Linkovi

Paktom sa Sjevernom Korejom, Rusija podiže ulog sa Zapadom zbog Ukrajine


Ruski predsjednik Vladimir Putin i sjevernokorejski lider Kim Jong Utokom šetnje vrtom pansiona Kumsusan u Pjongjangu, Sjeverna Koreja, na ovoj slici koju je objavila Korejska centralna novinska agencija 20. juna 2024. (KCNA preko Reutersa)
Ruski predsjednik Vladimir Putin i sjevernokorejski lider Kim Jong Utokom šetnje vrtom pansiona Kumsusan u Pjongjangu, Sjeverna Koreja, na ovoj slici koju je objavila Korejska centralna novinska agencija 20. juna 2024. (KCNA preko Reutersa)

Iza osmjeha, balona i raskola na crvenom tepihu prošlonedeljne posjete predsjednika Vladimira Putina Sjevernoj Koreji, došao je snažan signal: u spiralnoj konfrontaciji sa SAD-om i njihovim saveznicima oko Ukrajine, ruski lider je spreman da izazove interesovanja Zapada kao nikada do sada.

Pakt koji je potpisao sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong Unom predviđa međusobnu vojnu pomoć između Moskve i Pjongjanga ako bilo koji od njih bude napadnut. Putin je takođe po prvi put najavio da bi Rusija mogla da obezbijedi oružje izolovanoj zemlji, što je potez koji bi mogao da destabilizuje Korejsko poluostrvo i odjekne daleko dalje.

On je opisao potencijalne isporuke oružja kao odgovor na to da saveznici iz NATO-a daju Ukrajini oružje većeg dometa za napad na Rusiju. On je otvoreno izjavio da Moskva nema šta da izgubi i da je spremna da ide „do kraja“ da bi ostvarila svoje ciljeve u Ukrajini.

Putinovi potezi su doprinijeli zabrinutosti u Washingtonu i Seulu oko onoga što vide kao saveza u kojem Sjeverna Koreja daje Moskvi prijeko potrebnu municiju za njen rat u Ukrajini u zamjenu za ekonomsku pomoć i transfer tehnologije koji bi pojačali prijetnju koju predstavlja Kimovo nuklearno oružje i raketni program.

Značajan pakt

Novi sporazum sa Pjongjangom označio je najčvršću vezu između Moskve i Pjongjanga od kraja Hladnog rata.

Kim je rekao da je to podigao bilateralne odnose na nivo savezništva, dok je Putin bio oprezniji, napominjući da je obećanje o uzajamnoj vojnoj pomoći odraz ugovora iz 1961. između Sovjetskog Saveza i Sjeverne Koreje. Taj sporazum je odbačen nakon raspada Sovjetskog Saveza i zamijenjen slabijim 2000. godine kada je Putin prvi put posjetio Pjongjang.

Stephen Sestanovich, viši aradnik u Vijeću za vanjske odnose, primijetio je da je, kada je sovjetski lider Nikita Hruščov potpisao sporazum s Pjongjangom 1961., on također testirao najveću nuklearnu bombu na svijetu, izgradio Berlinski zid i vjerovatno počeo razmišljati o potezima koji su doveli do kubanske raketna kriza 1962.

Pitanje za zapadne kreatore politike sada je da li Putin postaje uporedivo nepromišljen“, rekao je Šestanović u komentaru. “Njegov jezik u Sjevernoj Koreji – gdje je osudio Sjedinjene Države kao ‘svjetsku neokolonijalističku diktaturu’ – mogao bi vas navesti na to.”

Južna Koreja je odgovorila izjavom da će razmotriti slanje oružja Ukrajini kao veliku promjenu politike za Seul, koji je do sada samo slao humanitarnu pomoć Kijevu u skladu sa dugogodišnjom politikom neisporučivanja oružja zemljama uključenim u sukob.

Putin je insistirao na tome da Seul nema razloga za brigu, jer novi pakt predviđa samo vojnu pomoć u slučaju agresije i treba da djeluje kao sredstvo odvraćanja od sukoba. On je snažno upozorio Južnu Koreju da ne daje Ukrajini smrtonosno oružje, rekavši da bi to bila "veoma velika greška".

"Ako se to dogodi, onda ćemo donijeti i odgovarajuće odluke koje teško da će se svidjeti sadašnjem rukovodstvu Južne Koreje", rekao je.

Upitan da li bi se sjevernokorejske trupe mogle boriti zajedno sa ruskim snagama u Ukrajini prema paktu, Putin je rekao da za tim nema potrebe.

Potencijalno oružje za Pjongjang

Prošlog mjeseca Putin je upozorio da bi Rusija mogla drugima pružiti oružje dugog dometa za gađanje zapadnih ciljeva kao odgovor na to da saveznici iz NATO-a dozvoljavaju Ukrajini da koristi oružje svojih saveznika za ograničene napade unutar ruske teritorije.

Na to upozorenje u četvrtak je nadovezao eksplicitnu prijetnju da će Sjevernoj Koreji dostaviti oružje.

"Ne bih to isključio s obzirom na naše sporazume s Demokratskom Narodnom Republikom Korejom", rekao je Putin, dodajući da bi Moskva mogla odražavati argumente NATO saveznika da je na Ukrajini da odluči kako će koristiti zapadno oružje.

Slično možemo reći da nekome nešto isporučujemo, ali nemamo kontrolu nad onim što će se dogoditi nakon toga“, rekao je Putin. “Neka razmisle o tome.”

Sue Mi Terry, viši saradnik za korejske studije u Vijeću za vanjske odnose, upozorila je da bi Moskva mogla podijeliti tehnologiju oružja s Pjongjangom kako bi pomogla u poboljšanju svojih sposobnosti balističkih projektila, napominjući da već postoje dokazi da se to događa, a Rusija bi mogla pružiti pomoć Sjevernoj Koreji sa svojim uspješnim lansiranjem satelita u novembru, dva mjeseca nakon što je Kim posljednji put sreo Putina.

"Ovo je duboko zabrinjavajuće zbog značajnog preklapanja između tehnologija koje se koriste za svemirska lansiranja i interkontinentalnih balističkih projektila", rekao je Terry u komentaru. “Rusija također može pružiti Sjevernoj Koreji ključnu pomoć u područjima gdje su njene sposobnosti još uvijek u nastajanju, kao što su balističke rakete koje se lansiraju s podmornica.

Dok je podigao izglede za isporuku oružja Pjongjangu čime bi se prekršile sankcije UN-a, Putin je također rekao da će Rusija uložiti napore u svjetskom tijelu da ublaži ograničenja - očigledan signal da bi Moskva mogla pokušati zadržati isporuke oružja Pjongjangu ispod radara i održati stepena poricanja kako bi se izbjegle optužbe za kršenje sankcija.

Rusija i Sjeverna Koreja odbacile su tvrdnje SAD-a i njihovih saveznika da je Pjongjang Moskvi dao balističke rakete i milione artiljerijskih granata na korištenje u Ukrajini.

Ići 'do kraja' u obračunu sa Zapadom

Eksplicitno povezujući potencijalne isporuke oružja Pjongjangu sa zapadnim potezima prema Ukrajini, Putin je upozorio saveznike Kijeva da se povuku dok on promiče svoje ciljeve u ratu - ili će se suočiti s novom rundom konfrontacije.

"Oni eskaliraju situaciju, očigledno očekujući da ćemo se kad-tad uplašiti, a istovremeno kažu da žele da nanesu strateški poraz Rusiji na bojnom polju", rekao je Putin. „Za Rusiju će to značiti kraj njene državnosti, kraj milenijumske historije ruske države. I postavlja se pitanje: Zašto da se plašimo? Nije li onda bolje ići do kraja?"

Aleksandar Gabujev, direktor Carnegie Russia Eurasia Centra u Berlinu, rekao je da Putinova izjava odražava pokušaj da obeshrabri SAD i njihove saveznike da pojačaju podršku Kijevu dok Rusija gura nove ofanzive u nekoliko sektora linije fronta.

Situacija postaje sve opasnija i Rusija vjeruje da bi trebalo brzo da udari Zapad preko prstiju kako bi pokazala da će njeno dublje angažovanje u ratu imati cijenu”, rekao je on u izjavi koju prenosi Dožd, nezavisni ruski emiter.

Napomenuo je da je Putinova izjava da Moskva neće znati gdje će joj završiti oružje ako se pošalje u Pjongjang mogla biti nagoveštaj uloge Sjeverne Koreje kao izvoznika oružja.

Oprezno koračati sa Kinom

Putinove posjete Sjevernoj Koreji donijele su novi izazov glavnom savezniku Pjongjanga, Kini, potencijalno omogućavajući Kimu da zaštiti svoje opklade i smanji svoje pretjerano oslanjanje na Peking.

Kina je do sada izbjegavala komentare o novom paktu, ali mnogi stručnjaci tvrde da Peking neće voljeti da izgubi vlast nad svojim susjedom.

Otkako je Putin napao Ukrajinu, Rusija je sve više zavisila od Kine kao glavnog tržišta za njen izvoz energije i izvora visokotehnoloških tehnologija suočenih sa zapadnim sankcijama. Dok uspostavlja obnovljene odnose sa Pjongjangom, Kremlj će vjerovatno biti oprezan kako ne bi razljutio Peking.

"Hoće li ovaj unapređeni odnos Rusije i Sjeverne Koreje biti neograničen zavisi od Kine," koja će pomno pratiti događaje, rekao je Edward Howell iz Chatham Housea u komentaru. „Peking će ozbiljno uzeti u obzir tvrdnju Kim Džong Una da je Rusija „najpošteniji prijatelj Sjeverne Koreje“. Uprkos vjerovatnom povećanju saradnje u naprednoj vojnoj tehnologiji između Moskve i Pjongjanga, Kina ostaje najveći ekonomski partner Severne Koreje.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG