Linkovi

Večer prije inauguracije Biden i Harris odaju počast preminulima od COVID19


Pripreme za inauguraciju ispred Bijele kuće
Pripreme za inauguraciju ispred Bijele kuće

Večer pred inauguraciju, izabrani predsjednik SAD Joe Biden i izabrana potpredsjednica Kamala Harris odaće počast za 400 hiljada Amerikanaca preminulih od COVID19.

U društvu bračnih partnera, Džil Bajden i Daga Emhofa, novi predsjednik i potpredsjednica prisustvovaće paljenju 400 svjetala kod spomenika Linkolnu u Vašingtonu, koji se nalazi prekoputa Kapitola gdje će položiti zakletvu u srijedu.

Istovremeno će biti osvijetljeni i zgrada Empire State u New Yorku i Svemirska igla u Sijetlu, a kako je saopšteno iz odbora za inaguruaciju, svjetla će biti upaljena i u drugim američkim gradovima u "znak jedinstva".

Biden i Harris su već stavili Covid19 u centar svoje agende, a jedan od ciljeva je i da se da 100 miliona doza vakcina za prvih 100 dana mandata, a najavljena je i ekonomska pomoć onima koji su naviše pretrpjeli zbog pandemije. U SAD je do danas 12 miliona ljudi primilo jednu od dvije doze vakcine.

U utorak počinje proces potvrde imenovanja zvaničnika Bidenove administracije.

Pred senatskim odborima raspravljaće se o potvrdi sekretarke za finansije Dženet Jelen, državnog sekretara Entonija Blinkena, sekretara za odbranu Lojda Ostina, sekretara za unutrašnju bezbednost Alehandra Majorkasa, direktorki obaveštajnih službi Evril Hejns.

Pred inauguraciju Bidena i Harris pojačane su mjere bezbjednosti u Vašingtonu.

Kamala Harris je rekla da "se raduje polaganju zakletve" i umanjila značaj bezbjednosnih prijetnji.

"Doći ću ponosno i uzdignute glave", rekla je buduća potpredsjednica SAD.

Bezbjednosne službe preduzimaju sve mjere opreza, uključujući i provjere koje sprovodi FBI, a na ulicama Vašingtona nalazi se 25 hiljada pripadnika Nacionalne garde.

"Iako nemamo obavještajne podatke o prijetnjama po bezbjednost, prevrnućemo svaki kamen na Kapitolu kako bismo ga obezbijedili", rekao je v.d. sekretara za odbranu Kristofer Miler.

Mjesto inauguracije je obezbjeđeno visokim ogradama, što nije bilo ranije.

Prostor između Kaptiola i spomenika Džordžu Vašingtonu, na kojem su obično stajali oni koji žele inauguraciju da gledaju uživo, biće zatvoren, kao i većina metro stanica u centru Vašingtona. Mostovi iz Virdžinije su takođe zatvoreni za saobraćaj.

Predsjednik Donald Trump preskočiće 160 godina dugu tradiciju i neće se pojaviti na polaganju zakletve novog predsjednika. On će u srijedu napustiti Vašington i otići u svoju rezidenciju na Floridi.

Inauguraciji će prisustvovati potpredsjednik Mike Pence.

Predstavnički dom Kongresa je protekle nedjelje opozvao Trumpa drugi put za njegovog mandata i optužio ga za podsticanje pobune, poslije upada njegovih pristalica na Kapitol. Ako ga i Senat proglasi krivim, može mu biti zabranjeno da se u budućnosti kandiduje.

Prije nego što ode iz Bijele kuće, očekuje se da Trump pomiluje još desetine ljudi, među kojima su i neki njegovi saradnici.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG