Linkovi

Evropski parlament ne priznaje Lukašenka kao predsjednika Bjelorusije


Belarus, Minsk, People take part in a protest against the presidential election results demanding the resignation of Belarusian President Alexander Lukashenko
Belarus, Minsk, People take part in a protest against the presidential election results demanding the resignation of Belarusian President Alexander Lukashenko

Evropski parlament (EP) ne priznaje Aleksandra Lukašenka kao novoizabranog predsjednika Belorusije i smatra ga "personom non-grata" u Evropskoj uniji (EU), stav je glavnih političkih grupacija u EP.

U zajedničkoj deklaraciji donesenoj 18. avgusta, naglasili su da predsednički izbori u ovoj državi, koji su održani 9. avgusta "nisu bili ni slobodni, ni pošteni" te da vjerodostojni izveštaji ukazuju na pobjedu opozicione liderke Svetlane Tikhanovske.

"Pozdravljamo bjeloruski narod zbog njegove hrabrosti i odlučnosti te snažno podržavamo njihovu želju za demokratskim promjenama i slobodom", poručili su zastupnici EP.

U saopštenju se navodi da se pridružuju bjeloruskom narodu u njihovom zahtjevu za novim i slobodnim izborima, pod nadzorom nezavisnih posmatrača.

Osuđujući najoštrije hapšenja i torturu nad mirnim demonstrantima, glavne političke grupacije u Evropskom parlamentu podsjećaju Lukašenka na njegovu odgovornost.

Zajedničku deklaraciju su potpisali evropski narodnjaci, socijaldemokrate, liberali, grupa zelenih kao i grupa evropskih konzervativaca i reformista. Potpisnice dokumenta nisu političke grupacije ekstremne desnice i ljevice.

Inače, Evropski parlament nema nadležnost da proglasi bilo koga personom non-grata. To pitanje pripada zemljama članicama EU. Šefovi država i vlada će u srijedu 19 avgusta, putem video-konferencije raspravljati o situaciji u Bjelorusiji.

Predsjednik Evropskog savjeta, Šarl Mišel (Charles Michel) koji je sazvao ovaj samit, poručio je da "narod Bjelorusije ima pravo da odlučuje o svojoj budućnosti i slobodno bira svog vođu".

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG