Linkovi

U napadu u Bagdadu ubijen komandant grupe povezane sa ubistvom američkih vojnika


Ostaci vozila nakon napada dronom. (Foto: REUTERS/Ahmed Saad)
Ostaci vozila nakon napada dronom. (Foto: REUTERS/Ahmed Saad)

Viši komandant Kataib Hezbolaha (Brigade Hezbolaha), oružane grupe u Iraku koju podržava Iranom, a koju je Pentagon povezao sa napadom i ubistvom trojice američkih vojnika, Abu Bakir al Sadi, poginuo je u američkom napadu dronom na vozilo na istoku Bagdada.

Iz američke Centralne komande je saopšteno da je riječ o odgovoru na napade na američke snage u regionu koje je, kako je navedeno, al Sadi direktno planirao i u njima učestvovao.

"Za sada nema indikacija da je bilo kolateralne štete ili civilnih žrtava. SAD će nastaviti da preduzimaju sve potrebne akcije da zaštite svoje ljude. Nećemo oklevati da pozovemo na odgovornost one koji prijete bezbjednosti naših snaga", navodi se u saopštenju.

Jedan izvor je rekao za Reuters da su tri osobe poginule i da su vozilo koristile Iračke narodne mobilizacijske snage (PMF), državna bezbjednosna agencija u kojoj su desetine naoružanih grupa, od kojih su mnoge bliske Iranu.

Vijest o napadu je dopisnici iz Pentagona Glasa Amerika Carli Baab potvrdio jedan od američkih zvaničnika koji je naveo da je Amerika bila uključena u napad dronom u kojem je "pogođena meta od velikog značaja".

Borci i komandanti Kataib Hezbolaha su deo PMF. Trojica američkih vojnika poginula su u januaru u napadu dronom u blizini granice Jordana i Sirije, za koji je Pentagon rekao da ima "otiske prstiju" Kataib Hezbolaha.

Grupa je tada objavila da obustavlja vojne operacije protiv američkih trupa u regionu. Irak i Sirija su na meti svakodnevnih napada između oružanih grupa koje podržava Iran i američkih snaga stacioniranih u regionu od početka rata u Gazi u oktobru.

SAD su prošlog vikenda napale iračke grupe u Iraku i Siriji koje podržava Iran, što je, kako su rekli, samo početak odgovora na ubistvo trojice američkih vojnika u napadu dronom. U januaru je u američkom napadu dronovima ubijen komandant milicije u centru Bagdada, što je Washington okarakterisao kao odgovor na napade dronovima i raketama.

U srijedu su iračke specijalne snage bile u visokoj pripravnosti u Bagdadu, a dodatne jedinice su raspoređene unutar Zelene zone u kojoj se nalaze međunarodna diplomatska predstavništva, uključujući ambasadu SAD, rekao je bezbjednosni izvor.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG