Linkovi

EU diskutuje o novim sankcijama Rusiji nakon izvještaja o ratnim zločinima


Muškarac pokazuje grobnicu u gradu Buča, severozapadno od Kijeva, 3. aprila 2022.
Muškarac pokazuje grobnicu u gradu Buča, severozapadno od Kijeva, 3. aprila 2022.

Evropska unija saopćila je u ponedjeljak da će održati razgovore o novoj rundi sankcija Rusiji, nakon prijavljenih zločina u ukrajinskim gradovima koje su okupirale ruske snage.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell rekao je u izjavi da će EU "hitno unaprijediti rad na daljim sankcijama Rusiji".

Borrell je rekao: "Masakri u gradu Buči i drugim ukrajinskim gradovima bit će upisani na listu zvjerstava počinjenih na tlu Evrope."

O sankcijama će se razgovarati ove sedmice.

U Borrelovoj izjavi navodi se da će EU ponuditi pomoć ukrajinskim tužiocima koji prikupljaju i čuvaju "[dokaze] ratnih zločina".

EU također podržava istrage o zločinima od strane Međunarodnog krivičnog suda i povjerenika Ujedinjenih naroda za ljudska prava, navodi se u saopštenju.

Američki državni sekretar Antony Blinken oštro je osudio Rusiju u nedjelju, optužujući je da je počinila ratne zločine u Ukrajini dok je svijet gleda tijela mrtvih Ukrajinaca koja su ostavljena kao smeće na ulicama kijevskog predgrađa Buča nakon što su ruske trupe napustile područje.

"Ne možete da se ne osjećate kao da vas je neko šutnuo u stomak. Ne možemo ostati nijemi na ovo, ne smijemo to normalizovati", rekao je Blinken za CNN.

Blinken je rekao da će Sjedinjene Države tražiti da se dokumentuju ruski ratni zločini širom Ukrajine.

This image contains sensitive content which some people may find offensive or disturbing.
Beživotno tijelo muškarca na stepeništu zgrade u Buči, Ukrajina, nedjelja, 3. april 2022.
Beživotno tijelo muškarca na stepeništu zgrade u Buči, Ukrajina, nedjelja, 3. april 2022.
This image contains sensitive content which some people may find offensive or disturbing - Click to reveal
Beživotno tijelo muškarca na stepeništu zgrade u Buči, Ukrajina, nedjelja, 3. april 2022.

Ukrajina tvrdi da je ponovo preuzela kontrolu nad sjeverno-centralnim regionom oko glavnog grada. Moskovske trupe povukle su se s teritorije Kijeva radi novih napada na južne ukrajinske gradove duž Crnog mora i na spornu regiju Donbas na istoku Ukrajine.

Govoreći o tijelima pronađenim na ulicama, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao za CBS: "Zaista. Ovo je genocid."

Rekao je da ruske snage "uništavaju i istrebljuju" Ukrajinu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je za CNN: "To je brutalnost prema građanima kakvu nismo vidjeli decenijama" u Evropi.

"Odgovornost [ruskog] predsjednika [Vladimira] Putina je da okonča rat", naveo je Stoltenberg.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres napisao je na Twitteru: "Duboko sam šokiran slikama civila ubijenih u Buči, Ukrajina. Od suštinskog je značaja da nezavisna istraga dovede do efektivne odgovornosti."

Ministarstvo odbrane Rusije tvrdilo je u saopćenju u nedjelju da nije ubijalo civile u Buči i tvrdi da su video snimci i fotografije na kojima se vide mrtvi "još jedna provokacija" Zapada.

Rusija je zatražila od Vijeća sigurnosti UN-a da sazove sastanak u ponedjeljak na kojem bi se razgovaralo o akcijama "ukrajinskih radikala" u Buči.

I Blinken i Stoltenberg izrazili su skepticizam u pogledu neposrednih implikacija povlačenja ruske vojske iz borbi u blizini Kijeva, za koji je Moskva nekada mislila da bi mogla zauzeti u roku od nekoliko dana nakon pokretanja invazije na istočnu Ukrajinu 24. februara i zračnog bombardiranja brojnih ciljeva.

"Mogli bi se pregrupirati i onda vratiti u Kijev", rekao je Blinken, ali je dodao da je otpor ukrajinskih boraca u posljednjih pet i više sedmica pokazao da "volja ukrajinskog naroda neće podleći okupaciji" od strane Rusija.

Stoltenberg je rekao: "Ovo nije pravo povlačenje, već promjena strategije na istok i jug."

XS
SM
MD
LG