Linkovi

Najviši zvaničnici SAD u Aziji. Prva prekomorska službena posjeta nove administracije


Japanese Prime Minister Yoshihide Suga, right, U.S. Secretary of State Antony Blinken, center, and U.S. Defense Secretary Lloyd Austin, left, pose for photo session during a courtesy call at the prime minister's official residence Tuesday, March 16. 2021
Japanese Prime Minister Yoshihide Suga, right, U.S. Secretary of State Antony Blinken, center, and U.S. Defense Secretary Lloyd Austin, left, pose for photo session during a courtesy call at the prime minister's official residence Tuesday, March 16. 2021

Američki državni sekretar Antony Blinken i šef Pentagona Lloyd Austin održavaju u utorak u Tokiju razgovore sa svojim japanskim kolegama kako bi potvrdili transpacifička partnerstva pred sve asertivnijom Kinom i neprijateljskom Sjevernom Korejom.

Sastanak poznat pod nazivom "dva plus dva" razgovora u glavnom gradu Japana s ministrom vanjskih poslova Toshimitsuom Motegijem i ministrom obrane Nobuom Kishijem obilježava prvo inostrano diplomatsko putovanje za Blinken i Austin kao predstavnike nove Bidenove administracije.

U izjavi prije odvojenog sastanka između njega i Motegija, Blinken je rekao da Washington i Tokio vjeruju u "demokraciju, ljudska prava i vladavinu zakona", ali rekao je da su te vrijednosti "pod prijetnjom" u regiji, "bilo da se radi o Burmi ili Kini “, koristeći alternativni naziv Mjanmara u pozivu na puč u toj zemlji.

Motegi je kasnije rekao da se i on i njegov američki kolega protive kineskom pokušaju promjene statusa quo na Istočnom i Južnom kineskom moru, gdje je agresivno proširila svoju vojnu prisutnost i zatražila teritorijalna prava na veći dio regije.

U zajedničkom članku objavljenom u ponedjeljak u The Washington Postu, Blinken i Austin izdvojili su Kinu kao zemlju koja želi "osporiti međunarodni poredak" u regiji.

Rekli su da će Sjedinjene Države surađivati sa svojim saveznicima u regiji kako bi "pozvale Kinu na odgovornost kada krši ljudska prava u Xinjiangu i Tibetu, sustavno ukida autonomiju u Hong Kongu, podriva demokraciju na Tajvanu ili imovinu pomorskih potraživanja u Južnom kineskom moru koja krše Međunarodni zakon."

Četiri će muškarca održati zajednički brifing za novinare nakon sastanka prije nego što Blinken i Austin krenu u Seul u srijedu.

Odabir Japana i Južne Koreje za prvo međunarodno putovanje odražava zabrinutost američkog predsjednika Joea Bidena u Aziji, kažu neki promatrači.

"Činjenica da sekretari Blinken i Austin prvi put putuju u inozemstvo u Japan i Južnu Koreju pokazuje duboku važnost koju Sjedinjene Države pridaju ovoj dvojici saveznika", Patricia Kim, viša politička analitičarka u američkom Institutu za mir koji financira vlada, napisala je u petak e-poštom u izjavi.

"Seoul i Tokio ključni su partneri za zajedničko rješavanje izazova koje postavlja Kina i unapređivanje mira na Korejskom poluotoku", rekla je Kim.

Odnosi dviju najvećih svjetskih ekonomija na niskoj su razini zahvaljujući dijelom trgovinskom ratu koji je pokrenuo bivši predsjednik Donald Trump, kao i rastućim vojnim tenzijama u područjima koja Kina smatra svojim sferom utjecaja.

Nepuna dva mjeseca, koliko je bio predsjednik, Biden je dao do znanja da se ne žuri osloboditi dijela pritiska koji je njegov prethodnik vršio na Peking. Njegova je uprava održavala uvozne carine, izrazila je podršku tajvanskoj demokratskoj vladi i osudila zloupotrebe ljudskih prava predsjednika XiJinpinga u Hong Kongu i Xinjiangu. Kineska regija Xinjiang središte je optužbi za prisilni rad i druga kršenja ljudskih prava.

Prošle je sedmice Bijela kuća objavila svoj dokument o strategiji nacionalne sigurnosti koji je Kinu opisao kao "jedinog konkurenta koji je potencijalno sposoban kombinirati svoju ekonomsku, diplomatsku, vojnu i tehnološku moć kako bi iznio trajni izazov stabilnom i otvorenom međunarodnom sustavu".

Otpremajući svoje sekretare u prijestolnice dvaju najbližih američkih partnera, novi se predsjednik nada da će uspostaviti multilateralnu protutežu Kini u regiji, kažu stručnjaci.

"Kina je naša spora prijetnja", rekao je novinarima ministar obrane Austin, umirovljeni general američke vojske, dok je bio na putu za Aziju, "priopćio je Pentagon." Cilj nam je osigurati da imamo mogućnosti i operativne planove i koncepte koji bi mogli ponuditi vjerodostojno odvraćanje Kini ili bilo kome drugom tko bi želio preuzeti SAD

U.S. Defense Secretary Lloyd Austin attends a joint news conference after the 2+2 Meeting with Secretary of State Antony Blinken, Japan's Foreign Minister Toshimitsu Motegi and Defense Minister Nobuo Kishi at Iikura Guest House in Tokyo
U.S. Defense Secretary Lloyd Austin attends a joint news conference after the 2+2 Meeting with Secretary of State Antony Blinken, Japan's Foreign Minister Toshimitsu Motegi and Defense Minister Nobuo Kishi at Iikura Guest House in Tokyo

Pronalaženje zajedničkog jezika o načinu prisiljavanja režima Kim Jong Una na dijalog bit će još jedan prioritet tijekom posjeta sekretara Tokiju i Seulu.

Predsjednik Biden još nije objavio svoju strategiju prema Sjevernoj Koreji, ali revizija politike je u tijeku.

Od februara, Bidenova administracija pokušala je kontaktirati Pjongjang putem nekoliko diplomatskih kanala, ali nije dobila nikakav odgovor, prema neimenovanom američkom dužnosniku koji je razgovarao s novinskom agencijom Reuters.

Šutnja je prekinuta u utorak kada je Kim Yo Jong, utjecajna sestra sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una, izdala izjavu uoči razgovora Blinken i Austin u Tokiju optužujući administraciju Bidena da je spremna „širiti miris baruta na našoj zemlji iz preko oceana. "

Kim Yo Jong također je upozorila novu administraciju da ne započinje provokacije kako ne bi "izgubila san" tijekom sljedeće četiri godine.

Leif-Eric Easley, izvanredni profesor međunarodnih studija na Sveučilištu Ewha Womans u Seulu, kaže da bi Pjongjang mogao ignorirati ove uvertire iz bilo kojeg broja razloga, uključujući prioritet u domaćim ekonomskim pitanjima ili iz straha od održavanja razgovora tijekom pandemije COVID-19.

"Pjongjang možda čeka da vidi koji se poticaji nude nakon pregleda Biden-ovih pravila", napisao je Easley u odgovoru e-poštom na VOA. "Ili Sjeverna Koreja možda planira svoj sljedeći test oružja kako bi poboljšala svoje sposobnosti i podigla uloge za pregovore."

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG