Linkovi

Top priča

Istraživači: Više od deset ekstremističkih grupa učestvovalo u neredima na Capitolu

Sukob Trumpovih pristalica i policije u Kongresu

U neredima na Capitol Hillu učestvovali su ekstremisti iz raznih dijelova SAD, poput pristalica teorije zavjere QAnon, rasističke grupe Ponosni dječaci, pripadnici raznih milicija, pristalice teorije o superiornosti bijelaca, tvrdokorne pristalice Donalda Trumpa, anti-maskeri i drugi, utvrdili su nadležni organi i istraživači.

"Bilo je mnogo grupa koje naša organizacija Centar za siromaštvo (SPLC) označava i prati kao grupe koje šire mržnju ili ekstremizam", kaže Lecia Brooks​.

Nijedna od grupa koje su učestvovale u nasilju nije definisana kao domaća teroristička organizacija, niti su njeni članovi optuženi za domaći terorizam poslije nasilja u Kongresu, u kojem je poginulo pet osoba.

Neki ekstremisti su nosili vidna obilježja, dok su drugi krili pripadnost određenoj organizaciji. Ponosni dječaci su se javno eksponirali, dok su članovi ekstremno desničarske militantne grupe 3% nosili zastavu iz vremena američke revolucije.

Iako su pripadnici milicija i Ponosnih dječaka privlačili najviše pažnje, na Capitolu je bilo i pristalica manje poznatih grupa.

Jedna od njih je Klub nacional-socijalista ili NSC-131, grupa koja je nastala nedavno i poznata je po sukobljavanju sa učesnicima protesta grupe Životi crnaca su važni (BLM). Druga je grupa Bijelci nisu krivi, čiji članovi tvrde da je zavjera protiv bijelaca uzrok širenja koronavirusa po SAD.

Još nije poznat tačan broj eksremističkih grupa koje su učestvovale u neredima. Do sada je identifikovano i optuženo oko 300 pojedinaca koji su učestvovali u neredima, ali mali broj njih je povezan sa ekstremističkim grupama. Jedan od uhapšenih je Nick Ochs, osnivač ogranka Ponosnih dječaka na Havajima.

Michael Sherwin​, v.d. tužioca Distrikta Columbia, rekao je da su nadležni svjesni da postoji veza između ekstremističih grupa i izgrednika, i da pokušavaju da utvrde da li je nasilje u Kongresu bilo koordinirano.

"Ako pogledate društvene mreže, vidjećete da postoji veza između onih koji su učestovali u neredima i ekstremističkih grupa. Ali za sada ne možemo definitivno da kažemo ko je član koje grupe, sve je na stolu", kazao je on.

Arie Perliger​, profesor na Univerziteu Massachusetts, kaže da su neki od učesnika nereda ranije učestvovali na protestima protiv restrikcija zbog pandemije.

"To su grupe Boogaloo, Ponosni dječaci, Iznad nacije. Ono što im je zajedničko je percepcija da je Trump bio veoma efikasan u remećenju i podrivanju federalne vlade", kaže on.

Među uhapšenima je i učesnik protesta rasista u Charlottesvilleu. Tim Gionet, kojeg je FBI priveo u Texsasu. Gionet je objavio svoj snimak iz Kongresa na mreži DLive. Uhapšen je i Nick Fuentes, jedan od organizatora protesta u Charlottesvilleu.

Ponosni dječaci

Članovi ove grupe sebe nazivaju "zapadnim muškim šovinistima".

Javnosti su postali poznati kada im je Trump, tokom predsjedničke debate, poručio da "odstupe i budu u pripravnosti", nakon nasilja na protestima protiv rasizma.

Enrique Tarrio​, jedan od osnivača grupe, je Tumpov pristalica i vodio je kampanju za Trumpa među latino populacijom.

Lecia Brooks kaže da su Ponosni dječaci bili organizatori nereda na Capitolu, da su u danima prije toga na društvenim mrežama komunicirali sa drugim ekstremistima i najavljivali da će "nešto da se desi".

Tarrio je u decembru na Parleru napisao da će se Ponosni dječaci pojaviti u rekordnom broju na protestu 6. januara. On je uhapšen dan pred protest.

Čuvari zakletve i 3%

Članovi ove dve grupe su pripadnici rastućeg antivladinog pokreta Patriote, koji okuplja i pripadnike vojske i policije.

Čuvari zakletve su osnovani 2009. i od svojih članova zahtijevaju da se obavežu da "nikada neće dozvoliti razoružavanje američkog naroda".

Pokret 3% je osnovan 2018, a njegovi članovi sebe vide kao ideološke nasljednike tri odsto Amerikanaca koji su učestvovali u revoluciji.

Istraživačica Globalnog projekta protiv mržnje i ekstremizma Heidi Beirich​kaže da su članovi Čuvara zakletve učestvovali u neredima na Capitolu i da su prije toga na društvenim mrežama pozvali članove da dođu.

QAnon​

QAnon​ nije organizvana grupa, već teorija zavere čije pristalice vjeruju da se Trump u tajnosti borio sa satanistima i pedofilima iz "duboke države" koji kontrolišu svijet.

Trump je često retvitovao poruke koje promovišu QAnon​, a pristalice te teorije zavjere bili su i mnogi republikanci.

Mnogi od učesnika nereda na Capitolu su nosili znak QAnon​, kaže Beirich​.

FBI je QAnon označio kao potencijalnu domaću terorističku pretnju.

See all News Updates of the Day

Bidenova administracija priprema putna ograničenja zbog omicrona

Aerodrom John F. Kennedy u New Yorku.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena priprema se da uvede strožije zahtjeve za testiranje putnika koji u Sjedinjene Države stižu iz inostranstva, kao vid napora da se sputa širenje novog soja koronavirusa - omicrona.

Prema informacijama koje su objavili mediji, američka administracija će zahtijevati od putnika koji dolaze u Sjedinjene Države da se testiraju na koronavirus – bez obzira na to da li su vakcinisani ili ne.

Također, razmatra se i mogućnost obavezne sa samoizolacije u trajanju od sedam dana od njihovog ulaska u zemlju i testiraju se u roku od tri do pet dana dolaska u Sjedinjene Države. Kako je ukazano, predložena pravila primjenjivala bi se i na američke državljane koji se vraćaju iz inostranstva.

Sjedinjene Države nalaze se među zemljama koje su uvele ograničenja u vezi sa putovanjima ili čak i potpune zabrane putnicima, otkako je novi soj Covida 19 prošle sedmice otkriven u Južnoj Africi.

Japanske vlasti su objavile da će od međunarodnih avio-prevoznika zatražiti obustavu rezervacija letova u tu zemlju do kraja decembra, što je jedan od odgovora na pojavu novog soja virusa koji se širi. U Tokiju su, za sada, potvrđena dva slučaja oboljevanja od omicron varijante koronavirusa.

Takođe, Japan će od četvrtka zabranjivati ulazak u zemlju stranim državljanima koji su boravili u južnoafričkim državama.

Saudijska Arabija i Nigerija posljednje su u nizu zemalja koje su prijavile slučajeve novog soja Covida, čime je broj država u kojima je registrovan omicron povećan na 22.

U međuvremenu, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala je preporuku da građani, koji nisu u potpunosti vakcinisani za koje postiji bojazan da ozbiljno obole ili se pak suoče sa smrtnim ishodom ukoliko se zaraze Covidom 19, treba da odlože putovanja u područja u kojima se virus ubrzano širi.

WHO upozorava i da zabrane putovanja mogu, kako je precizirala ta organizacija, štetno uticati na globalne zdravstvene napore tokom pandemije i destimuliše države da razmjenjuju i dijele važne informacije.

Također, zdravstvena agencija Ujedinjenih nacija upozorila je da zabrane putovanja koje su uvele pojedine zemlje neće spriječiti globalno širenje novog soja Covida 19, već će dodatno opteretiti ljudske živote.

Neke od informacija u tekstu preuzete su od agencija AP, Reuters i AFP.

NATO pokazao jedinstvo protiv ruske agresije prema Ukrajini

Jens Stoltenberg

Nakon što su ministri vanjskih poslova NATO-a izrazili solidarnost protiv bilo kakve ruske agresije na Ukrajinu, Sjedinjene Države su u srijedu potvrdile planove da državni sekretar Antony Blinken održi odvojene sastanke sa svojim kolegama iz obje zemlje.

Zvaničnik State Departmenta rekao je da će se sastanci s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmytrom Kulebom i ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom održati u četvrtak u Štokholmu, u Švedskoj, na marginama ministarskog skupa Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju.

Kuleba je u srijedu pozvao NATO da nastavi trostruku strategiju za odvraćanje Rusije koja uključuje pripremu ekonomskih sankcija i jačanje vojne podrške Ukrajini.

I Rusija i Ukrajina posljednjih su dana optužile jedna drugu za gomilanje vojnika na području duž zajedničke granice. Rusija je 2014. aneksirala ukrajinski poluotok Krim i podržala separatističke borce na istoku Ukrajine.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy rekao je zastupnicima u srijedu da su jedini način za rješavanje sukoba s proruskim separatistima u ukrajinskoj regiji Donbas direktni pregovori s ruskom vladom.

"Moramo reći istinu da nećemo moći zaustaviti rat bez direktnih pregovora s Rusijom", rekao je Zelenski.

Blinken je u utorak upozorio Rusiju da bi "svaka obnovljena agresija izazvala ozbiljne posljedice", dok je u Moskvi ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da bi njegova vojska mogla biti prisiljena odgovoriti, ako NATO ekspanzija ukrajinske vojne infrastrukture pređe "crvene linije".

Antony Blinken
Antony Blinken

Karen Donfried, najviša američka diplomatkinja za evropska pitanja, rekla je novinarima na telefonskom brifingu u petak da će Blinken, takođe, iskoristiti razgovore OSCE-a za pokretanje pitanja ruske okupacije ukrajinskih i gruzijskih teritorija, kao i sukoba između Armenije i Azerbajdžana.

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je u utorak u Moskvi da bi njegova vojska mogla biti prisiljena odgovoriti na Zapadom predvođeno proširenje ukrajinske vojne infrastrukture, ako NATO pređe "crvene linije".

"Ako se na teritoriji Ukrajine pojave neki udarni sistemi, vrijeme leta do Moskve biće 7-10 minuta, a pet minuta u slučaju korištenja hipersoničnog oružja. Zamislite samo", rekao je Putin.

"Moraćemo tada napraviti nešto slično u odnosu na one koji nam na taj način prijete. I to možemo učiniti sada", dodao je Putin.

Vladimir Putin
Vladimir Putin

Ruski lider je istakao da je njegova vojska upravo uspješno testirala novu hipersoničnu raketu na moru koja će biti u upotrebi početkom sljedeće godine.

Donfried je dodala da će Blinken, dok je u Štokholmu, takođe, razgovarati o situaciji u Bjelorusiji.

Evropska unija optužuje bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da je namamio hiljade migranata, uglavnom s Bliskog istoka, da putuju u Bjelorusiju i pokušaju prijeći u Latviju, Litvu i Poljsku, kako bi destabilizirali te zemlje. EU kaže da Lukašenko na taj način uzvraća za sankcije koje su uvedene njegovoj vladi.

Blinken je u utorak rekao da SAD, u koordinaciji s EU, priprema dodatne sankcije protiv Bjelorusije zbog, kako je rekao, "njenih trajnih napada na demokratiju, ljudska prava, međunarodne norme".

Odgovarajući na pitanje Glasa Amerike, Blinken je rekao da su se on i latvijski ministar vanjskih poslova Edgars Rinkevics fokusirali "na akcije koje je, nažalost, Bjelorusija poduzela i u smislu represije nad vlastitim narodom i njihovim demokratskim težnjama, kao i na korištenje migracija kao oružja za pokušaj stvaranja podjela i destabilizacije u Evropi".

"U bliskoj smo koordinaciji s Evropskom unijom koja priprema sve UN sankcije", rekao je Blinken novinarima.

Omicron u Zapadnoj Evropi prisutan danima prije nego što je otkriven u Južnoj Africi

Putnik čeka rezultat testa na Covid na aerodromu Schiphol u Holandiji, 29. novembra 2021. (Foto: AFP/Kenzo Tribouillard)

Prema novim dokazima, omicron varijanta koronavirusa je već bila prisutna u Zapadnoj Evropi znatno prije nego što su prvi slučajevi zvanično identifikovani u Južnoj Africi.

Holandske vlasti saopštile su u utorak da su otkrile tu varijantu u testovima na Covid čak 19. novembra - čitavu nedjelju prije nego što su, prošlog petka, pozitivni slučajevi otkriveni kod putnika koji su sletjeli u Amsterdam iz Južne Afrike.

Zdravstveni zvaničnici u Japanu i Francuskoj također su potvrdili prve slučajeve omicron soja u utorak, i pridružili se sve većoj listi zemalja na kojoj su i Britanija, Kanada, Škotska, Australija, Austrija, Španija i Švedska.

Zbog pojave i brzog širenja omikrona, Stephane Bancel​, direktor farmaceutskog giganta Moderna, upozorio je u utorak u intervjuu za Financial Times da bi postojeće vakcine protiv Covida mogle da budu manje efikasne protiv novog soja, u poređenju sa deltom i drugim, ranijim varijantama.

Nakon što je Bancel predvidio "materijalni pad" u efikasnosti vakcina - uključujući onu koju je razvila Moderna - došlo je do velikog pada na svjetskim berzama.

Međutim naučnici Oxfordskog univerziteta, koji su razvili vakcinu za Covid u saradnji sa kompanijom AstraZeneca, izdali su saopštenje u kome se navodi da postojeće vakcine "i dalje pružaju veoma visoki nivo zaštite od ozbiljnih oblika bolesti, i da za sada nema dokaza da je situacija drugačija sa omicronom".

U saopštenju se dodaje da, ukoliko bude neophodno, postoje "sredstva i procesi za ubrzani razvoj modifikovane vakcine za Covid-19".

Emer Cooke​, šefica Evropske medicinske agencije (EMA), regulatora lijekova za područje Evropske unije, također je pokušala da ublaži strahovanja, poručujući poslanicima EU u Briselu da su postojeće vakcine i dalje djelotvorne protiv omicrona ali da će, ukoliko bude potrebno, u roku od četiri mjeseca nove verzije vakcine biti odobrene za upotrebu unutar Unije.

Žena sa maskom prolazi pored tržnog centra u istočnom dijelu Londona, 30 novembra 2021.
Žena sa maskom prolazi pored tržnog centra u istočnom dijelu Londona, 30 novembra 2021.

Dan ranije, Tedros Adhanom Ghebreyesus​, direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), poručio je na specijalnoj sjednici Svjetske zdravstvene skupštine u Ženevi, da je samo pojavljivanje omicrona podsjetnik da "iako mnogi od nas misle da smo završili sa Covidom-19, on nije završio sa nama".

"Prolazimo kroz cikluse panike i zanemarivanja. Teško izvojevane pobjede mogle bi da za čas budu izbrisane. Naš neposredni zadatak je, zato, da se okonča ova pandemija", rekao je Tedros.

WHO je saopštio da je "globalni rizik zbog omikron varijante procijenjen kao veoma visok, iako za sada nema podataka o smrtnim slučajevima koje je izazvao novi soj".

Zbog prijetnje novog virusa, i SAD i Britanija su u ponedjeljak preporučile svim odraslima da prime "booster" doze vakcine protiv Covida.

Zabrane putovanja zbog omicrona

Poljska i Japan u ponedjeljak su uvele zabrane putovanja zbog nove varijante virusa. Poljska je obustavila letove u šest zemalja na jugu Afrike, dok Japan od utorka ne dozvoljava ulaz putnicima iz inostranstva.

Osoblje na aerodromu Narita istočno od Tokija dočekuje putninke kojima su potrebna kolica, prvog dana nakon što je Japan zatvorio granice da spriječi širenje nove, omicron varijante virusa, 30. novembra 2021.
Osoblje na aerodromu Narita istočno od Tokija dočekuje putninke kojima su potrebna kolica, prvog dana nakon što je Japan zatvorio granice da spriječi širenje nove, omicron varijante virusa, 30. novembra 2021.

Izrael i Maroko su također potpuno zatvorili granice. Druge zemlje, među kojima su SAD, Kanada, Brazil i neke zemlje Evropske unije, zabranile su ili ograničene ulaz putnicima iz južnih regija Afrike.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres izjavio je da je "duboko zabrinut zbog izolacije južnih afričkih zemalja" kojima su uvedene putne restrikcije.

Predsjednik Južne Afrike Cyril Ramaphosa​ naglasio je da je njegova zemlja "duboko razočarana" zbog zabrane putovanja. "Te restrikcije su potpuno neopravdane i nepoštenon diskriminišu našu zemlju i sestrinske zemlje na jugu Afrike", rekao je u nedjelju, u televizijskom obraćanju naciji.

Unben Pillay​, ljekar opšte prakse u pokrajini Goteng u Južnoj Africi, izjavio je za AP da, uprkos velikom povećanju novih slučajeva Covida-19, čemu je doprinijela pojava varijante omicron, zaraženi uglavnom imaju blage simptome bolesti. Rekao je da se većina ljudi liječi kod kuće a vakcinisani se po pravilu osjećaju bolje od onih koji nisu primili vakcinu protiv Covida.

U izvještaju su korištene i informacije agencija Reuters i AP.

Talibani iz osvete ubijali bivše pripadnike afganistanskih sigurnosnih snaga

Talibanski borac na kontrolni punktu u Kabulu, Afganistan, 27. studenog 2021.

Talibanske snage sprovele su više od 100 pogubljenja i prisilnih nestanaka u samo četiri afganistanske provincije, u nizu osvetničkih napada otkako su preuzeli vlast u augustu nakon povlačenja zapadnih snaga, navodi Human Rights Watch.

Napadi su dokumentovani u provincijama Gazni, Helmand, Kandahar i Kunduz između avgusta i kraja oktobra, ali se vjeruje da se to događalo širom Afganistana.

„Ciljali su na ljude protiv kojih su se borili. I mnogi slučajevi koje smo istraživali bili su ljudi koji su zaista bili na linijama fronta, ljudi koji su bili poznati talibanima na određenim lokalitetima”, rekla je autorica izvještaja Patricia Gossman u intervjuu za Glas Amerike.

Ona je rekla da su se napadi dogodili uprkos obećanjima talibana da se neće osvetiti.

„Ali ono što vidimo na terenu je u stvari da to ne važi, barem za neke ljude. Oni namjerno idu na ljude ili na osnovu ličnih odnosa i neprijateljstava ili zbog uloge koju su igrali”, rekao je Gossman.

Istraživači su prikupili dokaze iz 67 ličnih i telefonskih intervjua sa svjedocima, rođacima, bivšim vladinim zvaničnicima i talibanskim zvaničnicima.

U izvještaju se navodi da su talibani koristili evidencije o zapošljavanju koje je ostavila bivša vlada da identifikuju ljude za hapšenje i pogubljenje.

„Ono što je počelo, možda kao neka vrsta žurbe, možda inicijalnih ubistava iz osvete u prvim sedmicama, sada je izgleda mnogo promišljenije. Proširena je i na druge provincije i čini se da je to možda dio strategije da se osigura da ne dođe do ponovnog pokretanja opozicije protiv njih”, rekao je Gossman za Glas Amerike.

Human Rights Watch napominje da je vodstvo talibana naložilo pripadnicima jedinica Afganistanskih nacionalnih sigurnosnih snaga (ANSF) koje su se predale da se registruju kod njih kako bi dobili pismo kojim se garantuje njihova sigurnost.

„Međutim, talibani su koristili ove provjere za privođenje i pogubljenje ili prisilni nestanak pojedinaca u roku od nekoliko dana od njihove registracije, ostavljajući njihova tijela rođacima ili zajednicama da ih pronađu”, navodi se u izvještaju.

U izvještaju se navodi smrt Baza Muhameda, koji je bio zaposlen u provinciji Kandahar u Nacionalnoj direkciji sigurnosti (NDS), bivšoj afganistanskoj državnoj obavještajnoj agenciji.

„Oko 30. septembra, talibanske snage su došle u njegovu kuću u gradu Kandaharu i uhapsile ga; rođaci su kasnije pronašli njegovo tijelo. Ubistvo, oko 45 dana nakon što su talibani preuzeli zemlju, sugeriše da su visoki zvaničnici naredili ili su barem znali za ubistvo”, navodi se u izvještaju.

Odgovor talibana

Talibani su rekli Human Rights Watchu da su otpustili odgovorne za zlostavljanja, ali nisu pružili dodatne detalje ili dokaze.

U govoru emitovanom u državnim medijima u subotu, talibanski mula Mohammed Hasan Akhund - koji tvrdi da je premijer Afganistana - optužio je bivše vladine zvaničnike da izazivaju probleme.

„Nacijo, budite oprezni. Oni koji su ostali od prethodne vlasti skrivajući se daju primjedbe i izazivaju uznemirenost, dovodeći ljude u zabludu da ne vjeruju svojoj vladi. Nacijo, budite na oprezu da nas neprijatelj ne pregazi ponovo, prkoseći našoj svetoj vladi, našoj sigurnosti”, rekao je Akhund.

Također, u izvještaju se kaže da talibani ciljaju i na ljude koje optužuju da podržavaju Islamsku državu provincije Horasan (ISKP), podružnicu terorističke skupine Islamske države.

Biden: Omicron razlog za zabrinutost, ne paniku

Predsjednik Joe Biden obraća se javnosti sa informacijama o omicronu, novom soju koronavirusa, dok doktor Anthony Fauci sluša u pozadini. (Foto: Reuters/Kevin Lamarque)

Predsjednik Joe Biden pozvao je Amerikance da prime "booster" doze vakcina protiv Covida, kako bi se zaštitili od novih varijanti virusa. Rekao je da će "prije ili kasnije", novotkriveni soj koronavirusa - omicron doći u SAD, i naglasio da je to razlog za "zabrinutost, ali ne i paniku". 

Američki predsjednik rekao je da ne očekuje će biti potrebne nove restriktivne mjere i zatvaranja, i umjesto toga naglasio potrebu da građani koji još nisu primili prve doze vakcine to učine, a oni koji su vakcinisani dođu po "boostere".

Također je podstakao građane da nose maske u zatvorenim prostorima, ističući da mjere zatvaranja neće biti potrebne ako se Amerikanci vakcinišu i nose maske.

Biden kaže da će proći nekoliko nedjelja dok se ne utvrdi koliko su postojeće vakcine efikasne protiv omicrona. Naglasio je da je malo vjerovatno da će taj soj biti razlog za izmijenjene vakcine ili "boostere", ali da će u tom slučaju SAD ubrzati razvoj i distribuciju novih vakcina.

Američki predsjednik je najavio i da će njegova administracija u četvrtak iznijeti strategiju za suzbijanje novog soja koronavirusa. On je pozdravio transparentnost Južne Afrike u dijeljenju informacija o novoj varijanti virusa i izrazio očekivanje da će i druge zemlje biti spremne da prijave nove sojeve.

Biden je takođe saopštio da Bijela kuća priprema strategiju za borbu protiv koronavirusa tokom predstojeće zime i da će je objaviti u četvrtak.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG