Linkovi

Južna Koreja pozvala na razgovor ruskog ambasadora nakon rasta tenzija sa Sjevernom Korejom


Ruski ambasador u Južnoj Koreji Georgij Zinovjev stiže u Ministarstvo spoljnih poslova u Seulu, Južna Koreja, 21. juna 2024.
Ruski ambasador u Južnoj Koreji Georgij Zinovjev stiže u Ministarstvo spoljnih poslova u Seulu, Južna Koreja, 21. juna 2024.

Južna Koreja je u petak pozvala na razgovor ruskog ambasadora u znak protesta zbog novog odbrambenog pakta Rusije sa Sjevernom Korejom, pošto su granične tenzije nastavile da rastu uz nejasne prijetnje i kratke, naizgled slučajne upade sjevernokorejskih trupa.

Ranije u petak, moćna sestra sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una iznijela je nejasnu prijetnju odmazdom nakon što su južnokorejski aktivisti organizovali prelet granice balonima koji su nosili propagandne letke protiv Pjongjanga.

Vojska Južne Koreje saopštila je da je prethodnog dana ispalila hice upozorenja kako bi odbila sjevernokorejske vojnike koji su nakratko prešli kopnenu granicu treći put ovog mjeseca.

To se dogodilo dva dana nakon što su Moskva i Pjongjang dogovorili pakt kojim su obećali uzajamnu pomoć u odbrani ako bilo ko od njih bude napadnut i dan nakon što je Seul odgovorio rekavši da će razmotriti davanje oružja Ukrajini za borbu protiv ruske invazije.

Zamjenik ministra spoljnih poslova Južne Koreje Kim Hong Kjun pozvao je ruskog ambasadora Georgija Zinovjeva da protestuje zbog sporazuma između ruskog predsjednika Vladimira Putina i Kim Džong Una i pozvao Moskvu da odmah prekine svoju navodnu vojnu saradnju sa Pjongjangom.

Kim, južnokorejski diplomata, naglasio je da bi svaka saradnja koja direktno ili indirektno pomaže Sjeveru da izgradi svoje vojne kapacitete bila kršenje rezolucije Vijeća sigurnosti UN i da predstavljala prijetnju po sigurnost Juga i upozorio na posljedice po odnose Seula sa Moskvom.

Zinovjev je odgovorio da će prenijeti zabrinutost Seula svojim nadređenima u Moskvi, saopštilo je ministarstvo.

Kampanje štampanja i bacanja letaka južnokorejskih civilnih aktivista posljednjih nedelja podstakle su nastavak psihološkog rata u stilu Hladnog rata duž granice dvije Koreje.

Južnokorejski civilni aktivisti, predvođeni Parkom Sang-Hakom koji je pobjegao iz Sjeverne Koreje, rekli su da su poslali 20 balona sa 300.000 propagandnih letaka, 5.000 USB-a sa južnokorejskim pop pjesmama i TV dramama, i 3.000 novčanica američkih dolara iz južnokorejskog graničnog grada Paju u četvrtak uveče.

Fotografija koju je obezbijedilo južnokorejsko ministarstvo odbrane prikazuje neidentifikovane predmete za koje se vjeruje da su sjevernokorejsko smeće iz balona koji su prešli međukorejsku granicu, na ulici u Seulu.
Fotografija koju je obezbijedilo južnokorejsko ministarstvo odbrane prikazuje neidentifikovane predmete za koje se vjeruje da su sjevernokorejsko smeće iz balona koji su prešli međukorejsku granicu, na ulici u Seulu.

Pjongjang negoduje zbog takvog materijala i strahuje da bi to moglo da demorališe trupe i stanovnike na prvoj liniji fronta i da na kraju oslabi vlast Kim Džong Una, kažu analitičari.

U saopštenju koje je prenijela sjevernokorejska zvanična Korejska centralna novinska agencija (KCNA), Kim Jo Džong, sestra Kim Džong Una i jedna od najviših spoljnopolitičkih zvaničnica zemlje, nazvala je aktiviste "prebjeglim ološom" i iznijela nešto što je izgledalo kao prijetnja odmazdom.

"Kada uradite nešto što ste jasno upozoreni da ne radite, sasvim je prirodno da ćete se suočiti sa nečim sa čim niste morali", rekla je ona, ne precizirajući šta bi Sjever uradio.

Poslije ranije bačenih letaka južnokorejskih aktivista, Sjeverna Koreja je u susjednu zemlju poslala više od 1.000 balona sa tonama smeća, razbijajući crijepove i prozore i nanevši drugu materijalnu štetu. Kim Jo Džong je ranije nagovijestila da bi baloni mogli da postanu standardni odgovor Sjevera na bacanje letaka, rekavši da će Pongjang odgovoriti "razbacujući desetine puta više smeća nego što se raspršuje po nama".

Kao odgovor, Južna Koreja je nastavila propagandno emitovanje protiv Sjeverne Koreje sa vojnim zvučnicima postavljenim na granici prvi put poslije nekoliko godina, na šta je Kim Jo Džong, u drugoj izjavi državnim medijima, upozorila da Seul "stvara uvod u veoma opasnu situaciju".

Tenzije između Koreja su na najvećem nivou u posljednjih nekoliko godina, jer Kim Džong Un ubrzava razvoj nuklearnog oružja i raketa i pokušava da ojača svoju regionalnu osnovu povezujući se sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u sukobu sa Zapadom predvođenim SAD.

Južna Koreja, rastući izvoznik oružja sa dobro opremljenom vojskom koju podržavaju Sjedinjene Države, saopštila je da razmatra povećanje podrške Ukrajini kao odgovor. Seul je već pružio humanitarnu pomoć i drugu podršku kada se pridruživao ekonomskim sankcijama koje predvode SAD protiv Moskve. Ali, do sada nije direktno obezbjeđivao oružje, pozivajući se na dugogodišnju politiku neisporučivanja oružja zemljama koje su aktivno uključene u neki sukob.

Putin je rekao novinarima u Hanoju u Vijetnamu u četvrtak da bi isporuka oružja Ukrajini bila "veoma velika greška" i rekao da Južna Koreja "ne bi trebalo da brine" o sporazumu ako ne planira agresiju na Pjongjang.

Ministarstvo spoljnih poslova Južne Koreje saopštilo je da je ministar Čo Tae-Jul u petak imao odvojene telefonske razgovore sa američkim državnim sekretarom Antony Blinkenom i japanskom ministarkom spoljnih poslova Joko Kamikavom kako bi raspravljali o novonastalom paktu. Diplomate su se složile da sporazum predstavlja ozbiljnu prijetnju miru i stabilnosti u regionu i obećale su da će ojačati trilateralnu koordinaciju kako bi se suočili sa izazovima zbog povezivanja Moskve i Pjongjanga, navodi se u saopštenju ministarstva.

Sjeverna Koreja je izuzetno osetljiva na kritike Kimove autoritarne vladavine i nastojanja da se dopre do njenih građana stranim vijestima i drugim medijima.

U 2015. godini, kada je Južna Koreja ponovo pokrenula emitovanje preko zvučnika prvi put u 11 godina, Sjeverna Koreja je ispalila artiljerijske granate preko granice, što je navelo Seul da uzvrati vatrom. Nije bilo žrtava.

Vojska Južne Koreje saopštila je da postoje znaci da je Sjeverna Koreja instalirala sopstvene zvučnike na granici, iako oni još nisu pušteni u upotrebu.

U posljednjem graničnom incidentu, Združeni generalštab Južne Koreje saopštio je da je nekoliko sjevernokorejskih vojnika angažovanih na neodređenim građevinskim radovima nakratko prešlo vojnu demarkacionu liniju koja dijeli dvije zemlje u četvrtak oko 11 sati.

Južnokorejska vojska je emitovala upozorenje i ispalila hice upozorenja, nakon čega su se sjevernokorejski vojnici povukli. Združeni generalštab nije odmah objavio više detalja, uključujući i objašnjenje zašto su te informacije objavili dan kasnije.

Vojska Južne Koreje kaže da vjeruje da nedavni upadi na granicu nisu bili namjerni, jer sjevernokorejski vojnici nisu uzvratili vatru i povukli su se nakon ispaljenih pucnjeva upozorenja.

Južnokorejska vojska takođe je saopštila da Pjongjang raspoređuje veliki broj vojnika u oblastima fronta da bi izgradio sumnjive protivtenkovske barijere, ojačao puteve i postavio mine u očiglednom pokušaju da učvrsti svoju stranu granice. Seul vjeruje da su napori vjerovatno usmjereni na sprječavanje sjevernokorejskih civila i vojnika da pobjegnu na jug.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG