Linkovi

State Department: Neosnovane špekulacije o mijenjanju granica na Balkanu mogle bi da podstaknu nestabilnost


ARHIVA - Zgrada američkog State Departmenta (Foto: AP/Luis M. Alvarez)
ARHIVA - Zgrada američkog State Departmenta (Foto: AP/Luis M. Alvarez)

Američki State Department ocijenio je u ponedjeljak uveče da postoji opasnost da "neosnovane spekulacije o mijenjanju granica na Zapadnom Balkanu duž etničkih linija podstaknu nestabilnost u regionu", te da se time "prizivaju sjećanja na tenzije u prošlosti".

Među evropskim zvaničnicima već neko vrijeme kruži nezvanični diplomatski dokument, takozvani "non-paper", u kojem se predlaže podjela Bosne i Hercegovine i spajanje Kosova i Albanije, prenijela je u ponedjeljak agencija Reuters i citirala izjavu portparola predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, koji je poručio da je Evropska unija "apsolutno protiv" prekrajanja granica na Zapadnom Balkanu.

"Stabilna, prosperitetna budućnost Zapadnog Balkana mora da bude zasnovana na dobroj upravi, vladavini prava, multietničkoj demokratiji i poštovanju ljudskih prava i osnovnih sloboda", naveo je u saopštenju portparol State Departmenta Ned Prajs.

Dodao je da Washington podržava zemlje Zapadnog Balkana na putu "do evropske integracije i članstva u ključnim evropskim i euroatlantskim institucijama".

Stabilna, prosperitetna budućnost Zapadnog Balkana mora da bude zasnovana na dobroj upravi, vladavini prava, multietničkoj demokratiji i poštovanju ljudskih prava i osnovnih sloboda: Ned Prajs
Stabilna, prosperitetna budućnost Zapadnog Balkana mora da bude zasnovana na dobroj upravi, vladavini prava, multietničkoj demokratiji i poštovanju ljudskih prava i osnovnih sloboda: Ned Prajs

"Sarađujemo sa zapadnobalkanskim zemljama i našim evropskim partnerima na unaprijeđenju državne uprave, vladavine prava i reformi u borbi protiv korupcije - kao i na promovisanju nezavisnih medija i energičnih civilnih društava - što će ojačati evropsku perspektivu regiona i unaprediti dugoročni cilj cjelovite, slobodne i mirne Evrope", poručio je Prajs u saopštenju.

Naglasio je i da su SAD riješene da pomognu zemljama u regionu da "prodube svoja regionalna ekonomska partnerstva, dostignu klimatske ciljeve, suprostave se energetskoj iznudi Rusije kroz diverzifikaciju i razvoj čiste energije i bore se protiv korupcije i organizovanog kriminala".

"Takođe želimo da pomognemo regionu da se razvija i bude prosperitetan dok štiti stratešku infrastrukturu i industrije protiv štetnih praksi Kine", naveo je Prajs.

Podrška sporazumu utemljenom na priznanju

Portparol State Departmenta se u saopštenju osvrnuo i na odnose Srbije i Kosova. Ponovio je da su Sjedinjene Države spremne da podrže rad na "sveobuhvatnom, obavezujućem sporazumu Kosova i Srbije o normalizaciji, utemeljenom na međusobnom priznanju, koji postavlja osnove za dugotrajnu saradnju i prosperitet".

"Podržavamo dijalog uz posredovanje Evropske unije i ohrabrujemo strane da se ponovo hitno angažuju u ovom procesu da bi riješila tehnička i politička pitanja. Radićemo sa Srbijom i Kosovom na primeni obaveza iz Vašingtonskog sporazuma, u znak podrške cilju pune normalizacije", naveo je Prajs.

Partnerstvo sa Crnom Gorom i Sjevernom Makedonijom, podrška za reforme u BiH

Portparol State Departmenta je u saopštenju podvukao i da Washington, uz snažne ekonomske veze sa regionom, cijeni svoja partnerstva u oblasti odbrane i bezbjednosti, "uključujući sa najnovijim NATO saveznicima, Crnom Gorom i Sjevernom Makedonijom".

"Namjeravamo da dodatno ojačamo tu saradnju kroz obuku, vježbe, angažovanje snaga i nabavku", najavio je Prajs.

Takođe je pozdravio napredak koji su Albanija i Sjeverna Makedonija postigle u sprovođenju ključnih reformi i najavio nastavak podrške otvaranju pregovora o pristupanju EU sa obje zemlje u junu.

Prajs je podsjetio i da Washington sarađuje sa međunarodnom zajednicom da podrži Bosnu i Hercegovinu "u sprovođenju reformi, uključujući i izborne, koje će joj omogućiti da se razvija i obezbijedi status kandidata za članstvo u EU.

"Kancelarija Visokog predstavnika (OHR), uspostavljena prije 25 godina pod Dejtonskim mirovnim sporazumom, značajano doprinosi miru i stabilnosti u BiH. Nastavljamo da podržavamo važnu ulogu OHR u realizaciji programa 5+2, sa obnovljenim fokusom na borbu protiv korupcije kao ključnu za čvrsto uspostavljanje vladavine prava", zaključuje se u saopštenju State Departmenta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG