Linkovi

Sud u Alabami odlučio da se zamrznuti embrioni tretiraju kao djeca


Zgrada Vrhovnog suda u Alabami
Zgrada Vrhovnog suda u Alabami

Vrhovni sud Alabame presudio je da se, prema zakonu te savezne države, zamrznuti embrioni mogu smatrati djecom. Kritičari te odluke kažu da će ona imati posljedice po liječenje neplodnosti.

Odluka je donijeta nakon tužbe tri para, čiji su zamrznuti embrioni uništeni tokom incidenta u jednoj klinici za liječenje neplodnosti. Sudije su odlučile da prema državnom zakonu iz 1872. godine svi roditelji imaju pravu na tužbu zbog smrti maloljetnog djeteta, te da se to odnosi i na nerođenu djecu.

"Nerođena djeca su djeca, bez obzira na stadijum razvoja, ili fizičku lokaciju, ili druge karatkeristike", piše sudija Jay Mitchell u odluci Vrhovnog suda Alabame u kojem su sve sudije republikanci.

Sudija je citirao i duo ranije odluke prema kojoj se smrt fetusa u trudnoći tretira u skladu sa državnim zakonom o smrti maloljetnika, te od toga nisu izuzeta ni djeca koja se nalaze "izvan materice".

Mnogi, međutim, kažu da će se ovakva odluka suda odraziti na liječenje neplodnosti i zamrzavanje embriona. Jedna vellika bolnica u Alabami već je najavila da će obustaviti vantjelesnu oplodnju, dok razmatra posljedice odluke Vrhovnog suda.

"Žao nam je što će to da utiče na pokušaje pacijenata da dobiju bebu vantjelesnom oplodnjom, ali moramo da procijenimo da li naši pacijenti i ljekari mogu da budu krivično gonjeni ili kažnjeni zbog poštovanja standardne procedure pri tom tretmanu", navela je u saopštenju portparolka univerzitetske bolnice Alabame u Birminghamu.

"Ova presuda kaže da je oplođena jajna ćelija zapravo osoba. I to dovodi u pitanje dosadašnju praksu vantjelesne oplodnje", kaže Barbara Collura, direktorica Nacionalnog udruženja sa neplodnost, koje je presudu ocijenilo kao "užasan razvoj događaja za ljude kojima je potrebna vantjelesna oplodnja".

Arhiv - Zamrznuti embrioni u laboratoriji
Arhiv - Zamrznuti embrioni u laboratoriji

Ona kaže da se za pacijente otvaraju mnoga pitanja uključujući i to da li mogu da zamrznu embrione stvorene tokom tretmana neplodnosti ili da li mogu da doniraju ili unište embrione.

Tužitelji iz Alabame su prošli tretmane vantjelesne oplodnje u kojima je stvoreno nekoliko embriona, neki od njih su uspješno implantirani i rođene su zdrave bebe. Parovi su ostale čuvali u medicinskom centru Mobile Infirmary, gdje se 2020. dogodio incident - jedan od pacijenata je zalutao u prostoriju, uzeo nekoliko embriona, bacio ih na pod i "ubio", navodi se u presudi.

Sudija su tako odlučile da parovi čiji su embrioni uništeni mogu da tuže zbog izazivanja smrti iz nehata.

Grupe protiv abortusa pozdravile su ovu odluku. U Alabami je abortus inače potpuno zabranjen.

"Svaka osoba, od stadijuma embriona do starosti, ima neprocjenjivu vrijednost i garantovana joj je pravna zaštita", rekla je Lila Rose, predsjednica i osnivačica grupe Live Action.

Predsjedavajući Vrhovnog suda u Alabami, sudija Tom Parker, citirao je Bibliju i frazu "svetost nerođenih" koja se nalazi u ustavu Alabame.

"Čak i prije rođenja, sva ljudska bića imaju sliku Boga, i njihovi životi ne mogu biti uništeni bez brisanja njegove slave", napisao je Parker.

Sudija Greg Cook jedini je koji se ne slaže sa odlukom većine. On smatra da zakon iz 1827. godine nije definisao pojam "maloljetnog deteta" i da je sada taj pojam proširen na zamrznute embrione. On kaže da se ovakvom presudom gotovo sigurno okončava praksa stvaranja zamrznutih embriona kroz proces vantjelesne oplodnje u Alabami.

Vrhovni sud Alabame u ovoj odluci se oslonio na dio ustava Alabame koji kaže da "država mora da osigura zaštitu prava nerođenog djeteta".

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG