Linkovi

Analiza: Ruska "ukrajinska močvara" donosi teške lekcije Kini


Od suprotstavljanja zapadnom "informacijskom ratu" tijekom sukoba na Tajvanu do korištenja "šoka i strahopoštovanja" za brzo pokoravanje otočnih snaga, kineski stratezi upijaju lekcije iz ruske "ukrajinske močvare", kažu diplomati, znanstvenici i analitičari.

Kineski vojni stručnjaci raspravljaju o sukobu u privatnim chat grupama, nudeći svoja gledišta o umiješanosti Zapada u Ukrajinu i uočenim propustima Rusije, kažu dva znanstvenika i četiri azijska i zapadna diplomata koji su u kontaktu s kineskim stratezima.

Iako se njihovi zaključci tek trebaju pojaviti u službenim vojnim časopisima ili državnim medijima, neuspjeh Rusije da brzo slomi ukrajinsku vojsku ključna je tema – kao i strahovi o tome kako bi se kineske neprovjerene snage ponašale.

"Mnogi kineski stručnjaci prate ovaj rat kao da zamišljaju kako bi se to odvijalo da se dogodi između Kine i Zapada", rekao je pekinški stručnjak za sigurnost Zhao Tong iz Carnegie Endowmenta za međunarodni mir.

Ruski pristup u ranoj fazi rata nije pokorio ukrajinske snage, što je ohrabrilo međunarodnu zajednicu da intervenira razmjenom obavještajnih podataka, vojnom opremom i ekonomskom izolacijom Rusije.

"Kina bi vjerojatno trebala razmisliti o provođenju mnogo jače i mnogo opsežnije operacije na samom početku kako bi šokirala i zadivila tajvanske snage kako bi osigurala veliku prednost", rekao je Zhao, pozivajući se na opažanja kineskih stratega.

Vjeruju da bi osiguranje te prednosti "odvratilo neprijateljske snage da ne budu spremne intervenirati", rekao je.

Znanstvenik sa sjedištem u Singapuru Collin Koh rekao je da bi takav pristup stvorio vlastite probleme kineskoj Narodnooslobodilačkoj vojsci.

"Ako namjeravate 'šokirati i zadiviti' Tajvan ogromnom snagom u početnim fazama, moglo bi biti puno civilnih žrtava", rekao je Koh iz S. Rajaratnam School of International Studies. To bi otežalo okupaciju i ojačalo međunarodnu opoziciju.

"Kinezi sada ne mogu imati iluzija da će na Tajvanu biti dočekani kao osloboditelji i da će im biti pružene zalihe i pomoć", rekao je.

Tajvan također ima veće raketne sposobnosti od Ukrajine, što omogućuje preventivne udare na kinesku infrastrukturu ili napade na kineske objekte nakon invazije.

Ni kinesko ministarstvo obrane ni kineski ured za poslove Tajvana nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentarom.

Ruske snage izvršile su invaziju na istočnu Ukrajinu počevši od 24. veljače, pretvarajući gradove u ruševine usljed snažnog otpora, gubeći tisuće vojnika, kao i tenkove, helikoptere i zrakoplove. Britanski dužnosnici procijenili su ovaj tjedan da je poginulo 15.000 ruskih vojnika; drugi izvori sugeriraju veći broj.

Više od 5 milijuna ljudi pobjeglo je nakon, kako Rusija opisuje, "specijalne operacije" razoružavanja Ukrajine i njezine zaštite od fašista. Ukrajinske i zapadne vlade kažu da je to lažni izgovor za ničim izazvan agresijski rat predsjednika Vladimira Putina.

Kineski stratezi također brinu o tome kako se Rusija bori s neizravnom vojnom pomoći Zapada, čimbenikom s kojim bi se Kina također suočila u tajvanskom scenariju, kažu dva znanstvenika i četiri diplomata.

Kineski stručnjaci privatno raspravljaju o potrebi da se Peking bolje natječe u takozvanom informacijskom ratu, koji je zakomplicirao poziciju Rusije na bojnom polju, rekao je Zhao.

Osim što su Rusiju ekonomski izolirali, zapadni diplomatski napori - i izvješćivanje o zločinima u ratnoj zoni - olakšali su pružanje pomoći Ukrajini, a Rusiji teže pronaći vanjsku potporu.

Zhao je rekao da je kineskim stratezima jedan od najvažnijih dijelova trenutnog sukoba to kako su zapadne nacije "sposobne manipulirati, iz svoje perspektive, međunarodnim mišljenjem i odlučno promijeniti međunarodni odgovor na rat."

Neki kineski stratezi vjeruju da je kontrola informacija stvorila mnogo lošiji dojam o ruskoj izvedbi nego što je opravdano.

"Postoji mnogo rasprava o tome kako Kina treba posvetiti veliku pozornost ovoj informacijskoj domeni", rekao je Zhao.

Neki analitičari primjećuju da je ukrajinska kampanja bila u tijeku mnogo prije nego što su ruske snage izvršile invaziju krajem veljače, s višemjesečnom nagomilavanjem na ruskoj strani granice. Te su napore lako pratile obavještajne tvrtke iz privatnog sektora s otvorenim kodom i stalno su ih naglašavale američke i druge vlade.

"Tajvan bi predstavljao daleko veći logistički izazov od Ukrajine, a pripremiti invazijske snage tog razmjera neprimjećene bilo bi nevjerojatno teško", rekao je Alexander Neill, koji vodi strateško savjetovanje u Singapuru.

Kineski vojni čelnici također su desetljećima tražili od Moskve ne samo oružje nego i strukturnu i zapovjednu doktrinu.

Ruske i kineske snage posljednjih godina izvode sve intenzivnije zajedničke vježbe, uključujući velike operacije kombiniranog naoružanja u Rusiji u rujnu 2020.

Strateške pretpostavke iz ove suradnje, međutim, provjeravaju se. Godine 2012. PLA je usvojila jedinice slične ruskim taktičkim skupinama (BTG) - navodno brze, okretne i samonosive jedinice. No ruski BTG-ovi su zaglibili u Ukrajini i pokazali se ranjivima na napade.

Rusija se također trudila koordinirati sudjelovanje nekoliko vojnih okruga u ukrajinskom ratu. Kineski analitičari brinu se da bi se kineska invazija preko Tajvanskog tjesnaca - koja se smatra daleko većim vojnim izazovom - suočila sa sličnim problemima, jer zahtijeva neometanu suradnju između nedavno formiranih južnog, istočnog i sjevernog okruga.

Ruske snage u Ukrajini imale su probleme u zapovjedništvu i nizak moral. Analitičari kažu da je nejasno kako bi se kineske trupe - koje nisu testirane otkako su napale sjeverni Vijetnam 1979. - ponašale u modernom sukobu.

"Vidjeli smo znakove alarmantne nediscipline ruskih trupa, što je podsjetnik da postoji toliko toga što ne znamo o tome da bi kineske trupe djelovale pod pritiscima rata", rekao je Neill. "Uz svu političku indoktrinaciju, jednostavno ne znamo koliko bi oni bili otporni."

XS
SM
MD
LG