Linkovi

Ambasada SAD: Dodikova retorika i djelovanje su prijetnja Zapadnom Balkanu


Michael Murphy, Ambasador SAD u BiH
Michael Murphy, Ambasador SAD u BiH

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država upozorila je da retorika i djelovanje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika predstavlja prijetnju tom bh. entitetu, Bosni i Hercegovini i Zapadnom Balkanu.

"Nedavne izjave Milorada Dodika su destabilizirajuće, neodgovorne i opasne", naveli su za Radio Slobodna Evropa iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Predsjednik RS-a, kojeg su sankcionisali SAD i Velika Britanija zbog narušavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, nekoliko puta je u nedavnim medijskim istupima najavljivao mogućnost da taj bh. entitet proglasi nezavisnost od Bosne i Hercegovine.

Iz Ambasade SAD-a su za Radio Slobodna Evropa naveli da je Republika Srpska "entitet koji je jedan dio Bosne i Hercegovine, podređen državi Bosni i Hercegovini".

"Niti je sada niti je ikada bila međunarodno priznata država. RS postoji samo unutar Bosne i Hercegovine", istakli su iz Ambasade.

Podsjetili su da Ustav BiH ne daje pravo na otcjepljenje ni entitetu, niti bilo kojoj drugoj administrativnoj jedinici nižeg nivoa.

"Takvo djelovanje bilo bi neustavno i antidaytonsko. Sjedinjene Države su do sada bezbroj puta vrlo jasno naznačile da će reagovati na antidaytonsko djelovanje", kažu iz Ambasade.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik (L) posmatra kako snage bezbjednosti marširaju tokom defilea povodom obilježavanja neustavnog "Dana Republike Srpske" u Banja Luci 9. januara 2024.
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik (L) posmatra kako snage bezbjednosti marširaju tokom defilea povodom obilježavanja neustavnog "Dana Republike Srpske" u Banja Luci 9. januara 2024.

Dodik je u nedavnom intervjuu za Reuters otvoreno govorio protiv onoga što je nazvao "međunarodnim miješanjem u bosanskohercegovačke poslove".

Kritikujući međunarodnu zajednicu, među kojima i Ambasadu Sjedinjenih Država, Dodik je optužio strane diplomate koji rade u Bosni i Hercegovini da su "antisrpski raspoloženi", osporavajući rad visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, kao i učešće stranih sudija u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

"Sjedinjene Države ne predstavljaju prijetnju ni za RS ni za težnje njenih stanovnika da imaju mirnu, demokratsku i prosperitetnu budućnost", naveli su za Radio Slobodna Evropa iz Ambasade Sjedinjenih Država.

U ranijim izjavama je predsjednik RS-a tvrdio i da je planirao proglasiti nezavisnost tog bh. entiteta dok je Donald Trump bio predsjednik SAD-a, i da bi sada to uradio "ukoliko bi on ponovo pobijedio na izborima".

"Politiku Sjedinjenih Država prema Bosni i Hercegovini podržavaju obje stranke u SAD-u i dosljedna je već više od tri desetljeća. Podržavamo suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH koja se sastoji od dva entiteta i u kojoj žive tri konstitutivna naroda i Ostali", naveli su iz Ambasade SAD-a u BiH.

Poručeno je i da će Sjedinjene Države i dalje biti uz sve građane Bosne i Hercegovine, dok rade na jačanju demokratije svoje zemlje, razvoju privrede i osiguranju mjesta koje njihova zemlja zaslužuje u euroatlantskoj zajednici zemalja.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG