka vlada i drugi", napisao je Tom Burt, korporativni potpredsjednik korporacije za sigurnost kupaca na svom blogu prošle sedmice.

"Većinu ovih napada otkrili su i zaustavili sigurnosni alati ugrađeni u naše proizvode", dodao je.

Prošlog mjeseca, William Evanina, direktor Nacionalnog kontraobavještajnog i sigurnosnog centra, upozorio je da Kina, Rusija i Iran nastoje "podrivati povjerenje američkog naroda u naš demokratski proces".

U toj rijetkoj javnoj procjeni, Evanina je rekao da se čini da je Rusija namjeravala oštetiti Bidenovu kampanju, dok su neki akteri povezani s Kremljem "pokušavali pojačati kandidaturu predsjednika Trumpa na društvenim mrežama i ruskoj televiziji".

Evanina je rekao da se čini i da Kina i Iran favoriziraju Bajdenovu kandidaturu.

No, uprkos zabrinutosti, postavljaju se pitanja o tome kakav će utjecaj kineske, ruske i iranske operacije utjecaja imati na američke glasače kada oni zapravo glasaju.

"Čak i ako možete pripisati operaciju, čak i ako zaista možete prikupiti što više, vrlo je teško procijeniti koliki je to utjecaj", rekao je Daniel Kimmage, glavni zamjenik koordinatora Centra za globalni angažman američkog State Departmenta. "Mislim da je to i dalje jedan od izvanrednih izazova na ovom polju."

XS
SM
MD
LG