Linkovi

Putin hvali rusku reakciju na pandemiju uprkos kontroverzama zbog brojki


Vladimir Putin
Vladimir Putin

Leonid Šulkov preminuo je u Moskvi pošto je jedanaest dana proveo na respiratoru. U izvještaju patologa notirano je da je Šulkov bolovao od koronavirusa - ali ta bolest, kako ukazuje njegov sin Sergej, nije navedena kao uzrok njegove smrti.

“Tačno, bolovao je od bolesti bubrega i dijabetesa - ali da nije imao COVID-19 danas bi bio živ. Da smo znali prave brojske oboljelih i preminulih to bi nam pomoglo da ranije potražimo bolnički smještaj", napisao je na društvenoj mreži Facebook njegov sin Sergej, objavila je agencija AP.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin tvrdi da je ta zemlja tokom krize koju je izazvao koronavirus imala minimalne gubitke. Putin je rekao da je Rusija bila uspješnija od Sjedinjenih Država gdje su se, kako je ocijenio, ispriječili politički interesi.

“Ide nam glatko. Situaciju sa koronavirusom rješavamo samouvjereno i sa minimalnim gubicima. To se međutim ne dešava u Sjedinjenim Državama”, rekao je Putin ruskoj državnoj televiziji - objavila je agencija Reuters.

People walk at the Gorky Central Park of Culture and Leisure after local authorities partially lifted quarantine restrictions imposed to prevent the spread of the coronavirus disease (COVID-19), in Moscow, Russia June 8, 2020. REUTERS/Evgenia Novozhenina
People walk at the Gorky Central Park of Culture and Leisure after local authorities partially lifted quarantine restrictions imposed to prevent the spread of the coronavirus disease (COVID-19), in Moscow, Russia June 8, 2020. REUTERS/Evgenia Novozhenina

Svoje tvrdnje Putin je obrazložio stavom da su ruske federalne i lokalne vlasti blisko sarađivale bez, kako je ustvrdio, bilo kakvih nesuglasica – za razliku od, primjetio je, Sjedinjenih Država.

“Ne mogu da zamislim da neko od članova ruske vlade ili predstavnika regiona kaže da neće primjeniti ono što vlada ili predsjednik zatraže. Čini mi se da je problem to što su partijski interesi prevladali interese društva u cjelini interese naroda”, rekao je Putin.

Putin je zaključio da globalna pandemija virusa ukazuje na duboku unutrašnju krizu koja datira od pobjede na predsjedničkim izborima 2016. godine i napore njegovih protivnika da podriju legitimet predsjednika SAD-a.

Rusija, država u kojoj je potvrđeno nešto manje od 530.000 potvrđenih slučajeva, treća je u svijetu po broju oboljelih – iza Brazila i Sjedinjenih Država.

Zvaničan broj smrtnih slučajeva iznosi oko 7.000 – štoje mnogo manje od zvaničnih podataka koje su objavile SAD. U toj zemlji broj preminulih premašio je 115.000.

Međutim, način na koji se Rusija bori sa pandemijom koronavirusa je nepoznanica za svijet – dok su ruski statistički podaci o koronavirusu na meti kritika zbog moguće nevjerodostojnosti.

Ruski zvaničnici kategorički odbacuju takve tvrdnje.

“Nikada nismo manipulisali zvaničnom statistikom", izjavila je zamjenica premijera Rusije Tatjana Golikova.

Teško je utvrditi tačne podatke o posljedicama pandemije jer države na različite načine broje smrtne i potvrđene slučajeve. Takođe, testiranje na virus varira od države do države.

Grave diggers wearing protective suits carry a coffin of a COVID-19 victim for burial in the section of a cemetery reserved for coronavirus victims, outside Moscow, Russia, Tuesday, May 26, 2020.
Grave diggers wearing protective suits carry a coffin of a COVID-19 victim for burial in the section of a cemetery reserved for coronavirus victims, outside Moscow, Russia, Tuesday, May 26, 2020.

Međutim, nekoliko faktora moglo bi uticati na formulisanje podataka o niskoj stopi smrtnosti u Rusiji - od načina na koji se broje smrtni slučajevi, mogućoj sklonosti da se statistika poboljšava, ogromnim geografskim područjem Rusijem, kao i kraćim životnim vekom stanovništva.

Naime, podaci o preminulima u Rusiji tokom aprila su udvostručeni u trenutku kada Svjetska zdravstvena organizacija izrazila sumnje kako je moguće da država, koja je treća na svijetu po broju oboljelih, ima tako nisku stopu smrtnosti. Istovremeno, ruski zdravstveni radnici upozoravali su da su bolnice ostale bez smještajnih kapaciteta za pacijente i da medicinsko osoblje nema dovoljno sredstava za tretman oboljelih.

Još jedna od kontroverzi su požari koji su se dogodili u dvije bolnice - u Sankt Peterburgu i moskovskoj oblasti. Nesreće u kojima je poginulo najmanje šest pacijenata, kako su saopštile ruske vlasti, povezane su sa upotrebom respiratora Avent - M, koje je Rusija isporučivala i SAD-u kao plaćenu pomoć u borbi protiv globalne pandemije koronavirusa

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG