Linkovi

Rusija: Prekogranični napad ukrajinskih diverzanata, Ukrajina: Nema veze sa nama


ilustracija
ilustracija

Rusija je u ponedjeljak saopćila da se bori protiv prekograničnog upada diverzanata koji su probili granicu iz Ukrajine, što je izgleda bio jedan od najvećih napada te vrste od početka rata.

Vjačeslav Gladkov, guverner ruske oblasti Belgorod koja se nalazi pored sjeveroistočne Ukrajine, rekao je da ruska vojska, graničari, predsjednička straža i služba bezbjednosti FSB preduzimaju mjere da odbiju napad.

Nijedan civil nije povrijeđen, a evakuacija nije u toku, rekao je on, opisujući izvještaje o evakuaciji kao "laži". "Ne slušajte naše neprijatelje", rekao je.

Ranije je Telegram kanal Baza, koji je povezan sa ruskim bezbjednosnim službama, objavio snimke na kojima se očigledno vidi kako ukrajinsko oklopno vozilo napreduje na graničnom prelazu. Iako je bilo i drugih izvještaja o prekograničnim napadima, čini se da je infiltracija korištenjem oklopnih vozila bez presedana od početka rata.

Baza je rekao da postoje naznake sukoba u tri naselja na glavnom putu koji vodi iz Ukrajine u Rusiju.

Grupa koja sebe naziva Legijom slobode Rusije, koja tvrdi da je sastavljena od Rusa koji sarađuju s ukrajinskim snagama, objavila je na Tviteru da je "potpuno oslobodila" pogranični grad Kozinka i stigla do okružnog centra Graivoron.

"Idemo dalje. Rusija će biti slobodna!" pisalo je.

Ranije u ponedjeljak objavila je video na kojem se vidi pet teško naoružanih boraca: "Mi smo Rusi, kao i vi. Mi smo ljudi poput vas", rekao je jedan okrenut ka kameri. "Vrijeme je da se stane na kraj diktaturi Kremlja."

Ukrajinski list Hromadske citirao je ukrajinske vojne obavještajne službe kako su napad izvele dvije naoružane ruske opozicione grupe, Legija slobode Rusije i Ruski dobrovoljački korpus (RVC), obje koje se sastoje od ruskih državljana.

Viši pomoćnik ukrajinskog predsjednika Volodymyr Zelenskiya rekao je da Kijev nema nikakve veze s upadom, svodeći ga na novi "nasilni pokret otpora" u Rusiji.

UKRAJINA VIDI NAPREDAK OKO BAKMUTA

Prijavljeni upad uslijedio je dva dana nakon što je Rusija saopštila da je zauzela posljednjih nekoliko blokova grada Bakhmuta na istoku Ukrajine, što je prva značajna pobjeda Moskve od prošlog ljeta nakon najkrvavije kopnene bitke u Evropi od Drugog svjetskog rata.

Ali čak i dok su Rusi napredovali unutar Bakhmuta, njihove snage na sjevernoj i južnoj periferiji grada povlačile su se prošle sedmice najbržim tempom u posljednjih šest mjeseci, dajući objema stranama razloge da traže zamah.

Moskva kaže da zauzimanje Bakhmuta sada otvara put daljem napretku u istočnoj Ukrajini. Ukrajina kaže da je njeno napredovanje na bokovima ruskih snaga značajnije od njenog povlačenja unutar grada, a Rusija će morati da oslabi svoje linije na drugim mjestima kako bi poslala pojačanje da zadrži Bakhmut.

"Kroz naše kretanje na bokovima - na sjeveru i jugu - uspijevamo uništiti neprijatelja", rekla je u ponedjeljak zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hanna Maliar u televizijskim komentarima.

„Krećući se po bokovima i zauzimajući tamo određene visove, naše oružane snage su neprijatelju veoma otežale boravak u samom gradu.“

Ukrajinske snage su i dalje napredovale, posebno južno od Bakhmuta, rekla je Maliar, iako je rekla da je intenzitet borbi na sjevernom krilu za sada splasnuo. Reuters nije mogao nezavisno provjeriti situaciju ni na jednoj lokaciji.

Maliar je također rekla da Ukrajina još uvijek drži uporište u samom gradu, iako nezavisni posmatrači kažu da je malo vjerovatno da će preostalo ukrajinsko prisustvo tamo biti značajno.

"Plaćenici grupe Wagner vjerovatno su osigurali zapadne administrativne granice grada Bakhmut, dok ukrajinske snage nastavljaju davati prioritet protivnapadima na periferiji Bakhmuta", saopštio je u ponedjeljak istraživački centar Instituta za proučavanje rata.

Bitka za Bakhmut razotkrila je razdor između redovnih ruskih oružanih snaga i Wagnera, privatne vojske čiji vođa Jevgenij Prigožin svakodnevno objavljuje audio i video poruke u kojima se ruga generalima.

U svojoj posljednjoj poruci u ponedjeljak, ponovio je zavjet da će povući svoje trupe iz Bakhmuta, počevši za tri dana, i predati ih redovnim trupama.

"Ako vlastite snage Ministarstva odbrane nisu dovoljne, onda imamo hiljade generala - samo treba da sastavimo bataljon generala, damo im sve oružje i sve će biti u redu", rekao je.

Ukrajinci kažu da su potisnuli front na mjestima sjeverno i južno od Bakhmuta za više od kilometra i po od prošle sedmice, najbrže što je front kretao od kada su ponovo zauzeli južni grad Herson u novembru.

Moskovsko ministarstvo odbrane priznalo je da su se neke ruske trupe prošle sedmice povukle ispred Bakhmuta, ali je demantovalo Prigožinovu uzastopnu tvrdnju da se bokovi raspadaju.

Zaraćene strane imaju suprotstavljene stavove o važnosti Bakhmuta, nekada malog rudarskog grada sa 70.000 ljudi, a sada nenaseljene ruševine koja je opustošena u osam mjeseci uličnih borbi.

Moskva prikazuje Bakhmut kao korak ka svom cilju da osigura kontrolu nad istočnom regijom Donbas u Ukrajini. Kijev vidi grad kao "mišolovku" za ruske trupe, važnog uglavnom zbog šanse da se unište tamošnje napadačke snage.

Očekuje se da će naredne sedmice pokazati uticaj koji su gubici u Bakhmutu imali na borbenu snagu obje strane, kada Ukrajina započne svoju prvu kontraofanzivu nakon šest mjeseci.

Kijev ima hiljade svježe obučenih vojnika opremljenih zapadnim tenkovima i oklopnim vozilima, i kaže da ima za cilj otjerati sve invazione ruske snage sa svoje zemlje. Moskva kopa utvrđenja preko linije fronta kako bi odbranila dijelove Ukrajine za koje tvrdi da ih je anektirala.

Sa ukrajinskom kontraofanzivom koja se nazire, Rusija je ovog mjeseca pokrenula raketne i bespilotne napade širom Ukrajine najbržim tempom od početka rata. Najnovije, oko 15 eksplozija čulo se tokom noći u gradu Dnjepru na jugu Ukrajine.

Ukrajina je također saopćila da je rusko granatiranje nakratko prekinulo dalekovode do nuklearne elektrane Zaporožje, najveće u Evropi, na teritoriji koju drži Rusija u blizini fronta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG