Linkovi

Irak kritikuje američke napade nakon što je u Bagdadu ubijen vođa grupe koju podržava Iran


Auto gori u Bagdadu, Irak, 7. februara 2024
Auto gori u Bagdadu, Irak, 7. februara 2024

Irak je u četvrtak oštro kritizirao američki napad dronom za koji je američka vojska rekla da je ubio vođu militantne grupe koju podržava Iran, a irački glasnogovornik je napad nazvao "eklatantnim atentatom" koji je pokazao "nepoštivanje života civila ili međunarodnih zakona".

Yehia Rasool, glasnogovornik iračkog premijera, rekao je da koalicija predvođena SAD-om koja je djelovala u Iraku u borbi protiv grupe Islamska država "dosljedno odstupa od razloga i ciljeva svog prisustva na našoj teritoriji".

"Takva putanja primorava iračku vladu više nego ikada da prekine misiju ove koalicije, koja je postala faktor nestabilnosti i prijeti da uplete Irak u krug sukoba", rekao je Rasool u saopćenju.

Centralna komanda SAD-a, koja nadgleda američke vojne operacije na Bliskom istoku, saopštila je da je u napadu u utorak ubijen komandant militantne grupe Kataib Hezbolah koji je bio "odgovoran za direktno planiranje i učešće u napadima na američke snage u regionu".

Dva američka zvaničnika potvrdila su za Glas Amerike da je komandant bio operativni oficir Wisam Mohammad al-Saedi. Fotografije na društvenim mrežama navodno su pokazale njegovu iračku legitimaciju koja je izvučena iz njegovog tijela.

Glas Amerike je ranije izvijestio da je američka vojska bila uključena u zračni napad na vrijedan cilj na Bliskom istoku, ali nije identificirao al-Saedija po imenu.

Video objavljen na društvenim mrežama prikazuje vozilo zahvaćeno plamenom na autoputu u Bagdadu.

Američki napad je bio odgovor na skoro 170 napada dronova, raketa i raketnih projektila na američke snage na Bliskom istoku od sredine oktobra, od kojih su u jednom prošle sedmice u sjevernom Jordanu ubijena tri pripadnika američkih vojnika, a na desetine ih je ranjeno.

XS
SM
MD
LG