Linkovi

Trump demantuje da je dobio obavještajni izvještaj o Rusiji


Predsjednik Donald Trump
Predsjednik Donald Trump

Američki predsjednik Donald Trump saopštio je u nedjelju da nikada nije bio obaviješten o izvještajima da je jedinica ruske vojno-obavještajne službe tajno nudila novčanu nagradu ekstremistima povezanim sa Talibanima u Avganistanu da ubijaju američke vojnike.

Trump je kritikovao izveštaj koji je objavio New York Times, da su američki obavještajci, prije više mjeseci, zaključili da je ruska jedinica povezana sa pokušajima ubistava i tajnim operacijama u Evropi, u cilju destabilizovanja Zapada, prošle godine sprovela misiju u Afganistanu, i da je predsjednik o tome obaviješten na brifingu krajem marta.

"Niko me nije brifovao niti mi rekao", napisao je Trump na Twitteru, dodajući da ni potpredsjednik Mike Pence ni šef osoblja Bijele kuće Mark Meadows, nisu bili brifovani o "takozvanim napadima na naše vojnike u Afganistanu koje su organizovali Rusi", kao što se navodi u izvještaju zasnovanom na "anonimnom izvoru lažnih vijesti - New York Timesa. Svi to negiraju i nije bilo mnogo napada na nas", napisao je Trump na Twitteru.

Dvadeset američkih vojnika ubijeno je u Afganistanu prošle godine ali nije poznato koja ubistva su eventualno povezana sa navodnom nagradom koju su nudili Rusi.

Kritičari optužuju Truampa da je često bio vrlo popustljiv pred ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom tokom tri i po godine mandata u Bijeloj kući. Međutim, Trump je tweetovao: "Niko nije bio čvršći prema Rusiji od Trumpove administracije" dodajući da je Rusija "uživala" za vrijeme bivšeg predsjednika Baracka Obame i potpredsjednika Joea Bidena, koji je Trumpov rival na predsjedničkim izborima.

Predsjednik je pozvao New York Times da "otkrije svoj anonimni izvor. Kladim se da ne mogu, da ta 'osoba' ni ne postoji!", poručio je Trump.

Richard Grenell, do nedavno vršilac dužnosti Direktora nacionalnih obavještajnih službi, takođe je na Twitteru kritikovao izvještaj i "politizovanje obavještajnih podataka." Ocijenio je da je curenje djelimičnih informacija reporterima iz anonimnih izvora opasno.

I Rusija i Talibani demantovali su izvještaj o novčanim nagradama, koji je Moskva nazvala "neosnovanim, anonimnim optužbama". Ruska ambasada u Washingtonu navela je da je izvještaj New York Timesa već doveo do "direktnih prijetnji" po život zaposlenih u ruskim ambasadama u Washingtonu i Londonu.

Portparol Talibana, Zabihullah Mujahid, odbacio je izvještaj da su pobunjenici imali "bilo kakve slične odnose sa bilo kojom obavještajnom agencijom" i nazvao izvještaj pokušajem da se baci ljaga na pokret.

“Priče o takvim dogovorima sa ruskom obavještajnom agencijom su neosnovanie - ubistva i atentati koje mi vršimo se odvijaju godinama i mi to radimo sopstvenim resursima", rekao je. "To se promijenilo poslije našeg dogovora sa Amerikancima i njihovi životi su bezbjedni, mi ih ne napadamo", rekao je.

Mullah Abdul Ghani Garadar, lider talibanske delegacije i Zalmay Khalilzad, američki mirovni izaslanik u Afganistanu rukuju se poslije potpisivanja sporazuma u Dohi u Kataru, 29. feburara 2020.
Mullah Abdul Ghani Garadar, lider talibanske delegacije i Zalmay Khalilzad, američki mirovni izaslanik u Afganistanu rukuju se poslije potpisivanja sporazuma u Dohi u Kataru, 29. feburara 2020.

Ranije ove godine, SAD i Talibani potpisali su "sporazum o donošenju mira" u Afganistanu, poslije više od 18 godina sukoba. SAD i saveznici iz NATO-a pristali su da povuku sve vojnike do 2021. ukoliko ekstremisti budu poštovali dogovor.

Trump je ocijenio da je "putovanje u Afganistanu bilo dugo i teško", ali je rekao da je "vruheme, poslije tolikih godina, da se naši vojnici vrate kući."

Uprkos Trumpovom demantovanju navoda o ruskim nagradama Talibanima, jedna od visokih republikanskih članica Predstavničkog doma, Liz Cheney, izrazila je zabrinutost zbog izvještaja.

“Ako su izvještaji o ruskim nagrada za napade na američke vojnike tačni, Bijela kuća mora da objasni: 1. Zbog čega predsjednik i potpredsjednik nisu bili obaviješteni? 2. Ko je znao i kada? 3. Šta je urađeno da se zaštite naši vojnici a Putin pozove na odgovornost?", pitala je ona.

Bivši poptredsjednik Joe Biden reagovao je na izvještaj i kritikovao Trumpa što nije preduzeo nikakve korake. Biden je rekao da - ukoliko je izvještaj tačan - šokantno oktriće je da je "Trump znao za ovo mjesecima i uradio manje od nule."

John Bolton, Trumpov bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost koji u svojoj novoj knjizi sada tvrdi da predsjednik nije podoban da vodi zemlju, izjavio je za CNN da Trumpovi tweetovi o navodnim novčanim nagradama pokazuju da predsjednikov fokus nije na "bezbjednosti naših vojnika" već na tome "da li je obraćao pažnju" na obavještajni izvještaj koji mu je navodno podnijet.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG