Linkovi

Ukrajinski zvaničnici: 410 ubijenih civila pronađeno oko Kijeva


Pas leži pored tijela civila, kojeg su prema riječima stanovnika, ubili ruski vojnici u Buči, u regiji Kijev, Ukrajina, 3. aprila 2022.
Pas leži pored tijela civila, kojeg su prema riječima stanovnika, ubili ruski vojnici u Buči, u regiji Kijev, Ukrajina, 3. aprila 2022.

Dok strani bijes raste zbog dokaza o mogućim pogubljenjima i drugim zločinima koje su počinile ruske snage u Ukrajini, njemački ministar odbrane kaže da Evropa mora razmotriti pojačanje kazni za Moskvu bojkotom njenog izvoza gasa, što je ekonomski bolan korak koji su evropski lideri izbjegavali.

Japanski premijer Fumio Kishida rekao je u ponedjeljak da "snažno osuđujemo napade na civile" nakon izvještaja o pronađenim tijelima sa tragovima mučenja u područjima koja su napustile ruske snage.

Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern nazvala je izvještaje o silovanjima i drugim zločinima ruskih vojnika "za svaku osudu".

U međuvremenu, predsjednik Volodymir Zelenski pozvao je u videu prikazanom tokom dodjele Grammy nagrada u Las Vegasu za muzičare i druge umjetnike da pomognu ispričati priču o invaziji Rusije.

"Podržite nas na bilo koji način", rekao je Zelenski.

Također u nedjelju, najmanje sedam osoba je ubijeno, a 34 ranjeno, uključujući troje djece, u ruskom granatiranju Harkova na sjeveroistoku, drugog po veličini ukrajinskog grada, prema regionalnom tužilaštvu.

U crnomorskoj luci Mikolajv, regionalni guverner Vitalij Kim rekao je da je najmanje jedna osoba poginula u granatiranju, a 14 je ranjeno.

Ukrajinski zvaničnici rekli su da su tijela 410 civila pronađena u gradovima oko glavnog grada Kijeva, koji su ponovo oslobođeni od ruskih snaga.

U Buči, sjeverozapadno od glavnog grada, novinari Associated Pressa vidjeli su 21 tijelo. Jedna grupa od devet, svi u civilu, bila je raštrkana oko lokacije za koju su stanovnici rekli da su ruske trupe koristile kao bazu. Činilo se da su upucani iz neposredne blizine. Najmanje dvojici su ruke bile vezane na leđima.

Zelenski je ubistva nazvao dokazom genocida, ali je Ministarstvo odbrane Rusije odbacilo optužbe. U njemu se navodi da su fotografije i video snimci mrtvih tijela "pripremljeni od strane režima u Kijevu za zapadne medije".

Ministarstvo je saopštilo da "ni jedan civil" u Buči nije bio suočen sa bilo kakvom nasilnom vojnom akcijom, a gradonačelnik nije spomenuo bilo kakve zloupotrebe dan nakon što su ruske trupe napustile područje.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG