Linkovi

Rusija očekuje pomoć Amerike u borbi protiv koronavirusa


Medicinski radnici na odelljenju intenzivne nege u bolnici u Moskvi (Foto: AP/Pavel Golovkin)

Rusija radi na dobijanju recipročne medicinske pomoći od Sjedinjenih Država, saopštila je Moksva u ponedjeljak nakon što je u zemlji tokom noći zabilježen najmanji rast broja zaraženih koronavirusom od 1. maja, prenosi agencija Reuters.

Rusija je druga u svijetu po broju zaraženih posle Sjedinjenih Država, sa više od 290 hiljada oboljelih, a zvaničnici upozoravaju da je situacija i dalje teška s obzirom na to da je registrovano 8.926 novih slučajeva.

Međutim, ovo je treći dan za redom da je rast broja zaraženih manji od 10 hiljada. Tokom većeg dijela ovog mjeseca, bio je iznad te cifre.

U međuvremenu, Moskva radi na tome da obezbjedi zalihe recipročne medicinske pomoći od Sjedinjenih Država za borbu protiv koronavirusa, rekao je u ponedjeljak zamjenik ruskog ministra inostranih poslova Sergej Rjabkov.

Rjabkov je rekao da je predsjednik SAD Donald Trump obećao ranije da je Amerika spremna da pomogne Rusiji, kada počne masovna proizvodnja respiratora.

"Pozdravili smo tu mogućnost, i sada se radi na tom pitanju", naglasio je Rjabkov, a prenijela novinska agencija RIA.

Američki državni sekretar Mike Pompeo rekao je da Washington šalje Rusiji opremu za testiranje i respiratore da bi joj pomogla da izađe na kraj sa krizom i da je "oprema na putu", prenio je u nedjelju dnevni list Washington Examiner.

Rusija je početkom aprila poslala Americi ventilatore ruske proizvodnje, ali su američki zvaničnici saopštili da im na kraju nisu bili potrebni.

Respiratori, Aventa - M, bili su u centru pažnje javnosti prošle nedjelje nakon što je saopšteno da su izazvali požare u dvije bolnice. Rusija je na kraju suspendovala upotrebu tih respiratora, ali samo onih proizvedenih od 1. aprila.

Ruski premijer Mihail Mišustin, koji je prošlog mjeseca obolio od koronavirusa, rekao je na sastanku vlade da se ukupna situacija poboljšava i da mnogi pacijenti izlaze iz bolnica.

"Situacija je i dalje teška, ali možemo da kažemo da smo zaustavili rast tempa zaraze. Dinamika je pozitivna, prema najopreznijim procjenama", rekao je Mišustin na sastanku koji je održan putem video konferencije.

Moskva i ruski regioni širom 11 vremenskih zona su u osmoj i sedmoj nedjelji restriktivnih mjera za suzbijanje koronavirusa, ali je Mišustin rekao da 27 regiona može da postepeno popušta restrikcije. Nije prezicirao o kojim regionima je riječ.

Ruske vlasti saopštile su u ponedeljak da je u protekla 24 sata preminula 91 osoba, čime je broj žrtava porastao na 2.722.

XS
SM
MD
LG