Linkovi

SAD: Nova jedinica fokusiraće se na domaći nasilni ekstremizam


Homeland Security Secretary Alejandro Mayorkas testifies before the Senate Appropriations committee hearing to examine domestic extremism, Wednesday, May 12, 2021 on Capitol Hill in Washington. (Photo by Bill O'Leary/The Washington Post via AP,…
Homeland Security Secretary Alejandro Mayorkas testifies before the Senate Appropriations committee hearing to examine domestic extremism, Wednesday, May 12, 2021 on Capitol Hill in Washington. (Photo by Bill O'Leary/The Washington Post via AP,…

Američki tajnik za nacionalnu sigurnost Alejandro Mayorkas objavio je u srijedu da je njegov odjel stvorio namjensku obavještajnu jedinicu koja će se usredotočiti na domaći nasilni ekstremizam.

Nova će podružnica "osigurati da razvijemo stručnost neophodnu za borbu protiv ove prijetnje korištenjem zdravih, pravovremenih obavještajnih podataka", rekao je Mayorkas na saslušanju u Odboru za odobravanje u Senatu.

Uz to, odjel je preimenovao zasebni ured usmjeren na borbu protiv nasilnog ekstremizma u Centar za preventivne programe i partnerstva te će pojačati svoje resurse.

Kongresno saslušanje uslijedilo je usljed zabrinutosti zbog rastuće prijetnje domaćeg terorizma, a službenici zakona upozorili da su neki domaći nasilni ekstremisti možda bili ohrabreni napadom na američki Kapitol 6. januara od strane pristaša bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Predsjednik Joe Biden stavio je borbu protiv domaćeg terorizma kao glavni prioritet svoje administracije, a u januaru je naložio Uredu ravnatelja nacionalne obavještajne službe (ODNI) da izvrši reviziju prijetnje domaćeg nasilnog ekstremizma.

U martu je ODNI objavio procjenu prijetnje obavještajne zajednice, upozoravajući da domaći nasilni ekstremisti predstavljaju "povišenu prijetnju" domovini 2021. godine.

"Novija sociopolitička zbivanja - poput narativa o prevarama na nedavnim općim izborima, osnažujući utjecaj nasilnog kršenja američkog Kapitola, uvjeti povezani s pandemijom COVID-19 i teorije zavjere koje promiču nasilje - gotovo će sigurno potaknuti neke (domaće nasilne ekstremiste) da se ove godine pokušaju uključiti u nasilje ", navodi se u izvještaju.

FBI je procijenio da je "2019. bila najsmrtonosnija godina za nasilni domaći ekstremizam" od bombardiranja Oklahoma Cityja 1995. godine, Jill Sanborn, najviši dužnosnik protuterorizma, svjedočila je pred pododborom za odobravanje Kongresa prošlog mjeseca.

Između 2015. i 2020., rasno ili etnički motivirani nasilni ekstremisti odgovorni su za većinu smrtonosnih napada u domaćem terorizmu, rekao je Sanborn. Za borbu protiv domaćeg terorizma i nasilnog ekstremizma, Ministarstvo pravosuđa zatražilo je dodatnih 100 milijuna dolara financiranja za istražitelje i tužitelje.

XS
SM
MD
LG