Linkovi

Šteta na ruskim rafinerijama drugog dana ukrajinskih napada dronovima


Ukrajinska SBU napala je tri ruske rafinerije nafte dronovima
Ukrajinska SBU napala je tri ruske rafinerije nafte dronovima

Ukrajina je u srijedu pogodila ruske rafinerije nafte u drugom danu teških napada dronovima, izazvavši požar u najvećoj rafineriji Rosnjefta u, kako je predsjednik Vladimir Putin rekao, pokušaju da se poremete predsjednički izbori u njegovoj zemlji ove sedmice.

Rusija i Ukrajina koristile su bespilotne letjelice za napade na kritičnu infrastrukturu, vojne instalacije i koncentraciju trupa u svom više od dvogodišnjem ratu, a Kijev je posljednjih mjeseci pojačao napade na ruske rafinerije i energetske objekte.

Dan nakon ozbiljnog oštećenja Lukoila, ukrajinski napadi dronovima pogodili su rafinerije u regijama Rostov i Ryazan, rekli su ruski zvaničnici.

U Rjazanju, 180 kilometara od Moskve, napad dronom izazvao je požar u Rosnjeft-u, sedmoj po veličini rafineriji u Rusiji, a bilo je prvih izvještaja o povredama, rekao je guverner Pavel Malkov. On je kasnije rekao da je požar ugašen.

Dva izvora upoznata sa situacijom rekli su Reutersu da je rafinerija bila primorana da zatvori dvije jedinice za primarnu preradu nafte. Rosnjeft nije odgovorio na zahtjev za komentar.

U Rostovu nije bilo žrtava, ali je rafinerija u Novošahtinsku bila primorana da obustavi rad, a šteta se procjenjuje, rekaoje regionalni guverner Vasilij Golubev.

Ukrajinski izvor rekao je Reutersu da je napade dronovima izvela ukrajinska služba sigurnosti SBU. "Mi sistematski provodimo detaljnu, proračunatu strategiju za smanjenje ekonomskog potencijala Rusije", rekao je izvor.

Ukrajinske odbrambene snage, dodao je izvor, izvele su i napade dronovima preko noći na rusku zračnu bazu u Buturlinovki i vojni aerodrom u regiji Voronjež.

Udari na rafinerije nafte - ključni izvor ruskog prihoda - imaju potencijal da smanje proizvodnju benzina i dizela u zemlji i podignu cijene. Rusija je 1. marta uvela šestomjesečnu zabranu izvoza benzina.

Putin je, u izjavi objavljenoj u srijedu, optužio Kijev za pokušaje miješanja u predsjedničke izbore od 15. do 17. marta svojim napadima.

"Glavni cilj, ne sumnjam u to, jeste da se - ako ne poremete predsjednički izbori u Rusiji - onda se barem nekako umiješa u normalan proces izražavanja volje građana", rekao je Putin ruskoj državnoj novinskoj agenciji RIA i Državnoj televizija Rossiya-1 u širokom intervjuu.

Putin, koji je pokrenuo invaziju na Ukrajinu prije dvije godine, gotovo je siguran da će pobijediti na izborima.

RAT DRONOVIMA

"Mislim da svi mogu vidjeti naše bespilotne letjelice u akciji. Posebno u dalekosežnim akcijama", rekao je ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy u svom noćnom obraćanju u utorak.

Ruski mediji navode da je oko 60 dronova uništeno iznad ruske suverene teritorije u samo nekoliko sati u srijedu.

Ruska državna novinska agencija RIA objavila je da su četiri ukrajinska drona napala fabriku u Rjazanju u ranim satima, što je dovelo do požara površine 175 kvadratnih metara.

Neprovjereni video snimci objavljeni na društvenim mrežama pokazuju oblak crnog dima koji se diže iznad plamena u fabrici, koja prerađuje oko 12,7 miliona metričkih tona nafte godišnje, ili 4,6% ruske ukupne količine, prema izvorima iz industrije.

Na nju otpada oko 6,4% ruske proizvodnje benzina, 4,1% dizela, 7,7% mazuta i 8% avio goriva, navode izvori. Puni podaci o ruskoj proizvodnji više se ne objavljuju.

Dron je uništila protivvazdušna odbrana prilikom približavanja rafineriji Kiriši, drugoj po veličini u Rusiji, na sjeveru Rusije, rekao je guverner Lenjingradske oblasti Aleksandar Drozdenko. On je rekao da nema uticaja na rad rafinerije.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG