Linkovi

SAD: Džordžija danas odlučuje ko će kontrolisati Senat


Demokratski kandidati za Senat Džon Osof i Rafael Vornok i izabrani predsjednik Džo Bajden na mitignu u Atlanti
Demokratski kandidati za Senat Džon Osof i Rafael Vornok i izabrani predsjednik Džo Bajden na mitignu u Atlanti

Izabrani predsjednik Joe Biden i predsjednik SAD Donald Trump prisustvovali su završnim mitinzima kandidata svojih partija za senatore iz Džordžije. Ako demokrate osvoje oba mjesta u drugom krugu izbora u Džordžiji, mogu da povrate kontrolu nad Senatom u kojem su većina trenutno republikanci.

Ulozi su veliki jer će kontrola nad Senatom značiti i koliko lako će izabrani predsednik Džo Bajden moći da sprovodi svoju agendu. Predstavnički dom Kongresa je već demokratski.

Biden je održao auto-miting na parkingu u Atlanti i poručio glasačima da svojim izborom sada ne određuju samo kurs za naredne četiri godine, već za sljedeću generaciju.

Građani u Džordžiji su na predsjedničkim izborima glasali u rekordnom broju i pomogli Bidenu da pobijedi, uz malu razliku u glasovima.

"Sada nam je potrebno da ponovo izađemo na glasanje u rekordnom broju", rekao je Biden.

Trump je u ponedjeljak održao miting u Daltonu, na sjeveru države, i nastavio sa pričom da izborni zvaničnici u Džordžiji nisu htjeli da izmijene rezultat izbora, za koji Trump tvrdi da nije validan.

"Nema šanse da smo izgubili u Džordžiji", Trump je rekao svojim pristalicama.

Predsjednik iznosi lažne tvrdnje da su izbori u novembru pokradeni i apeluje na republikance da izađu na birališta u Džordžiji.

"Demokrate hoće da preotmu Bijelu kuću, ne smijete im to dozvoliti. Ne smijete im dozvoliti ni da pokradu Senat", kaže Trump.

Nedavno je Washington post objavio audio snimak na kojem se čuje kako Trump od republikanskog državnog sekretar Džordžije Breta Rafenspregera traži da "nađe" još 11.780 glasova, za koliko je otprilike izbore u toj državi dobio Biden.

Rafenspreger je to odbio uz obrazloženje da su glasovi u Džordžiji tri puta prebrojani, čak i ručno, i da je nesumnjiv pobjednik demokrata.

Predsjednik je u Džordžiji bio na mitingu dvoje republikanskih kandidata, aktuelnih senatora Dejvida Perdjua i Keli Lefler, jedne od najbogatijih predstavnica u Kongresu.

Biden je bio u kampanji dvoje demokrata - Džona Osofa, producenta TV dokumentaraca i Rafaela Vornoka, crnačkog sveštenika.

Istraživanja pokazuju da su demokrate u blagoj prednosti, ali Džordžija je istorijski republikanska država. Biden je zapravo prvi demokrata koji je tamo dobio predsjedničke izbore od 1992.

Očekuje se da izlaznost na ovim izborima bude izuzezno visoka, jer je tokom ranog glasanja izašlo već tri miliona ljudi. Ipak, glasovi se neće brojati dok se ne završe izbori u utorak, a rezultat se vjerovatno neće znati na izbornu noć.

Republikanci trenutno imaju 50 mesta u Senatu, demokrate 48. Ako dobiju oba mjesta, rezultat će biti 50-50 i u tom slučaju presuđuje glas predsjedavajućeg Senatom, a to je u ovom slučaju potpredsjednica SAD Kamala Harris.

XS
SM
MD
LG