Linkovi

Prekogranični upadi iz Ukrajine mogu razvući rusku odbranu


Pripadnici Ruskog dobrovoljačkog korpusa slikaju se na vrhu oklopnog vozila na graničnom prelazu Graivoron u Kozinki
Pripadnici Ruskog dobrovoljačkog korpusa slikaju se na vrhu oklopnog vozila na graničnom prelazu Graivoron u Kozinki

Dvodnevni upad iz Ukrajine na zapadnu granicu Rusije mogao bi natjerati Kremlj da skrene trupe s linija fronta dok Kijev priprema veliku kontraofanzivu i zadati Moskvi psihološki udarac, smatraju vojni analitičari.

Iako je Kijev negirao bilo kakvu ulogu, najveći prekogranični napad iz Ukrajine otkako je Rusija izvršila invaziju prije 15 mjeseci gotovo je sigurno koordiniran sa ukrajinskim oružanim snagama dok se pripremaju da pokušaju da povrate teritoriju, dodali su stručnjaci.

"Ukrajinci pokušavaju povući Ruse u različitim smjerovima kako bi otvorili praznine. Rusi su prisiljeni poslati pojačanje", rekao je Neil Melvin, analitičar Kraljevskog instituta za ujedinjene službe (RUSI).

Ukrajina kaže da planira da izvede veliku kontraofanzivu kako bi ponovo zauzela okupiranu teritoriju, ali Rusija je u pripravnosti izgradila široka utvrđenja na istoku i jugu svog susjeda.

Upad se dogodio daleko od epicentra borbi u istočnom ukrajinskom regionu Donbasa i oko 160 kilometara od linija fronta u sjevernom regionu Harkova.

"Oni će morati da odgovore na ovo i da tamo stave trupe, a zatim da imaju mnogo trupa duž graničnog područja, iako to možda nije način na koji Ukrajinci dolaze", rekao je Melvin.

Ruska vojska saopštila je u utorak da je razbila militante koji su prethodnog dana oklopnim vozilima napali njenu zapadnu oblast Belgorod, ubivši više od 70 "ukrajinskih nacionalista", a ostatke potisnuvši nazad u Ukrajinu.

Kijev je saopćio da su napad izveli ruski građani, ocjenjujući ga kao domaće, unutrašnje ruske sukobe. Dvije grupe koje djeluju u Ukrajini - Ruski dobrovoljački korpus (RVC) i Legija slobode Rusije - preuzele su odgovornost.

Grupe su osnovane tokom ruske invazije u punom obimu i privukle su ruske borce dobrovoljce koji žele da se bore protiv svoje zemlje zajedno sa Ukrajinom i svrgnu predsjednika Vladimira Putina.

Mark Galeotti, šef konsultantske kuće Mayak Intelligence sa sjedištem u Londonu i autor nekoliko knjiga o ruskoj vojsci, rekao je da se te dvije grupe sastoje od Rusa protiv Kremlja, od liberala i anarhista do neonacista.

"Oni se nadaju da na neki mali način mogu doprinijeti padu Putinovog režima. Ali u isto vrijeme, moramo shvatiti da to nisu nezavisne snage... Njih kontroliše ukrajinska vojna obavještajna služba," rekao je.

Pomoćnik ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljak ponovio je stav Kijeva da Ukrajina nema nikakve veze s operacijom.

Sjedinjene Američke Države kažu da ne "omogućavaju niti ohrabruju" ukrajinske napade na rusku teritoriju, ali da je na Kijevu da odluči kako će voditi vojne operacije.

Nekoliko sličnih upada u Rusiju dogodilo se posljednjih mjeseci, a iako je ovosedmični bio najveći poznati do sada, oni su još uvijek mali u poređenju sa borbama na liniji fronta.

ODJECI 2014?

Aleksej Baranovski, portparol političkog krila Legije slobode Rusije, rekao je za Reuters u Kijevu da ne može da otkrije broj vojnika koji su uključeni u operaciju, ali da je legija imala ukupno četiri bataljona.

Baranovsky je negirao da je bilo velikih gubitaka, a ruske izvještaje o velikim žrtvama odbacio je kao dezinformaciju.

Rekao je da je jedinica dio ukrajinske Međunarodne legije, a time i njenih oružanih snaga, ali je negirao da je upad koordiniran s ukrajinskim vlastima.

"Ovo su prvi koraci u glavnom cilju rušenja Putinovog režima oružanom silom. Ne postoje druge alternative", rekao je on.

Galeotti je rekao da je upad izgledao kao operacija "oblikovanja" ukrajinskog bojišta uoči planirane kontraofanzive Kijeva.

"...Ovo je zaista šansa da se urade dvije stvari. Jedna je da uznemirimo Ruse, natjeramo ih da se zabrinu zbog mogućnosti pobune među svojim narodom. Ali drugo, natjerati Ruse da razvuku svoje trupe", rekao je on.

Melvin je napomenuo da je operacija također poslužila za podizanje morala u Ukrajini.

Kijevski zvaničnici oponašali su retoriku Kremlja oko ruske aneksije Krima 2014. godine, kada je prvobitno negirao da su trupe koje su uključene bile ruske.

Podolyak je za upad u Belgorod okrivio "podzemne gerilske grupe" koje se sastoje od ruskih državljana i rekao: "Kao što znate, tenkovi se prodaju u bilo kojoj ruskoj vojnoj radnji."

Činilo se da je ova primjedba odrazila Putinov odgovor iz 2014. na pitanje o prisustvu muškaraca koji nose ruske vojne uniforme bez oznaka na Krimu: "Možete otići u prodavnicu i kupiti bilo koju vrstu uniforme."

Ukrajinci su na društvenim mrežama spominjali ono što su nazvali "Belgorodska Narodna Republika" - znak događaja u istočnoj Ukrajini 2014. godine, kada su milicije koje podržava Rusija proglasile "narodne republike" u ukrajinskim regijama Donjeck i Lugansk.

Ukrajinci su također proširili video na kojem predsjednik Volodymyr Zelenskiy isporučuje svoje čuveno video obraćanje "Ja sam ovdje" iz Kijeva na početku invazije u februaru 2022. Ali umjesto predsjedničke kancelarije u Kijevu, u pozadini je bio znak dobrodošlice gradu Belgorod.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG