Linkovi

Sukobi policije i demonstranata nakon izbora u Bjelorusiji


BELARUS-ELECTION/August 9, 2020 REUTERS/Vasily Fedosenko
BELARUS-ELECTION/August 9, 2020 REUTERS/Vasily Fedosenko

Policija i prosvjednici sukobili su se u nedjelju navečer u Bjelorusiji, nakon što se čini da je dugogodišnji autoritarni vođa Aleksandar Lukašenko ostvario golemu pobjedu na predsjedničkim izborima unatoč snažnom pritisku oporbe.

Oko 1.000 prosvjednika okupilo se u Minsku u blizini obeliska postavljenog u čast grada. Policija ih je tukla palicama i upotrijebila šok bombe i vodene topove za rastjerivanje prosvjednika, koji su pokušali sagraditi barikade kantama za smeće.

Protesti su održani i u drugim bjeloruskim gradovima, uključujući Gomel, Grodnu, Vitebsku i Brestu, gdje je navodno ispaljen suzavac.

Nejasno je koliko je osoba uhićeno, ali Ales Bilyatsky iz grupe za ljudska prava Viasna rekao je Associated Pressu kako vjeruje da je uhićeno nekoliko stotina.

Neki su svjedoci rekli kako su vidjeli kako policija spušta štitnike i odbija sukob s prosvjednicima.

Lukašenko je ranije u nedjelju rekao da neće tolerirati demonstrante i upozorio da će policija biti jaka.

"Ako provocirate, dobit ćete isti odgovor", rekao je. "Želite li pokušati srušiti vladu, nešto razbiti, raniti, uvrijediti i očekujete da ja ili netko drugi kleknem pred vama i poljubim ih i tlo po kojem ste lutali? To se neće dogoditi. "

Belarus Election Lukashenko August 9, 2020
Belarus Election Lukashenko August 9, 2020

Izlazne ankete i izborno povjerenstvo daju Lukašenku oko 80% glasova a jedinoj kandidatkinji opozicije koji ga ozbiljno izaziva, Sviatlana Tsikhanouskaya, oskudnih 7%.

Još su tri kandidata bila izazivači.

Konačni rezultati očekuju se u ponedjeljak, ali malo je vjerojatno da će biti radikalno drugačiji.

Policija je uhitila nekoliko članova Tsikhanouskajevog osoblja neposredno prije izbora, a jedan od njezinih pomoćnika pobjegao je iz zemlje.

Već je rekla da ne priznaje ishod.

"Vjerujem svojim očima i vidim da je većina s nama", rekla je Tsikhanouskaya iz svog sjedišta.

Belarus Election Sviatlana Tsikhanouskaya,August 9, 2020
Belarus Election Sviatlana Tsikhanouskaya,August 9, 2020

Javljeno je se da je odaziv birača bio visok. Slike birača postrojenih za ubacivanje glasačkih listića u nedjelju su pokazale samo nekoliko maski. Lukašenko je uglavnom odbacio koronavirus kao "psihozu" i gotovo ništa nije poduzeo da zaustavi širenje - jedno je od pitanja koja su ojačala oporbu.

Bjelorusija nije pozvala neovisne europske promatrače da prate glasanje. No, promatrači izbora kažu kako Bjelorusija ima dugu povijest glasovanja koje nije ni slobodno ni pošteno.

Tsikhanouskaya je ušla u trku nakon što je u svibnju uhićen njezin suprug, oporbeni bloger i predsjednički pretendent Sergej Tsikhanousky. Policija ga je optužila za napad na časnika i organiziranje masovnih nemira. Negira obje optužbe.

Deseci tisuća Bjelorusa vraćaju Tsikhanouskayu. Dok je u nedjelju glasala, ona je zahtijevala da službeni rezultati budu bez prevara.

Tsikhanouskaya se pojavila kao jedini ozbiljni kandidat za oporbu i osvojila je glasove desetake tisuća pristaša nakon što su izborni dužnosnici odbili registrirati još dva potencijalna predsjednička izazivača - Valeryja Tsepkala, bivšeg diplomata i Viktora Babaryja, bivšeg bankara, koji je sada u zatvoru.

Lukašenko je na vlasti otkad je Bjelorusija proglasila neovisnost od Sovjetskog Saveza 1991. godine.

On je dugo bio meta zapadnih kritika zbog svoje vladavine željezne šake, suzbijanja slobode govora i pokazivanja male tolerancije prema bilo kojoj opoziciji.

Ali posljednjih godina Lukašenko je pokušao promijeniti svoj imidž diktatora koji pristaje uz Moskvu rekavši da bi želio bolje odnose sa Sjedinjenim Državama.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG