Linkovi

SAD nastavljaju imunizaciju vakcinom Johnson&Johnson


Vakcine kompanije Johnson&Johnson.
Vakcine kompanije Johnson&Johnson.

Američki zdravstveni zvaničnici su u petak odobrili nastavak upotrebe vakcine protiv COVID-19 kompanije Johnson&Johnson, poslije pauze od 10 dana tokom koje je razmatrana njena povezanost sa pojavom izuzetno rijetkih, ali potencijalno opasnih krvnih ugrušaka.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i Uprava za hranu i lijekove (FDA) naveli su u zajedničkom saopštenju da će zdravstveni sistemi i građani biti upozoreni na rizik od potencijalno smrtonosnog sindroma povezanog sa nastankom krvnih ugrušaka uz nisku vrijednost trombocita.

"Više ne preporučujemo pauzu u upotrebi te vakcine", rekla je na konferenciji za novinare direktorica CDC-a Rochelle Walenskyi dodala da vakcina Johnson&Johnson može odmah da nastavi da se koristi.

Savjetnici centara prethodno su preporučili da se nastavi imunizacija tom vakcinom.

"Korist od upotrebe vakcine jasno prevazilazi rizike, iz perspektive stanovnišva i pojedinaca", saopštila je doktorica Beth Bell​, članica odbora i profesorica u odsjeku za globalno zdravlje na Univerzitetu države Washington.

"Riječ je o novom riziku. Ekstremno malom riziku, manjem od mnogih drugih koje preuzimamo svakog dana", dodala je Bell.

Odbor je sa 10 glasova ZA i 4 PROTIV potvrdio da se vakcina Johnson&Johnson preporučuje za upotrebu kod starijih od 18 godina. Jedan član je bio uzdržan.

Članovi odbora koji su glasali protiv naveli su da su zabrinuti da žene možda nisu u potpunosti informisane o rizicima ili da mogu da izaberu drugu vakcinu.

Jedan od direktora kompanije Johnson&Johnson​ Paul Stoffels​ saopštio je da je preporuka odbora "jedan od ključnih koraka ka nastavku hitno potrebne, bezbjedne, vakcinacije miliona ljudi u SAD" i da će njegova kampanja nastaviti da radi sa CDC, FDA i evropskim zdravstvenim vlastima da se "osigura otkrivanje i efikasno liječenje svakog rijetkog slučaja".

CDC i FDA su prošle nedjelje zatražili da se upotreba vakcine Johnson&Johnson​ privremeno obustavi poslije izvještaja o šest slučajeva pojave krvnih ugrušaka u mozgu sa niskim vrijednostima trombocita, od 8 miliona primljenih doza u SAD.

Eksperti i zaposleni u CDC-u su u petak predstavili podatke o tim slučajevima i proširili analizu na izveštaje o nastanku krvnih ugrušaka u drugim dijelovima tela osim mozga, ali takođe za niskim vrednostima trombocita.

Saopšteno je da postoji 13 takvih slučajeva među ženama mlađim od 50 godina - na 7 miliona primljenih doza - i dva slučaja kod žena starijih od 50 godina - na manje od milion doza. Prema analizi, takvih slučajeva nije bilo među muškarcima.

Državni zdravstveni zvaničnici saopštili su u srijedu da CDC istražuje smrt žene iz Oregona, koja je bila 50-tih godina, i hospitalizaciju žene u Texasu sa simptomima sličnim onima kod slučajeva zgrušavanja krvi. Obje žene su primile vakcinu Johnson&Johnson.

Sjedinjene Države su naručile dovoljno doza vakcine kompanija Pfizer/BioNTech i Moderne da vakcinišu sve odrasle. Međutim, mnogi zdravstveni zvaničnici, među kojima i vodeći epidemiolog doktor Anthony Fauci, nadali su se da će biti nastavljena upotreba vakcine Johnson&Johnson.

Evropska agencija za lijekove (EMA) u utorak je preporučila da se uz vakcinu doda upozorenje o retkim krvnim ugrušcima sa niskim vrijednostima trombocita, i naglasila da koristi od njene upotrebe prevazilaze rizike.

Johnson Johnson je najavio da će nastaviti isporuku vakcine evropskim zemljama koje će odlučiti da li i kako da je koriste. Njemačka će na primjer dozvoliti upotrebu vakcine te kompanije bez ograničenja.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG