Linkovi

Pompeo: SAD podržavaju napore da se ispitaju izborne neregularnosti u Bjelorusiji


Protesti u Minsku, u Belorusiji (Foto: AP/Dmitri Lovetsky)
Protesti u Minsku, u Belorusiji (Foto: AP/Dmitri Lovetsky)

Sjedinjene Države i dalje su duboko zabrinute zbog "ozbiljnih propusta" na predsjedničkim izborima u Bjelorusiji, rekao je u četvrtak američki državni sekretar Mike Pompeo i dodao da Washington podržava međunarodne napore da se nezavisno razmotre izborne neregularnosti.

"Sjedinjene Države podržavaju princip slobodnih i fer izbora koji odražavaju volju naroda u Belorusiji. Na izborima 9. avgusta nije ispoštovan taj princip. Podržavamo međunarodne napore da se nezavisno ispitaju izborne neregularnosti u Bjelorusiji, kršenja ljudskih prava u vezi sa izborima i obračun koji je uslijedio", saopštio je Pompeo.

Bjelorusija se suočava sa najvećom političkom krizom od raspada Sovjetskog Saveza. Desetine hiljada demonstranata odbacuju pobjedu predsjednika Aleksandra Lukašenka na izborima 9. avgusta za koje njegovi protivnici tvrde da su namješteni.

Policija je privela više od 6.000 ljudi tokom prvih dana protesta i ispalila gumene metke i suzavac. Desetine demonstranata i policajaca su povređene u sukobima, a dvije osobe su stradale.

Pompeo je rekao da snažno osuđuje nasilje protiv mirnih demonstranata i novinara u Bjelorusiji, kao i hapšenje opozicionih kandididata i učesnika protesta. Takođe je zatražio da se odmah oslobode oni koji su "nepravedno pritvoreni" i da se utvrdi sudbina nestalih.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG