Linkovi

SAD: Broj abortusa na istom nivou kao i prije zabrana


Demonstrant za prava na abortus, u sredini, koristi megafon dok se demonstranti protiv abortusa okupljaju ispred Vrhovnog suda SAD tokom Marša za život u Washingtonu, 20. januar 2023.
Demonstrant za prava na abortus, u sredini, koristi megafon dok se demonstranti protiv abortusa okupljaju ispred Vrhovnog suda SAD tokom Marša za život u Washingtonu, 20. januar 2023.

Broj abortusa obavljenih svakog mjeseca u Sjedinjenim Državama je otprilike isti kao prije nego što je Vrhovni sud SAD-a poništio presudu Roe protiv Wadea o pravu na abortus u cijeloj zemlji prije više od godinu i po, navodi se u novom izvještaju.

Najnovije izdanje #WeCount izvještaja provedenog za Društvo za planiranje porodice, neprofitnu organizaciju koja promoviše istraživanja o abortusu i kontracepciji, otkriva da se između 81.150 i 88.620 abortusa dogodilo svakog mjeseca od jula do septembra prošle godine, što je posljednji obuhvaćeni period. Ti su brojevi tek nešto niži od mjesečnog prosjeka od oko 86.800 od aprila do juna 2022, prije nego što je presuda poništena i neposredno nakon toga.

Ali podaci o pobačaju su sezonski, a ista anketa je otkrila više abortusa širom SAD-a u proljetnim mjesecima 2023. nego u periodu godinu prije donošenja odluke suda.

U izvještaju se također nalazi da su recepti za tablete za abortus postali uobičajeni, što čini otprilike jedan od šest abortusa u posljednja tri mjeseca rezultata istraživanja.

"Čak i kada država zabrani abortus, ljudi i dalje trebaju i traže njegu u vezi s pobačajem", rekla je Alison Norris, profesorica na koledžu za javno zdravlje Univerziteta Ohio i jedna od kopredsjedavajućih studije. "Ne možemo dopustiti da ukupni dosljedni broj pobačaja na nacionalnoj razini prikrije nevjerojatnu nezadovoljenu potrebu i katastrofalan učinak zabrane pobačaja na ljude koji već imaju najmanje pristupa."

U izvještaju se procjenjuje da državama nije bilo dozvoljeno da zabrane abortus, bilo bi ih ukupno 120.000 više tokom perioda istraživanja u 14 država u kojima su sada na snazi zabrane abortusa u svim fazama trudnoće.

Iako je broj mjesečnih pobačaja pao gotovo na nulu u državama sa zabranama, porastao je u državama koje dozvoljavaju pobačaj, uključujući Floridu, Ilinois i Kansas, koje graniče sa državama sa zabranama.

Izvještaj ne pokriva samokontrolisane abortuse dobijene izvan formalnog sistema zdravstvene zaštite – kao što je slučaj da neko dobije tablete za abortus od prijatelja bez recepta.

Odluka Vrhovnog suda Dobbs protiv Jacksona iz juna 2022. dovela je do trenutne promjene državne politike. Trenutno 14 država provodi zabranu pobačaja u svim fazama trudnoće, a još dvije imaju zabrane koje počinju nakon prvih šest sedmica - često prije nego što žene shvate da su trudne. Druge države pod kontrolom republikanaca uvele su blaža ograničenja. Sudovi su obustavili provođenje nekih zabrana.

U međuvremenu, većina država pod kontrolom demokrata poduzela je korake za zaštitu pristupa abortusu. Nekoliko ih ima izvršne naredbe ili zakone koji nastoje zadržati države sa zabranom da posežu preko državnih granica u istragama vezanim za abortus. A pet – Colorado, Massachusetts, New York, Vermont i Washington – imaju zakone koji nastoje da zaštite pružaoce usluga koji pružaju njegu u slučaju pobačaja putem telezdravstva.

XS
SM
MD
LG