Linkovi

Rusija: Ustavne promjene nude svakome ponešto


Russian President Vladimir Putin shows his passport to a member of an election commission as he arrives to take part in voting at a polling station in Moscow, Russia, July 1, 2020.
Russian President Vladimir Putin shows his passport to a member of an election commission as he arrives to take part in voting at a polling station in Moscow, Russia, July 1, 2020.

Glasanje na amandmane na ruski ustav osmišljeno je tako da svakom ponudi ponešto.

Izborne reklame promovišu zabranu gay brakova, kako bi privukli društvene konzervativce, dok druge obećavaju bolju zdravstvenu zaštitu i obrazovanje, ciljajući na zaposlene porodice. A tu je nešto i za predsjednika Putina: ukidanje ograničenja na broj predsjedničkih mandata, što ruskom lideru otvara vrata za produženje njegove vladavine do 2036, premda neki kažu da se ova pogodnost baš i ne reklamira.

“Ni riječi o tome. Mislim da je znanje javnosti o Putinovom produženju mandata vrlo malo,” kaže Vladimir Milov, političar iz opozicije.

Predsjednik Putin kaže da će ustavne promjene, ako budu usvojene, obezbijediti političku stabilnost, jer će se tako izbjeći unutarnje razmirice koje bi izazvao izbor njegovog potencijalnog nasljednika, i fokusirati na mnogo bitnije probleme.

“Riječ je o glavnom zakonu, o Ustavu, koji je glavni princip za život u našoj zemlji, za naše živote i živote naše djece. Njime će se odrediti ključne legalne i sudske smjernice,” rekao je Vladimir Putin.

No, neki kažu da se Putinu žuri da obezbijedi svoju budućnost, usred globalne pandemije koja ugrožava ekonomske i političke izglede zemlje.

“Ekonomska situacija se pogoršava, i to se neće popraviti u naredna tri mjeseca. Moglo bi proći čak i više od pola godine dok se ne vratimo tamo gdje smo bili prije virusa. Tako da se Putinu žuri,” smatra neovisni politički analitičar Dmitry Oreshkin.

Kremlj je produžio glasanje na cijelu sedmicu, i poduzeo dodatne mjere opreza kako bi se zaštitili glasači i ispoštovalo društveno distanciranje. Na glasačkim mjestima, obavezne su rukavice, maske i mjerenje tjelesne temperature.

“Teško je garantovati bezbjednost ovih dana, ali sa zaštitnom opremom, glasanje će proteći sasvim u redu. Naš glas treba da se čuje,” mišljenja je Moskovljanin Andrej.

Ipak, zdravstveni stručnjaci brinu o porastu broja zaraženih u susret izborima, upozoravajući da bi slučajevi mogli preopteretiti lokalne bolnice, koje su već pod pritiskom.

“Naša vlada i zvaničnici ne razmišljaju o zdravlju ljudi, nego samo o vlastitim političkim ambicijama,” kaže dr. Anastasia Vasilyeva iz Saveza ljekara.

Broj zaraženih koronavirusom u Rusiji se približava 650 hiljada, što zemlju pozicionira na treće mjesto po broju zaraženih u svijetu - odmah iza Sjedinjenih Država i Brazila. No to Putina nije spriječilo da održi proslavu 75-te godišnjice sovjetske pobjede nad nacističkom Njemačkom. Odgođena vojna parada, tokom koje je hiljade vojnika bez maski marširalo Crvenim trgom, konačno je održana prošle sedmice.

Baš kao i glasanje o Ustavu, i to je riskantan potez neodvojiv od koronavirusa, čiji uspjeh će se na koncu mjeriti ne glasovima ili brojem tenkova, nego brojem zaraženih koji će uslijediti.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG