Linkovi

SAD: Za Dan majki novi rekord u letovima tokom pandemije


Arhiva - Putnici na međunarodnom aerodromu u Salt Lejk Sitiju, 17. marta 2021.
Arhiva - Putnici na međunarodnom aerodromu u Salt Lejk Sitiju, 17. marta 2021.

Amerikanci su krenuli na put za Dan majki, postavivši novi rekord u broju putovanja avionom u eri pandemije tokom prazničnog vikenda, podaci su Uprave za bezbjednost transporta (TSA).

Nešto više od 1,7 miliona ljudi prošlo je kroz aerodromske kontrolne punktove u nedjelju, saopštila je TSA, najviše od marta prošle godine, kada je vazdušni saobraćaj počeo da se smanjuje zbog pandemije koronavirusa.

Time je u nedelju oboren prethodni rekord postavljen dva dana ranije za procjenjenih 4.500.

Rekord u petak zabilježio je 1,7 miliona ljudi, što je više od 1,64 miliona avio-putnika zabilježenih dan ranije.

Uprkos dostizanju novih maksimuma u razmaku od dva dana, gužva na aerodromima i dalje je bila manja nego prije pandemije, pa tako brojevi u nedjelju predstavljaju 29 odsto u odnosu na istu prazničnu nedjelju prije dvije godine.

Uprkos tome, vazdušni saobraćaj u porastu je nakon pada na dno u aprilu prošle godine. Sedmodnevni prosjek putovanja američkih putnika nadmašio je period oko Uskrsa, koji je pao 4. aprila, istovremeno postavljajući novi rekord u eri pandemije.

Aviokompanije saopštavaju da većinu putnika koji su se vinuli u nebo predstavljaju putnici koji su koristeći domaće letove krenuli na odmor.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG