Linkovi

Sjedinjene Države priznale da Afganistan "ne ide u dobrom smjeru"


Talibanski borci čuvaju stražu na kontrolnom punktu u gradu Kunduz, sjeverni Afganistan, u ponedjeljak, 9. augusta 2021.
Talibanski borci čuvaju stražu na kontrolnom punktu u gradu Kunduz, sjeverni Afganistan, u ponedjeljak, 9. augusta 2021.

Kombinacija američkih vojnih sposobnosti izvan horizonta i afganistanskih snaga sigurnosti čini se da ne može parirati talibanskim borcima u Afganistanu, koji nastavljaju napadati bolje opremljene i brojnije vladine trupe u pokušaju da uspostave kontrolu nad ratom razorenom zemljom.

Američki zvaničnici u ponedjeljak su situaciju na terenu u Afganistanu nazvali "duboko zabrinjavajućom", ukazujući na talibansko preuzimanje pet provincijskih prestolnica u periodu od 72 sata, što nije ostalo nezapaženo u najvišim ešalonima Pentagona.

Afganistan "očito ne ide u dobrom smjeru", priznao je novinarima sekretar za medije Pentagona John Kirby, rekavši kako američki sekretar odbrane Lloyd Austin "dijeli zabrinutost međunarodne zajednice".

"Sekretar i dalje vjeruje da afganistanske snage imaju sposobnost, da imaju kapaciteta da naprave veliku razliku na bojnom polju", dodao je Kirby.

Međutim, to uvjerenje do sada nije uspjelo zaustaviti ofanzivu talibana, čiji borci nadjačavaju afganistanske snage sigurnosti.

"Ostvareni napredak omogućio im je da zaplijene opremu i oslobode zatvorenike, što utiče na povećanje njihove vojne moći", rekao je američki zvaničnik za Glas Amerike pod uslovom anonimnosti, s obzirom na osjetljivu prirodu informacija.

Sjedinjene Države su u više navrata pokušale pojačati afganistansku sigurnost, isprva koristeći vazdušne napade za gađanje ukradene opreme i vozila, a sve više i za potiskivanje samih talibanskih boraca.

Tokom protekle sedmice, prema američkim zvaničnicima, vazdušni su se napadi koncentrirali na gađanje talibanskih snaga koje napreduju prema ključnim gradovima poput Kandahara, Herata i Lashkar Gaha, gdje su angažirali afganistanske specijalne snage u žestokim borbama.

Većinu američke borbene moći opskrbljuju borbeni avioni AC-130 i bespilotne letjelice MQ-9 Reaper, a dodatne udare izvode bombarderi B-52 i F-18 Hornets, iako zvaničnici odbijaju reći koliko je udara izvedeno.

Koordinacija je takođe bila varljiva, jer su svi avioni morali letjeti satima daleko, bilo iz avio baze Al Udeid u Kataru ili iz udarne grupe nosača aviona USS Ronald Reagan, koja se trenutno nalazi u Perzijskom zaljevu.

Talibani pronalaze i druge načine za umanjivanje uticaja američkih vazdušnih snaga, uvjeravajući neke afganistanske snage da brzo pobjegnu ili da se uopšte ne bore.

Na pitanje Glasa Amerike šta bi Sjedinjene Države mogle učiniti u takvim situacijama, Kirby je otvoreno rekao: "Ne puno".

Međunarodni zvaničnici za borbu protiv terorizma, pa čak i neki američki zvaničnici koji su posmatrali razvoj situacije u Afganistanu upozoravaju da kolaps afganistanskih snaga nakon povlačenja gotovo svih američkih borbenih trupa ne bi trebao čuditi.

Afganistanske sigurnosne snage možda imaju oko 300.000 vojnika, ratno vazduhoplovstvo i američko naoružanje, ali prije povlačenja Sjedinjenih Država, kako kažu, ništa od toga nije korišteno kako bi se adekvatno suprotstavilo pripremama talibana.

"Talibanima je dopušteno da pripreme svoje snage", rekao je za Glas Amerike međunarodni zvaničnik, govoreći pod uslovom anonimnosti, ističući slobodu kretanja koju su talibani uživali nakon potpisivanja Sporazuma iz Dohe s Washingtonom prošle godine.

John Sopko, specijalni američki inspektor za obnovu Afganistana, bio je još kritičniji.

Najviši američki vojni lideri "znali su koliko je afganistanska vojska loša", rekao je Sopko u odgovoru na pitanje Glasa Amerike tokom virtualnog razgovora sa Grupom dopisnika odbrane krajem prošlog mjeseca.

Međutim, u ponedjeljak je Pentagon odbranio svoje napore i stavio veliki dio odgovornosti za uspjeh talibana na afganistansku vladu i vojne zapovjednike.

"Sigurno ćemo pružiti podršku iz vazduha kad i gdje je to izvodivo, ali to nije zamjena za vodstvo na terenu. To nije zamjena za vodstvo u Kabulu", rekao je Kirby.

"Ovo je njihova zemlja. To su njihove vojne snage. Ovo su njihovi glavni gradovi, njihovi ljudi za odbranu", dodao je. "I zapravo će se to svesti na vodstvo koje je spremno posvetiti se tome ovdje u ovom trenutku."

XS
SM
MD
LG