Linkovi

Bijela kuća traži 105 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i Gazu


Bijela kuća
Bijela kuća

Bijela kuća je od Kongresa zatražila 105 milijardi dolara za jačanje sigurnosne pomoći Ukrajini i Izraelu, kao i humanitarnu pomoć ljudima u Gazi.

Zvanični zahtjev u petak uslijedio je dan nakon nacionalnog obraćanja predsjednika Joea Bidena u Ovalnom uredu gdje je apelovao na američki narod da nastavi finansirati ratne napore Ukrajine i Izraela.

Zahtjev uključuje 61,4 milijarde dolara za podršku odbrani u Ukrajini, 14,3 milijarde dolara za Izrael i 9,15 milijardi dolara za humanitarnu pomoć u obje zemlje, kao i za ljude u Gazi i druge potrebe.

"Ovaj budžetski zahtjev je ključan za unapređenje američke nacionalne sigurnosti i osiguranje sigurnosti američkog naroda", rekao je novinarima predsjednikov savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan novinarima.

Međutim, zahtjev za finansiranje je u suštini zaustavljen u Kongresu jer republikanci u Predstavničkom domu još uvijek pokušavaju izabrati predsjedavajućeg nakon što su ranije ovog mjeseca smijenili svog prethodnog predsjednika Kevina McCarthyja.

Republikanac iz Jim Jordan u petak je ostao daleko ispod broja glasova koji mu je bio potreban od svoje stranke da preuzme mjesto predsjedavajućeg, nakon što nije uspio u dva prethodna pokušaja ove sedmice.

Uoči glasanja, lider demokratske većine Hakeem Jeffries nazvao je Jordana "jasnom i prisutnom opasnošću za američki narod" i pozvao umjerene republikance se pridruže se demokratama u izboru predsjedavajućeg.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG