Linkovi

Šta je rečeno u telefonskom pozivu iz State Departmenta BH liderima


Arhiva: Derek Chollet, na saslušanju Odbora za vanjske odnose Senata o summitu NATO-a
Arhiva: Derek Chollet, na saslušanju Odbora za vanjske odnose Senata o summitu NATO-a

Ambasada SAD u Sarajevu na twitteru je izvijestila o telefonskom pozivu savjetnika u State Departmentu Derek Cholleta sa, kako je navedeno, BH liderima.

Navodi se da je razgovor bio usmjeren na napredak ključnih reformi te da je potcrtana poruka državnog sekretara Antony Blinkena o čvrstoj podršci SAD suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

"BiH ima krucijalnu priliku da u ovoj neizbornoj godini sprovede reforme izbornog sistema, uključujući vladavinu prava i izborni zakon, riješi nekonzistentnost sistema sa odlukama Ustavnog suda i tehničke reforme koje će ojačati izborni integritet", stoji u poruci koju je objavila Ambasada SAD u Sarajevu.

"Ove reforme ne tiču se samo implementaciej pravno obavezujućih presuda koje osiguravaju jednakost nego i sprječavaju prevare, osiguravajući da građani lidere mogu držati odgovornima za korupciju i zloupotrebe - što je krucijalno za izgradnju jače demokratije.

SAD od BH lidera očekuju da ispune svoju obavezu da ubrzaju ključne reforme. Dobra vjera, a ne zapaljiva retorika i maksimalistički zahtjevi će poboljšati usluge, donijeti poslove i osnažiti povjerenje ljudi Bosne i Hercegovine i njihovu vladu", navedeno je u saopštenju State Departmenta koje prenosi Ambasada SAD u BiH.

XS
SM
MD
LG