Linkovi

Bijela kuća svjesna ruskih dezinformacija u vezi sa vakcinama


Arhiva: Jen Psaki, portparolka Bijele kuće (REUTERS/Jonathan Ernst)
Arhiva: Jen Psaki, portparolka Bijele kuće (REUTERS/Jonathan Ernst)

Portparolka Bijele kuće Jen Psaki izjavila je da administracija američkog predsjednika Joea Bidena prati nastojanja povezana sa ruskim službama bezbjednosti o podrivanju učinka vakcina potiv koronavirusa čiji su proizvođači kompanije Pfizer i Moderna.

"Svjesni smo, pratimo i preduzimamo korake za rješavanje", rekla je Psaki novinarima u Bijeloj kući.

Sjedinjene Države uočile su da su takve, dezinformišuće sadržaje, objavljivala tri portala povezana sa ruskim obavještajnim službama, izjavila je portparolka Bijele kuće ne navodeći njihove nazive.

Osim dezinformacija o vakcinama, objavljivani su i tekstovi o međunarodnim organizacijama, vojnim konfliktima, protestima – temama koje mogu podsticati podjele, rekla je Psaki.

"Borićemo se svim dostupnim načinima protiv dezinformacija. Upoznati smo sa pristupom i naporima ruske kampanje dezinformacijama", rekla je Psaki, dodavši da će administracija predsjednika Bidena u svakoj prilici ponoviti da su vakcine bezbjedne.

O postojanju takve kampanje u nedjelju je izvestio magazin Wall Street Journal. U izjavi tom mediju portparol Kremlja demantovao je navode da je Rusija širila lažne informacije.

Augusta 2020. State Department objavio je izvještaj koji, kako je tada saopšteno, predstavlja ruske taktike korištenja kombinovanih zvaničnih, anonimnih i neimenovanih kanala i platformi za stvaranje i širenje lažnih narativa, navedeno je u izvještaju Centra za globalno angažovanje State Depaertmenta (Global Engagement Center)

Visoki ruski zvaničnici i proruski mediji nastojali su da iskoriste strah i zbrku koju prati pandemija koronavirusa – stvaranjem i širenjem teorija zavjere, ukazano je u izvještaju.

Centar za globalno angažovanje ušao je u trag ruskim vezama dezinformisanja detaljno opisujući načine na koje se zvanični Kremlj bavi širenjem dezinformacija, koristeći se zvaničnom vladinom komunikacijom, oglašavanjem koje finansira država, korštenjem anonimnih izvora, zloupotrebom društvenih mreža i dezinformisanjem u cyber prostoru.

XS
SM
MD
LG