Linkovi

SAD donirale komandna vozila Civilnim zaštitama u BiH


Vozilo koje se u slučaju katastrofa i potraga koristi kao komandno mjesto (Fotografija Ambasade SAD u BiH)
Vozilo koje se u slučaju katastrofa i potraga koristi kao komandno mjesto (Fotografija Ambasade SAD u BiH)

Vlada Sjedinjenih Američkih Država civilnim zaštitama entiteta i distrikta Brčko donirala je komandna vozila koja će olakšati odgovor na prirodne katastrofe te operacije spašavanja.

Vozila, vrijednosti 450 000 dolara omogućiće jedinicama civilne zaštite brži i bolji odgovor u kriznim situacijama, rekla je prilikom primopredaje u Sarajevu otpravnica poslova američke ambasade u Bosni i Hercegovini Ellen Germain.

Vozila predstavljaju znak posvećenosti SAD parnerstvu sa Bosnom i Hercegovinom, istakla je Germain.

Vozila se u praksi koriste kao komandna mjesta i opremljena su za postavljanje na bilo kojoj lokaciji u BiH.

Unutrašnjost doniranih komandnih vozila (Fotografija Ambasade SAD u BiH)
Unutrašnjost doniranih komandnih vozila (Fotografija Ambasade SAD u BiH)

"Poučeni iskustvom, svjesni smo koliko je važna specijalizirana oprema koja će u akcijama zaštite i spašavanja da unaprijedi rad operativnih snaga na terenu i skrati vrijeme reakcije na nesreću, a sve u cilju spašavanja ljudskih života.", rekla je Sanita Alagić iz Uprave civilne zaštite entiteta Federacija BiH.

"Izuzetno vredna i potrebna donacija, na kojoj Vam zahvaljujem i želim da imate uvjerenje i potvrdu da Vam je Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske siguran i pouzdan partner u svim aktivnostima koje sprovodite na prostoru BiH i Republike Srpske, poštujući i uvažavajući sve kapacitete koji se temelje na Ustavnim i zakonskim osnovama na kojima Republika Srpska funkcioniše i djeluje.", naglasio je Milan Novitović iz Civilne zaštite entiteta Republika Srpska.

Ispred Civilne zaštite Brčko Distrikta na donaciji se zahvalio Bogdan Bratić.

"Vaš doprinos u ovoj kriznoj situaciji, dragocjen je za čitavu zajednicu. Nalazimo se u situaciji koja je teška za sve nas, ali zahvaljujući vašim naporima i ustrajnosti, pokazali ste da brinete o potrebama naših službi koje su najizloženije u ovom vremenu.", rekao je Bratić.

XS
SM
MD
LG