Linkovi

SAD brane zračne napade dok irački bijes raste


Pripadnici civilne odbrane okupljaju se na mjestu zapaljenog vozila koje je bilo meta napada američke bespilotne letjelice u istočnom Bagdadu, Irak, 7. februara 2024.
Pripadnici civilne odbrane okupljaju se na mjestu zapaljenog vozila koje je bilo meta napada američke bespilotne letjelice u istočnom Bagdadu, Irak, 7. februara 2024.

Sjedinjene Države ne daju nikakve naznake da će popustiti nakon što je njihov najnoviji zračni napad u Iraku - usmjeren na komandanta milicije koju podržava Iran u centru Bagdada - izazvao ponovni bijes i nove pozive na povlačenje američkih vojnika iz zemlje.

Umjesto toga, zvaničnici u Washingtonu su u četvrtak branili napad od utorka i upozorili da SAD neće oklijevati da ponovo djeluju ako se njihove snage nađu pod novim napadima.

"U potpunosti poštujemo suverenitet Iraka", rekao je novinarima glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby. "Ali, pogledajte, da nije bilo napada na naše trupe, koje su tamo na poziv iračke vlade, ne bi bilo potrebe za uzvratnim udarima."

Više američkih vojnih zvaničnika poslalo je sličnu poruku iz Pentagona.

"Ako napadnete i povrijedite naš narod, znamo ko ste i pronaći ćemo vas", rekao je general Daniel Hokanson, šef biroa američke Nacionalne garde, u vezi s odgovorom SAD na prošlomjesečni napad na bazu u Jordanu u kojem su ubijena tri vojnika i ranjeno 40 pripadnika Nacionalne garde.

SAD su okrivile milicije koje podržava Iran, koje djeluju pod zastavom Islamskog otpora u Iraku, za smrtonosni napad na bazu Tower 22 u Jordanu, kao i za mnoge od 168 napada na američke snage u Iraku i Siriji od sredine oktobra.

Pogled Washingtona je posebno pao na Kataiba Hezbolaha, a neki zvaničnici Pentagona idu toliko daleko da kažu da napad u Jordanu "nosi obilježja" istaknute grupe koju podržava Iran.

Zračni napad od utorka ciljao je na višeg komandanta Kataib Hezbolaha Wisama Mohammada al-Saedija.

U prvim američkim izjavama navodi se da je al-Saedi "odgovoran za direktno planiranje i učešće u napadima na američke snage u regionu". Međutim, američki zvaničnik rekao je u četvrtak da je on najviši zvaničnik Kataib Hezbolaha za Siriju, koji nadgleda sve operacije u zemlji.

Napad u kojem je ubijen al-Saedi uslijedio je nakon vala zračnih napada prošlog petka na sedam lokacija koje koriste grupe koje podržava Iran u Siriji i Iraku.

Zvaničnici američke odbrane sada vjeruju da su ti udari uništili više od 80 pojedinačnih meta i ubili ili ranili 40 pripadnika milicije.

Ipak, ponovljeni udari su izazvali rastući bijes među iračkim zvaničnicima.

Glasnogovornik iračke vojske Yehia Rasool u četvrtak je rano ujutru nazvao napad u kojem je ubijen al-Saedi "eklatantnim atentatom" u kojem se "ne obazire na živote civila ili međunarodne zakone".

Objava na društvenim mrežama iz Ureda iračkog premijera Mohameda Shia al-Sudanija je ukazivala da je vrijeme da američke trupe i oni iz koalicije koju predvode SAD protiv terorističke grupe Islamska država odu iz zemlje.

Premijer je "naglasio pojačane sposobnosti Iraka u borbi protiv terorizma, što dovodi do odluke da se okonča misija koalicije jer ostaci terorista ISIS-a više ne predstavljaju prijetnju Iraku", navodi se u objavi, koristeći akronim za Islamsku državu, poznatu i kao IS ili Daesh.

Izvještaju su doprinijele novinarke Glasa Amerike Carla Baab i Patsy Widakuswara.
XS
SM
MD
LG