Linkovi

Guverner Belgoroda: Ruska 'protivteroristička operacija' u toku


Rusija, Belgorod, navodni napad ruskih opozicionih grupa (Foto: Reuters video snimak)
Rusija, Belgorod, navodni napad ruskih opozicionih grupa (Foto: Reuters video snimak)

Ruske snage su u utorak nastavile s "protivterorističkom operacijom" u pograničnom okrugu, rekao je regionalni guverner, dan nakon što je izgledalo kao jedan od najvećih prekograničnih upada iz Ukrajine od početka rata prije 15 mjeseci.

Rusija je u ponedjeljak saopštila da se bori protiv upada ukrajinskih diverzanata koji su prešli u oblast Belgoroda. Savjetnik ukrajinskog predsjednika je na Twitteru rekao da vlada u Kijevu prati situaciju, ali "nema nikakve veze s tim".

Ukrajinski list Hromadske citirao je ukrajinske vojne obavještajne službe kako su za napad odgovorne dvije naoružane ruske opozicione grupe, Legija slobode Rusije i Ruski dobrovoljački korpus, obje sastavljena od ruskih državljana.

Ruski regionalni guverner Vjačeslav Gladkov rekao je na servisu za razmjenu poruka Telegram da je "protivteroristička operacija" još uvijek u toku.

"Nastavlja se čišćenje teritorije od strane Ministarstva odbrane zajedno sa agencijama za provođenje zakona", rekao je Gladkov.

Gladkov je u ponedjeljak rekao da je najmanje osam osoba ranjeno, nekoliko zgrada je oštećeno i da su mnogi stanovnici otišli. Rekao je da ima ograničeno kretanje i komunikaciju.

Gladkov je rekao da su dvije zgrade napadnute dronovima tokom noći i da ljudi nisu mogli da se vrate svojim kućama.

"Sada apelujem na stanovnike okruga Graivoron, koji su... privremeno napustili svoje domove, još nije moguć povratak", rekao je on.

Gladkov je rekao da je jedna žena umrla tokom evakuacije u ponedjeljak, a da su dvije osobe ranjene. Zadatak "broj jedan" u utorak je bio doći do njih, rekao je.

Ruski dobrovoljački korpus objavio je kasno u ponedjeljak video-snimku na kojoj se vidi kako, kako je rečeno, borac pregleda zarobljeno oklopno vozilo. Na drugom snimku se vidi kako borci upravljaju oklopnim vozilom na seoskom putu.

Drugi video snimci objavljeni na ruskim i ukrajinskim društvenim mrežama prikazuju slike i video zapise zarobljenih ruskih vojnika i njihovih ličnih dokumenata.

Reuters nije bio u mogućnosti da nezavisno provjeri situaciju.

GUVERNER NAMEĆE 'PROTUTERORISTIČKE' MJERE

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je ruski predsjednik Vladimir Putin obaviješten i da je u toku rad na istjerivanju "sabotera", prenijela je državna novinska agencija RIA Novosti.

Telegram kanal Baza, koji ima veze sa ruskim bezbjednosnim službama, saopštio je da postoje naznake sukoba u tri naselja duž glavnog puta u Rusiju. Telegram kanal "Otvoreni Belgorod" saopštio je da su struja i voda isključeni u nekoliko sela.

Legija slobode Rusije objavila je na Twitteru da je "potpuno oslobodila" pogranični grad Kozinka. Rečeno je da su prednje jedinice stigle do okružnog centra Graivoron, dalje na istok.

"Idemo dalje. Rusija će biti slobodna!" pisalo je.

Rusija je započela invaziju na Ukrajinu u februaru prošle godine.

Kremlj je saopštio da je upad "ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe" imao za cilj da odvrati pažnju sa istočnog ukrajinskog grada Bakhmuta, za koji ruske snage kažu da su ga u cijelosti zauzele nakon više od devet mjeseci borbi.

Rusija kaže da zauzimanje Bakhmuta otvara put daljem napretku u istočnoj industrijskoj regiji poznatoj kao Donbas. Ukrajina kaže da je njeno napredovanje na bokovima ruskih snaga značajnije od njenog povlačenja iz samog Bakhmuta, a Rusija bi morala da oslabi svoje linije na drugim mjestima kako bi poslala pojačanje da zadrži razbijeni grad.

Bilo je više od 30 sukoba u glavnim sektorima linije fronta, a epicentar borbi su ostali Bakhmut i Maryinka južnije, saopštila je ukrajinska vojska rano u utorak.

"Bitke za grad Bakhmut se nastavljaju", navodi se.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG