Linkovi

Biden demokratama u Kongresu: Dosta je drame, podržite me da pobijedim Trumpa


Predsjednik Joe Biden prisustvuje crkvenoj službi u Crkvi Boga u Kristu Mt. Airy, 7. jula 2024. u Filadelfiji.
Predsjednik Joe Biden prisustvuje crkvenoj službi u Crkvi Boga u Kristu Mt. Airy, 7. jula 2024. u Filadelfiji.

Predsjednik Joe Biden, u pismu kongresnim demokratama, čvrsto se usprotivio pozivima da odustane od kandidature i pozvao na prekid unutarstranačke drame koja razdire demokrate od njegovog sumornog nastupa u javnoj debati.

Bidenovi napori da smiri duboko zabrinutu Demokratsku stranku uslijedili su u ponedjeljak kada su se poslanici vratili u Washington suočeni s izborom: odlučiti hoće li raditi na oživljavanju svoje kampanje ili pokušati izbjeći lidera stranke, što je pravo vrijeme za njegov reizbor i njihovu sopstvenu političku budućnost.

Biden je u pismu na dvije stranice napisao da se „pitanje kako krenuti naprijed već više od nedelju dana dobro postavlja. I vrijeme je da se to završi.” On je naglasio da stranka ima "jedan posao", a to je da u novembru porazi potencijalnog republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa.

"Imamo 42 dana do Demokratske konvencije i 119 dana do opštih izbora", naveo je Biden u pismu, koje je distribuirala njegova kampanja za reizbor. “Svako slabljenje odlučnosti ili nedostatak jasnoće oko zadatka koji je pred nama samo pomaže Trumpu i šteti nama. Vrijeme je da se okupimo, krenemo naprijed kao ujedinjena stranka i porazimo Donalda Trumpa.”

Zabrinutost je sve veća jer se najviši demokratski zastupnici pridružuju pozivima Bidenu da se povuče uprkos njegovom prkosu. U isto vrijeme, neki od najotpornijih pristalica predsjednika udvostručuju borbu za Bidenovo predsjedništvo, insistirajući da nema nikog boljeg da pobijedi Trumpa na, kako mnogi vide, najvažnijim izborima u životu.

Prema anketi New York Timesa/Siena Collegea, demokratski birači podijeljeni su oko toga da li bi Biden trebao ostati kandidat Demokratske stranke za predsjednika ili bi trebao postojati drugi demokratski kandidat.

Dok zakonodavci vagaju treba li Biden ostati ili otići, čini se da nema lakih odgovora.

To je slaba i vrlo nestabilna tačka za predsjedničku stranku. Demokrate koji su godinama - ako ne i decenijama - radili zajedno s Bidenom i cijenili njegov životni rad na političkim prioritetima, sada se zabavljaju neugodnim pitanjima o njegovoj političkoj budućnosti. I to se odvija dok Biden ugošćuje svjetske lidere na samitu NATO ove sedmice u Washingtonu.

Vrijeme nije na njihovoj strani, skoro mjesec dana do Nacionalne konvencije Demokratske stranke i samo sedmicu prije nego što se republikanci okupe u Milwaukeeju kako bi ponovno imenovali Trumpa za svog predsjedničkog kandidata. Mnogi demokrati tvrde da se pažnja ne treba usmjeriti na Bidena, već na osudu bivšeg predsjednika za krivično djelo u slučaju tajnog novca i na čekanje federalnih optužbi u njegovom nastojanju da poništi izbore 2020. godine.

To je ono što bi sam Biden mogao nazvati prelomnom tačkom. Kako prkosno kaže da će se povući samo ako svemogući Gospod dođe i kaže mu to, Demokrate u Domu i Senatu odlučuju koliko se žele boriti protiv predsjednika da promijeni svoj kurs, ili žele li uopće.

U nastojanju da "dođe na istu stranicu", lider demokrata u Predstavničkog doma Hakeem Jeffries saziva poslanike na privatne sastanke prije nego što pokaže svoje preferencije, prema osobi koja je upoznata sa situacijom i koja je anonimna da o njoj razgovara. Planirao je da u ponedjeljak okupi neke demokrate čije su kandidature za reizbor najugroženije.

Privatni poziv u nedjelju sa oko 15 najviših članova odbora Predstavničkog doma razotkrio je produbljivanje podjela jer još najmanje četiri demokrata - zastupnik Jerrold Nadler iz New Yorka, predstavnik Jim Himes iz Connecticuta, predstavnik Adam Smith iz države Washington i zastupnik Mark Takano iz Kalifornija - privatno su rekli da bi Biden trebalo da se povuče.

Nadler, kao jedan od viših članova, bio je prva osoba koja je rekla da Biden treba da se povuče, prema osobi koja je upoznata sa pozivom kojoj je dato anonimnost da o tome razgovara. Učinio je to svjestan svog radnog staža i da će to omogućiti drugima da mu se pridruže.

Mnogi drugi izrazili su zabrinutost u vezi sa Bidenovim sposobnostima i šansama za reizbor, čak i ako su prestali da govore da bi Biden trebao istupiti iz utrke.

Još neki članovi, uključujući zastupnika Maxine Waters iz Kalifornije i zastupnika Bobbyja Scotta iz Virginije, oboje lidera u kongresnom Black Caucusu, snažno su govorili u prilog Bidenu, kao i predstavnik Richard Neal iz Massachusettsa, najviši demokrata u moćnoj Komisiji za sredstva.

I nekoliko poslanika je izgledalo frustrirano što rukovodstvo ne daje smjer ili put naprijed, prema ljudima upoznatim sa pitanjem. Jedan demokratski poslanik je rekao da bez obzira na odluku, situacija mora da se završi "sada".

Neal je nakon toga rekao da je krajnji zaključak da je Biden pobijedio Trumpa 2020. i da će to učiniti ponovo u novembru.

Preokret također testira novu generaciju lidera, na čelu sa Jeffriesom i liderom većine u Senatu Chuckom Schumerom. Obojica Njujorčana su se suzdržala od javnog usmjeravanja poslanika na put naprijed jer uravnotežuju različita mišljenja u svojim redovima.

Iza kulisa je predsjednica Nensi Pelosi, koja nastavlja da šalje pozive zakonodavcima tražeći savjete o situaciji, a na nju se široko gleda kao na osobu koja treba paziti na bilo kakvu konačnu odluku o Bidenovoj budućnosti zbog njene blizine predsjedniku i vještine prebrojavanja glasova u partijskoj politici.

Pelosi se oglasila prošle sedmice, rekavši da je Bidenov nastup u debati pokrenuo "legitimna" pitanja na koja je trebao odgovoriti, ali ona je i dalje podržavala predsjednika. I Biden ju je nazvao prošle sedmice kada je došao do drugih stranačkih lidera.

Kada se činilo da je Bidenov intervju za ABC u udarnom terminu u petak malo smirio zabrinute demokrate, a neki su rekli da je pogoršao situaciju, Pelosi je istupila naprijed da javno pohvali Bidena na društvenim mrežama kao “sjajnog predsjednika koji nastavlja da služi za američki kuhinjski sto. ” Dodala je "i još nismo gotovi!"

Schumer se nije isticao tokom iskušenja, ali će sazvati demokratske senatore u utorak na njihov nedjeljni ručak kada će senatori sigurno imati mnogo pogleda.

Jedan demokrata, senator Mark Warner iz Virdžinije, namjeravao je okupiti senatore u ponedjeljak kako bi privatno razgovarali o Bidenu, ali osoba upoznata s njegovim razmišljanjem rekla je da će se ti razgovori održati na redovnom ručku poslaničke grupe u utorak sa svim demokratskim senatorima.

Drugi demokrata, senator Alex Padilla iz Kalifornije, rekao je da je "vrijeme da prestanemo s kršenjem ruku i vratimo se kucanju na vrata".

Padilla je razgovarao s Bidenom tokom vikenda i pozvao njegovu kampanju da "dopusti Joeu da bude Joe".

S obzirom na debatu, mislim da kampanja nema izbora“, rekao je Padilla u nedelju, objašnjavajući da Biden treba da održava gradske vijećnice i događaje bez scenarija kako bi biračima pokazao „Joea Bidena kojeg poznajem."

Iako neki donatori s dubokim džepovima možda pokazuju nelagodu, stratezi koji rade na utrkama u Predstavničkom domu i Senatu rekli su da su objavili rekordno prikupljanje sredstava jer donatori gledaju na demokrate u Kongresu kao na "zaštitni zid" i posljednju liniju odbrane od Trumpa.

Demokrate u Predstavničkom domu do sada su imale neke od svojih boljih dana prikupljanja sredstava, uključujući ulov od 3 miliona dolara prošlog petka navečer nakon debate na događaju s bivšim predsjednikom Barackom Obamom i Jeffriesom u New Yorku. To je povrh 1,3 miliona dolara koliko je pripalo Komitetu za kampanju demokratskog Kongresa tokom debate i neposredno nakon nje.

Demokrate u Senatu također bilježe "nalet" podrške, kaže nacionalni demokrata koji poznaje senatske trke.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG