Linkovi

Talibani za dan osvojili tri grada u Afganistanu


Talibani su preuzeli većinu od 421 distrikta u Afganistanu.
Talibani su preuzeli većinu od 421 distrikta u Afganistanu.

Talibani su u nedjelju osvojili prijestolnice tri provincije dok nastavljaju da uspostavljaju kontrolu nad velikim dijelovima teritorije u Afganistanu.

Talibani su uspjeli da uspostave kontrolu nad ključnim vladinim zgradama u sjeveroistočnom gradu Kunduz. Vlada je zadržala kontrolu nad vojnom bazom i aerodromom.

Portparol afganistanskih bezbjednosnih snaga rekao je da su u toku žestoke borbe u Kunduzu, dok su lokalni zvaničnici rekli Reutersu da je Kunduz pao u ruke talibana.

Afganistanski zvaničnici su u nedjelju veče saopštili da će vladine snage što je prije moguće pokrenuti veliku operaciju za ponovno uspostavljanje kontrole nad osvojenim dijelovima istoimene provincije. Portparol talibama rekao je da je ta grupa osvojila najveći dio provincije i da je blizu aerodroma.

Zdravstveni zvaničnici u Kunduzu saopštili su da su tijela 14 žrtava, među kojima su i žene i djeca, kao i više od 30 povrijeđenih prebačeni u bolnice.

Talibani su također zauzeli vladine zgrade u sjevernoj pokrajinskoj prijestolnici Sari Pul i potisnuli zvaničnike u obližnju vojnu bazu, saopštio je član lokalnog savjeta.

U nedjelju veče, poslanik u parlamentu provincije Takar Ašraf Ajni rekao je da je i da je njihova prijestolnica Talokan pod kontrolom talibana koji su oslobodili zatvorenike i ušli u vladine zgrade.

Talibani su prethodno ušli u još jednu prijestolnicu - Šebergan u provinciji Džavzjan, ali kako je rečeno, grad još nije pao pod vlast tabliana. Talibani su saopštili da su osvojili cijelu provinciju.

Dan ranije talibani su preuzeli kontrolu nad gradom Zaranj u proviciji Nimroz.

Grad Šebergan je na posebnom strateškom položaju jer je sjedište uzbečkih boraca, koji su ratovali uz SAD. U Šeberganu su se čuli i vazdušni udari, a oslobođeni su iz zatvora i neki zatvorenici.

Talibani su brzo krenuli u osvajanje teritorije u Afganistanu, najprije udaljenih područja, ali su u posljednjih nekoliko nedjelja zauzeli glavne gradove provincija.

Američka vojska treba da se povuče iz Afganistana do 31. augusta.

Vazdušne snage SAD će nastaviti da pomažu afganistanskim u bombardovanju talibanskih ciljeva u provincijama Helmand i Kandahar.

Ambasade Britanije i SAD upozorile su svoje državljane da smjesta napuste Afganistan ako se situacija pogorša. Američka ambasada je također u saopštenju osudila talibansku vojnu akciju i ocijenila da je u suprotnosti sa onim što talibani govore, da žele pregovore o primirju.

U petak je u talibanskom napadu ubijen portparol vlade za medije Dava Kan Menapal, a nekoliko dana prije toga pokušana je likvidacija v.d. ministra odbrane Bismilaha Kana Mohamadija.

U izvještaju pred Savjetom bezbjednosti UN izaslanica za Afganistan je apelovala na Savjet za zahtijeva od talibana da momentalno prestanu sa napadima na gradove i osvajanjem teritorije i pozvala na prekid vatre i sprečavanje "katastrofe".

Više od polovine od 421 distrikta u Afganistanu je sada pod kontrolom talibana. Neki od distrikata su u udaljenim predjelima, drugi su od ključnog strateškog značaja imajući u vidu da talibani kontrolišu granične prelaze sa Iranom, Tadžikistanom i Pakistanom.

XS
SM
MD
LG