Linkovi

Američki ambasador očekuje brzu prodaju F-16 Turskoj koja je odobrila članstvo Švedske u NATO


Američi lovac F-16 prelijeće iznad BiH. (Foto: Ambasada SAD)
Američi lovac F-16 prelijeće iznad BiH. (Foto: Ambasada SAD)

Američki ambasador u Turskoj rekao je da očekuje da će predsjednik Recep Tayyip Erdogan dati konačan potpis za članstvo Švedske u NATO-u za nekoliko dana, što će pokrenuti brze korake ka američkom Kongresu da odobri prodaju borbenih aviona F-16 Ankari.

U ekskluzivnom intervjuu u četvrtak, ambasador Jeff Flake rekao je da će američki State Department odmah poslati obavijest Kongresu o prodaji F-16, nakon što se u Washingtonu primi formalni dokument o ratifikaciji.

Turski parlament ratifikovao je u utorak kandidaturu Švedske za članstvo u NATO-u, otklanjajući veliku prepreku proširenju zapadnog vojnog saveza nakon 20 mjeseci odlaganja.

Erdogan treba da potpiše zakon, koji bi potom bio objavljen u turskom Službenom listu. Obavijest o pristupanju Švedske također treba poslati u Washington.

Upitan da li to očekuje "kroz nekoliko dana", Flake, bivši američki republikanski senator, rekao je za Reuters: "Da, mislim".

"Ne vidim razlog zašto bi Turska čekala, s obzirom na to da je parlament djelovao ovdje," rekao je on. "Tako da očekujem da će se obavijest Kongresa (o prodaji F-16) dogoditi čim se to prenese u Washington."

I Erdogan i članovi američkog Kongresa povezivali su podršku Turske kandidaturi Švedske za NATO sa odobrenjem Kongresa za prodaju aviona Lockheed Martin i kompleta za modernizaciju Turskoj od 20 milijardi dolara.

Američki predsjednik Joe Biden poslao je u srijedu pismo čelnicima ključnih odbora Capitol Hilla u kojem ih obavještava o svojoj namjeri da započne proces formalnog obavještavanja o prodaji F-16 nakon što Ankara završi proces pridruživanja Švedske NATO-u.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG