Linkovi

Biden poziva Izrael da sačeka sa ofanzivom dok se ne puste svi taoci


Oslobođene američke državljanke.
Oslobođene američke državljanke.

Skoro dvije nedjelje poslije smrtonosnih napada na Izrael, pripadnici palestinske ekstremističke organizacije Hamas saopštili su da su oslobodili američke državljanke, majku i kćerku, Judith i Natalie RaananRanan koje su kidnapovane 7. oktobra.

Dvije Amerikanke, koje imaju i izraelsko državljanstvo, dovedene su do granice pojasa Gaze, gdje su ih preuzeli izraelski vojnici i odveli u vojnu bazu u centralnom dijelu zemlje gdje su ih čekali članovi porodice, saopštio je izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Judith, stara 59 godina i njena 17-godišnja kćerka Natalie, bile su u izraleskom kibucu Nahal Oz, na oko kilometar i po od granice za Gazom. Došle su u Izrael u septembru kako bi tu proslavile jevrejske praznike i 85. rođendan Judithine majke, prenose američki mediji. U izveštajima medija rečeno je da su iz Evanstona, predgrađa Chicaga.

Majka i kćerka su prvi oslobođeni taoci otkako su napadači Hamasa upali u Izrael prije skoro dvije nedelje, ubivši 1.400 ljudi, uglavnom civila, i uzevši oko 200 talaca.

Portparol Hamasa Abu Obaida tvrdi da su ih pustili da "dokažu američkom narodu i svijetu da su tvrdnje Bidena i njegove fašističke administracije lažne i neosnovane".

Biden poziva Izrael da sačeka sa ofanzivom dok se ne oslobode taoci

Predsjednik Joe Biden u saopštenju se zahvalio Kataru i Izraelu na partnerstvu u obezbjeđivanju njihovog oslobađanja. Biden je također telefonom razgovarao sa američkim državljankama.

"Prenio im je da će imati punu podršku američke vlade dok se oporavljaju od tog užasa koji su preživjele", navodi se u saopštenju Bijele kuće. Također se dodaje da je Biden razgovarao sa njihovim porodicama.

Na pitanje novinara da li smatra da Izrael treba da odloži potencijalnu kopnenu ofanzivu dok se ne oslobodi još talaca, Biden je odgovorio potvrdno.

Izraelski ministar odbrane: Tri faze rata sa Hamasom

Izraelski ministar odbrane rekao je u petak da, nakon što vojska uništi Hamas, ne planira da kontroliše "život u Pojasu Gaze".

Komentari ministra odbrane Yoava Gallanta pred poslanicima poslanicima bili su prvi put da je neki zvaničnik izraelske vlade govorio o dugoročnim planovima za Gazu.

Gallant je rekao da Izrael očekuje da će rat sa Hamasom biti u tri faze.

Rekao je da će prvo napasti grupu u Gazi vazdušnim napadima i kopnenim manevrima, zatim će poraziti džepove otpora i na kraju će prestati sa "odgovornošću za život u Pojasu Gaze".

Nastavljeni zračni napadi na Gazu

Izraelski napadi na Gazu, 20.oktobar 2023.
Izraelski napadi na Gazu, 20.oktobar 2023.

Izrael je nastavio preko noći sa vazdušnim napadima na pojas Gaze, usred upozorenja da bi izraelske snage mogle u bilo kom trenutku izvršiti kopneni napad na teritoriju pod upravom Hamasa.

Izraelske odbrambene snage objavile su na X-u, ranije poznatom kao Twitter: "Tokom noći, borbeni avioni su napali preko stotinu operativnih ciljeva terorističkih organizacija u Pojasu Gaze, uništavajući tunelske okne, skladišta municije i desetine operativnih štabova."

U međuvremenu, Izrael planira evakuaciju sjevernog grada Kiryat Shmona. Vlasti su u petak saopćile da će stanovnici grada biti smješteni u pansione koje finansira država. Sjeverni grad se nalazi u blizini izraelske granice s Libanom i bio je podvrgnut brojnim raketnim i raketnim napadima palestinskih militantnih grupa.

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant rekao je u četvrtak stotinama hiljada kopnenih vojnika te zemlje da se pripreme za invaziju na pojas Gaze.

Gallant se sastao s izraelskim pješadijskim vojnicima pozicioniranim na granici Gaze, rekavši snagama da se "organiziraju, budu spremni", ali nije rekao kada će doći naređenje za invaziju.

"Ko od sada vidi Gazu, vidjet će je iznutra", rekao je. "Obećavam vam."

Izrael je okupio 300.000 ili više vojnika duž granice nakon Hamasovog prekograničnog napada na Izrael 7. oktobra u kojem je ubijeno 1.400 ljudi, većinom civila.

Američki predsjednik Joe Biden je nakon kratke posjete Tel Avivu u srijedu rekao da je imao iskrene razgovore s izraelskim liderima dok izvode vojne napade koji su odnijeli više od 3.400 života u Gazi, od kojih su mnogi civili.

Glasnogovornik Izraelskih odbrambenih snaga rekao je za Glasa Amerike kaže: "Država Izrael nikada ne gađa civile namjerno. Mi gađamo vojne ciljeve."

Major Doron Spielman je dodao: "Problem je što Hamas ispaljuje rakete iz škola, zatim iz bolnica, pored objekata Ujedinjenih nacija. I u trenucima kada ih mi gađamo, oni sami stavljaju svoje civile na put [borbi]. Sva ova pitanja moraju biti usmjerena prema Hamasu. Šta su mislili da će se dogoditi kada napadnu Izrael?"

Prijeko potreban konvoj humanitarne pomoći za koji se očekivalo da u petak uđe u Pojas Gaze iz Egipta preko prijelaza Rafah, bit će odgođen za najmanje jedan dan.

Američki zvaničnici su naveli popravke ceste kao jedan od razloga kašnjenja konvoja, koji je trebao donijeti vitalne medicinske potrepštine, hranu, vodu i druge potrepštine u Gazu.

Američke obavještajne službe procijenile su da je broj poginulih u eksploziji između 100-300 ljudi - s tim da je taj broj vjerojatno na donjoj granici, a na bolnici je nastala minimalna strukturalna šteta, kako je prvo izvijestio CNN, a potvrdio Glas Amerike.

"Na temelju informacija koje smo do danas vidjeli, čini se da je to rezultat pogrešne rakete koju je ispalila teroristička skupina u Gazi", rekao je Biden.

Izrael je rekao da je raketa došla od militantne skupine Palestinski islamski džihad, koja je odbacila odgovornost.

"Iako nastavljamo prikupljati informacije, naša je trenutna procjena, temeljena na analizi snimaka, presretanja i informacija iz otvorenih izvora, da Izrael nije odgovoran za jučerašnju eksploziju u bolnici u Gazi", rekla je glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Adrienne Watson.

Neke informacije dolaze od AP-a, Reutersa i AFP-a.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG