Linkovi

Sporazum o partnerstvu Rusije i Sjeverne Koreje: Bliže veze dok se rivalstvo sa Zapadom produbljuje


Predsjednici Rusije i Sjeverne Koreje
Predsjednici Rusije i Sjeverne Koreje

Ruski predsjednik Vladimir Putin i sjevernokorejski lider Kim Jong Un potpisali su sporazum o partnerstvu tokom samita u Pjongjangu, u pokušaju da prošire svoju ekonomsku i vojnu saradnju i učvrste ujedinjeni front protiv Washingtona.

Putinova prva posjeta Sjevernoj Koreji u 24 godine dolazi u jeku rastuće zabrinutosti oko sporazuma o naoružanju u kojem ta zemlja Moskvi obezbjeđuje prijeko potrebnu municiju za njen rat u Ukrajini u zamjenu za ekonomsku pomoć i transfer tehnologije koji bi mogli povećati prijetnju koju predstavlja Kimovo nuklearno oružje i raketni program.

Ogromne mase postrojile su se na ulicama kako bi pozdravile Putinovu kolonu, skandirajući "Dobrodošao Putin" i mašući cvijećem i zastavama Sjeverne Koreje i Rusije, a Kim je Putina dočekao raskošnom ceremonijom na glavnom gradskom trgu Kim Il Sunga, gdje su nosili članovi gomile nosili usklađene majice u crvenoj, bijeloj i plavoj boji ruske i sjevernokorejske zastave.

Govoreći na početku pregovora, Putin je zahvalio Kimu na podršci Sjeverne Koreje njegovom ratu u Ukrajini, u sklopu, kako je rekao, "borbe protiv imperijalističke hegemonističke politike SAD-a i njenih satelita protiv Ruske Federacije".

Rekao je da su njih dvojica planirali da potpišu "novi temeljni dokument (koji će) činiti osnovu naših dugoročnih veza", pozdravljajući veze koje je pratio još od sovjetske vojske koja se borila protiv japanske vojske na Korejskom poluostrvu u posljednjim trenucima Drugog svjetskog rata i podršku Moskve Pjongjangu tokom Korejskog rata.

Kim je rekao da je „vatreno prijateljstvo” Moskve i Pjongjanga sada još bliže nego u sovjetsko vreme, i obećao je „punu podršku i solidarnost ruskoj vladi, vojsci i narodu u sprovođenju specijalne vojne operacije u Ukrajini radi zaštite suvereniteta, bezbjednosnih interesa i teritorijalnog integriteta.

Kim je u prošlosti koristio sličan jezik, dosljedno govoreći da Sjeverna Koreja podržava ono što opisuje kao pravednu akciju za zaštitu ruskih interesa i okrivljujući za krizu "hegemonističku politiku" Zapada predvođenog SAD-om.

Nije odmah bilo jasno kako bi ta podrška mogla izgledati, a nikakvi detalji sporazuma prvobitno nisu objavljeni.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un, obojica su na podijumu, prisustvuju svečanoj ceremoniji dobrodošlice na trgu Kim Il Sung u Pjongjangu, Sjeverna Koreja, u srijedu, 19. juna 2024.
Ruski predsjednik Vladimir Putin i lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un, obojica su na podijumu, prisustvuju svečanoj ceremoniji dobrodošlice na trgu Kim Il Sung u Pjongjangu, Sjeverna Koreja, u srijedu, 19. juna 2024.

Sjeverna Koreja je pod teškim sankcijama Vijeća sigurnosti UN-a zbog svog programa naoružanja, dok se Rusija također suočava sa sankcijama Sjedinjenih Država i njenih zapadnih partnera zbog agresije na Ukrajinu.

Nakon sastanka, Kim i Putin su ušli u prostoriju sa svojim nacionalnim zastavama i dva identična bijelo-zlatna stola, gdje su potpisali ono što su opisali kao sveobuhvatni sporazum o partnerstvu. Prisutni su aplaudirali dok su razmjenjivali svoja potpisana dokumenta.

Ruski mediji su ranije objavili da će Kim biti domaćin prijema, a očekuje se da će Putin u srijedu uveče otputovati u Vijetnam.

Američki i južnokorejski zvaničnici optužuju Sjever da Rusiji daje artiljeriju, projektile i drugu vojnu opremu za upotrebu u Ukrajini, vjerovatno u zamjenu za ključne vojne tehnologije i pomoć. I Pjongjang i Moskva negiraju optužbe o sjevernokorejskom transferu oružja, što bi prekršilo višestruke sankcije Vijeća sigurnosti UN-a koje je Rusija prethodno odobrila.

Zajedno s Kinom, Rusija je pružila političko pokriće za Kimove stalne napore da unaprijedi svoj nuklearni arsenal, više puta blokirajući napore koje predvode SAD da uvedu nove sankcije UN-a Sjeveru zbog njegovih testova oružja.

U martu je ruski veto u Ujedinjenim nacijama okončao praćenje sankcija UN-a protiv Sjeverne Koreje zbog njenog nuklearnog programa, što je potaknulo zapadne optužbe da Moskva nastoji izbjeći kontrolu jer kupuje oružje od Pjongjanga za upotrebu u Ukrajini. Američki i južnokorejski zvaničnici rekli su da razgovaraju o opcijama za novi mehanizam za praćenje Sjevera.

Južnokorejski analitičari kažu da će Kim vjerovatno tražiti veće ekonomske koristi i naprednije vojne tehnologije od Rusije, iako njegovi osjetljiviji razgovori s Putinom vjerovatno neće biti objavljeni u javnosti.

Iako Kimov vojni nuklearni program sada uključuje razvojne interkontinentalne balističke rakete koje potencijalno mogu doći do kopna SAD-a, možda će mu trebati pomoć vanjske tehnologije da značajno unaprijedi svoj program dalje. Već postoje mogući znakovi da Rusija pomaže Sjevernoj Koreji s tehnologijama vezanim za svemirske rakete i vojne izviđačke satelite, koje je Kim opisao kao ključne za praćenje Južne Koreje i povećanje prijetnje njegovih nuklearnih raketa.

U Washingtonu, američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da Putinova posjeta Sjevernoj Koreji ilustruje kako Rusija pokušava, „u očaju, da razvije i ojača odnose sa zemljama koje joj mogu pružiti ono što joj je potrebno da nastavi rat koji je započela protiv Ukrajine.

Sjeverna Koreja daje značajnu municiju Rusiji... i drugo oružje za upotrebu u Ukrajini. Iran isporučuje oružje, uključujući dronove, koje se koristi protiv civila i civilne infrastrukture”, rekao je Blinken novinarima nakon sastanka sa šefom NATO-a Jensom Stoltenbergom u utorak.

Napetosti na Korejskom poluostrvu su na najvišoj tački u godinama, a tempo i Kimovih testova naoružanja i kombinovanih vojnih vežbi koje uključuju Sjedinjene Države, Južnu Koreju i Japan.

Koreje su se također uključile u psihološki rat u stilu hladnog rata koji je uključivao Sjevernu Koreju koja je bacala tone smeća na jug balonima, a Južna je emitovala anti-sjevernokorejsku propagandu sa svojim zvučnicima.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG