Linkovi

S predsjedničkom kampanjom pod znakom pitanja, svaki dan je test za Joea Bidena


Izbori 2024, Joe Biden
Izbori 2024, Joe Biden

Svaka riječ koju izgovori, svaki korak koji napravi, predsjednik Joe Biden sada ima oči zabrinutog svijeta uprte u sebe, čekajući još jedan posrnuli nastup poput njegove junske debate koja izaziva nove pozive da napusti predsjedničku utrku 2024.

Njegov sljedeći veliki test dolazi u četvrtak, kada Biden drži samostalnu konferenciju za novinare na samitu NATO-a, što mu je prvi put da se sam suoči s novinarima od novembra. Održao je konferencije za štampu sa liderima Ukrajine, Kenije i Japana 2024.

Biden (81) će odgovarati na neodređeni broj pitanja od novinara, u događaju za koji se očekuje da će trajati otprilike koliko i novembarski, koji je trajao 21 minut.

Uoči tog događaja zakazanog za 17:30 sati. (21:30 GMT), Bijela kuća je užurbano pomagala u pripremi predsjednika za pitanja koja bi novinari postavili, rekao je upućeni izvor.

U dvije sedmice nakon debate 27. juna, Biden je imao još jedan razočaravajući nastup u intervjuu za ABC News, pojačavajući zabrinutost nekih demokrata zbog njegove sposobnosti da pobijedi republikanskog rivala Donalda Trumpa na izborima 5. novembra ili da služi još četiri godine.

Ali Biden je takođe učestvovao u širokom spektru javnih događaja bez greške, uključujući zaustavljanje kampanje u Sjevernoj Karolini, Njujorku, Nju Džersiju, Pensilvaniji, Viskonsinu i Virdžiniji.

Dobro orkestriran, snažan govor na samitu NATO-a u utorak je završen tako što je Biden pažljivo stavio predsjedničku medalju slobode oko vrata generalnog sekretara Jensa Stoltenberga, na olakšanje kolega demokrata i osoblja Bijele kuće.

Analitičari kažu da će svako pojavljivanje Bidena biti stalno pod kontrolom.

Larry Sabato, šef Centra za politiku Univerziteta Virdžinije, rekao je da se Biden nalazi na "veoma neobičnoj" teritoriji za američkog predsjednika.

"Ako se radi o maloj grešci, mucanju riječi ili tako nešto, mislim da bi ljudi jednostavno pustili da prođe. Ali ako se nešto približi onome što smo vidjeli na debati, Demokratska stranka bi bila bačena u nemir", rekao je Sabato.

Čak i ako Biden nikada ne ponovi svoje ponašanje u debati, suočava se s rizikom da bi zamah da ga se odgurne u stranu mogao rasti.

VIŠE INTERVJUA, KONFERENCIJA ZA MEDIJE

Neki demokrati su sugerirali da bi češće stavljanje Bidena u oči javnosti pomoglo u ublažavanju zabrinutosti.

Tokom svoje tri i po godine na funkciji, Biden je održao manje konferencija za štampu i intervjua zajedno nego predsjednici koji su izlazili s Ronaldom Reaganom 1980-ih u istom trenutku svog predsjedništva, pokazuju podaci predsjedničke naučnice Marthe Joynt Kumar.

Održao je u prosjeku 10,5 konferencija za štampu godišnje, u poređenju sa 22 godišnje za Trumpa i 35,5 za Georgea H.W. Bush, prema analizi Univerziteta Kalifornija u Santa Barbari. Reagan je imao manje sa 5,8 godišnje.

Biden je odgovorio na više pitanja nego Bill Clinton ili Barack Obama, ali manje od bilo kojeg Busha, a daleko manje od Trumpa.

Nakon konferencije za novinare u četvrtak, Bidenov sljedeći veliki intervju bit će s voditeljem NBC-ja Lesterom Holtom u ponedjeljak.

"Biće puno očiju na svakom potezu Bidena", rekao je demokratski strateg koji je blizak s Bijelom kućom. "Biće detaljnije ispitano - sve što on kaže i radi."

Bidenovi glavni saradnici razmišljaju o preprekama u nastupu i njegovim svakodnevnim nastupima u tri faze: proći kroz veliki govor o građanskim pravima u Austinu u Teksasu u ponedjeljak, zatim demokratsku konvenciju u Čikagu gdje će Biden biti formalno nominovan sredinom avgusta, a odatle i posljednji pomak do dana izbora 5. novembra, rekao je izvor sa direktnim saznanjima.

Njegov govor u Teksasu u predsjedničkoj biblioteci predsjednika Lyndona Johnsona iz 1960-ih mogao bi povući paralele s Johnsonom, koji se povukao iz demokratske utrke 1968. zbog svog vođenja Vijetnamskog rata.

Biden, političar od karijere, imao je historiju da je govorio pogrešne stvari kao mnogo mlađi čovek.

Kao predsjednik, dobio je vatru zbog toga što je rekao da će Sjedinjene Države vojno braniti Tajvan ako tu azijsku zemlju napadne Kina, što je politika koja je bila dvosmislena, i što je kineskog lidera Xi Jinpinga nazvao "diktatorom".

U 2021. Biden je imao 158 "razmjena s novinarima", otkrio je projekat UC Santa Barbara. Ove godine do 9. juna imao ih je samo 38.

Još je dug put do sadašnjeg predsjednika prije izbora. Pred nama: Još jedna debata protiv Trumpa zakazana za 10. septembar.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG