Linkovi

Još jedan demokratski poslanik dovodi u pitanje Bidenovu sposobnost da vodi uspješnu kampanju


U.S. President Joe Biden arrives to speak to supporters and volunteers during a campaign stop at a Biden-Harris campaign election office in Harrisburg, Pennsylvania, on July 7, 2024.
U.S. President Joe Biden arrives to speak to supporters and volunteers during a campaign stop at a Biden-Harris campaign election office in Harrisburg, Pennsylvania, on July 7, 2024.

Još jedan demokratski američki senator dovodi u pitanje sposobnost predsjednika Joea Bidena da pokrene "energičnu" kampanju za reizbor, nakon njegovog lošeg učinka u debati protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa prošlog mjeseca.

Senatorka Patty Murray iz sjeverozapadne države Washington izdala je saopštenje u ponedjeljak tokom svoje predizborne kampanje u kojem kaže da predsjednik Biden "mora učiniti više" kako bi uvjerio birače u "ozbiljnu prijetnju" koju Trump predstavlja za zemlju ako bivši republikanski predsjednik pobijedi na novembarskom izbori.

Marej je izrazila "duboko uvažavanje i veliko poštovanje" prema Bidenu i njegovom "historijskom" predsednikovanju. Ali rekla je da "moramo vidjeti mnogo snažnijeg i energičnijeg kandidata u predizbornoj kampanji u vrlo bliskoj budućnosti kako bi uvjerio birače da je dorastao tom poslu."

U ovom kritičnom trenutku za našu zemlju,” rekls je Murray, “predsjednik Bajden mora ozbiljno razmotriti najbolji način da sačuva svoje nevjerovatno naslijeđe i osigura ga za budućnost.”

Njena izjava podsjeća na izjavu kolege senatora Marka Warnera iz južne države Virginije, koji je ranije u ponedjeljak objavio izjavu u kojoj kaže da je “predsjednik dužan agresivnije iznijeti svoje argumente američkom narodu i čuti direktno od šire grupe glasove o tome kako najbolje spriječiti da se Trumpovo bezakonje vrati u Bijelu kuću.

Mali, ali sve veći broj poslanika Demokratske stranke u Predstavničkom domu javno je pozvao 81-godišnjeg Bidena da prekine svoju kampanju za reizbor. Mnogi drugi su privatno iznijeli isto mišljenje otkako je Biden, i izgledao i zvučao iscrpljeno, više puta izgubio tok misli na sučeljavanju licem u lice s Trumpom 27. juna.

Demokratski senator Mark Warner rekao je u izjavi u ponedjeljak poslijepodne da bi još jedan Trumpov mandat bio opasan za vladavinu prava i demokratiju.

Predsjedavajući Mark Warner govori tokom saslušanja obavještajnog odbora Senata u Kapitolu u Washingtonu, 8. marta 2023.
Predsjedavajući Mark Warner govori tokom saslušanja obavještajnog odbora Senata u Kapitolu u Washingtonu, 8. marta 2023.

No, nastavio je i rekao da je “dužnost predsjednika da agresivnije iznese svoj argument američkom narodu i da čuje direktno od šire grupe glasova o tome kako najbolje spriječiti da se Trumpovo bezakonje vrati u Bijelu kuću”.

Predstavnik Adam Smith, rangirani član Komiteta za oružane snage Predstavničkog doma, rekao je u izjavi od ponedjeljka: “Predsjednikov loš učinak u debati je alarmantan za posmatranje i američki narod je jasno stavio do znanja da ga više ne vidi kao kredibilnog kandidata za služiti još četiri godine kao predsjednik.”

Baien se, međutim, opirao pozivima da ispadne iz utrke, rekavši da ga samo "Svemogući Gospod" može izbaciti.

On je poslanicima iz Demokratske stranke, dok su se vraćali u Washington sa praznika Dana nezavisnosti 4. jula, rekao da se "pitanje kako krenuti naprijed već više od nedelju dana dobro postavlja. I vrijeme je da se završi".

Predsjednik Joe Biden, desno, i republikanski predsjednički kandidat, bivši predsjednik Donald Trump, lijevo, stoje u pauzi u predsjedničkoj debati koju je CNN vodio u Atlanti, Georgia, 27. juna 2024.
Predsjednik Joe Biden, desno, i republikanski predsjednički kandidat, bivši predsjednik Donald Trump, lijevo, stoje u pauzi u predsjedničkoj debati koju je CNN vodio u Atlanti, Georgia, 27. juna 2024.

Rekao je da je "jedini posao" stranke da porazi Trumpa, koji je bio predsjednik od 2017. do početka 2021. i koji je izgubio na posljednjim nacionalnim izborima od Bidena prije četiri godine.

"Imamo 42 dana do Demokratske konvencije i 119 dana do opštih izbora" 5. novembra", naveo je Biden u pismu. "Svako slabljenje odlučnosti ili nedostatak jasnoće oko zadatka koji je pred nama samo pomaže Trumpu i šteti nama. Vrijeme je da se okupimo, krenemo naprijed kao ujedinjena stranka i porazimo Donalda Trumpa."

Bidenovo pismo demokratama u Kongresu započelo je ključnu sedmicu za njega dok pokušava da spase svoju petodecenijsku političku karijeru i svoju kampanju 2024.

Trump, koji bi trebao biti nominiran kao republikanski predsjednički kandidat na nacionalnoj konvenciji svoje stranke u gradu Milwaukee na srednjem zapadu iduće sedmice, provukao se ispred Bidena u brojnim nacionalnim anketama i istraživanjima u ključnim državama političkog ratišta. Takmičenje, međutim, ostaje blisko i nestabilno, naizgled podložno dobrim trenucima i lošim za oba kandidata.

Spekulacije o Bajdenovom kognitivnom zdravlju pojačale su se nakon što su novinske kuće u ponedjeljak objavile da je dr Kevin Cannard, doktor sa sjedištem u Nacionalnom vojnom medicinskom centru Walter Reed, koji je specijaliziran za liječenje Parkinsonove bolesti, poremećaja centralnog nervnog sistema koji utiče na kretanje, posjetio Bijelu kuću najmanje osam puta od 2022. godine, prema evidenciji posjetitelja Bijele kuće.

Otkriće posjeta dr. Cannarda Bijeloj kući izazvalo je intenzivnu i često ljutu razmjenu između novinara i sekretarice Bijele kuće Karine Jean-Pierre o tome da li se predsjednik liječi od Parkinsonove bolesti.

Kasno u ponedeljak uveče, dr Kevin O'Konor, Bidenov lični lekar, objavio je noćnu izjavu preko Jean-Pierre u kojoj potvrđuje da je Cannard dao Bidenu neurološki pregled na svakom od njegova posljednja tri godišnja pregleda, poslednjem u februaru, i da nije otkrio dokaz Parkinsonove bolesti ili bilo kojeg drugog neurološkog problema.

O’Koner je objasnio da je Cannard držao redovne neurološke sesije na Medicinskoj klinici u Bijeloj kući “kao podršku hiljadama aktivnih članova koji su dodijeljeni za podršku operacijama Bijele kuće”.

Biden bi trebao biti domaćin sastanka NATO-a, glavnog vojnog saveza Zapada, u Washingtonu koji počinje u utorak, a u četvrtak će održati rijetku samostalnu konferenciju za novinare.

Katherine Gypson iz Glasa Amerike doprinijela je ovom izvještaju.

XS
SM
MD
LG