Linkovi

Biden i Trump u Džordžiji uoči izbora za Senat


Izabrani predsjednik Džozef Bajden i odlazeći predsjednik Donald Trump (Foto: AFP/JIM WATSON)
Izabrani predsjednik Džozef Bajden i odlazeći predsjednik Donald Trump (Foto: AFP/JIM WATSON)

Aktuelni američki predsjednik Donald Trump i izabrani predsjednik Džozef Bajden boraviće u američkoj državi Džordžija, posljednjeg dana kampanje uoči izbora za dva mjesta koja su odlučujuća za odnos snaga u američkom Senatu, gornjem domu Kongresa.

Trump će boraviti u gradu Daltonu – gdje će podržati republikanske senatore Dejvida Perdjua i Keli Lefler. Za to vrijeme – Bajden će u Atlanti podržati Džon Osofa i sveštenika Rafaela Vornoka.

Izbori se održavaju pošto nijedan od kandidata nije osvojio većinu na izborima održanim 3. novembra.

Inače, američka država Džordžija u središtu je Trumpovih tvrdnjim o izbornim neregularnostima za koje do sada nije ponudio validne dokaze.

Državni izborni zvaničnici, uključujući republikance, potvrdili su da rezultati glasanja nisu kompromitovani – dok je nekoliko sudova odbacilo tužbe koje su podnosili Trumpovi advokati tvrdeći da su izborni proces obilježile neregularnosti.

Republikanci trenutno imaju prednost od 50-48 i pobjeda u jednoj ili obje trke u Džordžiji dala bi im većinu u tom tijelu, a samim tim i pravo da određuju dnevni red, kao i većinu u svakom od senatskih zakonodavnih odbora.

Međutim, ukoliko i Vornok i Osof pobijede, odnos republikanskih i demokratskih senatora bio bi 50-50 (dva nezavisna senatora uglavnom glasaju sa demokratama, prim. nov), a novoizabrana potpredsednica Kamala Haris imala bi priliku da bude presudni glas u korist demokrata, u organizaciji odbora i kontrolisanju zakonodavnog kalendara.

Ukoliko republikanci osvoje kontrolu nad Senatom to bi zakomplikovalo usvajanje zakonodavnih inicijativa Džozef Bajden u naredne dvije godine i po svemu sudeći dovelo do dugih i napornih pregovora o kontroverznim pitanjima kao što su zdravstvena zaštita, kontrola imigracije ili regulativa u vezi sa klimatskim promjenama.

Demokratska kontrola nad Senatom, ukoliko se članovi stranke budu držali ujedinjeni i glasali zajedno, mogla bi da olakša put za usvajanje Bajdenove agende.

U Džordžiji, nekadašnjem republikanskom uporištu, Biden je na izborima 3. novembra pobijedio Trumpa sa prednošću manjom od 12.000 glasova, od ukupno pet miliona.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG