Linkovi

Predsjednik Ukrajine traži uvođenje vandrednog stanja nakon što je Rusija zaplijenila tri broda ukrajinske mornarice


Rusija je otvorila vatru na dva broda ukrajinske mornarice i udarila u treći i optužila Ukrajinu da je ilegalno ušla u ruske teritorijalne vode.

Ukrajinski zvaničnici saopštili su da je najmanje šest pripadnika mornarice povrijeđeno i optužili Moskvu za vojnu agresiju.

"Takve akcije preijte bezbjednosti svih država u regionu Crnog mora zbog čega je potreban jasan odgovor međunarodne zajednice", saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo inostranih poslova.

Ruska Federalna služba bezbjednosti optužila je Ukrajinu za namjernu provokaciju.

"Oružje je upotrijebljeno da bi se zaustavili ukrajinski ratni brodovi. Kao rezultat, zaplijenjena su sva tri broda ukrajinske mornarice u teritoijalnim vodama Ruske Federacije u Crnom moru", navodi se u saopštenju FSB-a.

Incident se dogodio dok su se ukrajinski brodovi kretali iz Odese u Crnom do Marijupolja u Azovskom moru, kroz Kerčki moreuz, jedini prolaz između dva mora.

Prema sporazumu iz 2003. godine, i Ukrajina i Rusija polažu pravo na Azovsko more i Kerčki moreuz.

Ukrajina je saopštila da je brod ruske obalske straže udario u tegljač mornarice, a zatim otvorio vatru na druga dva broda. Pripadnici obalske straže su se zatim ukrcali na sva tri broda i preuzeli kontrolu nad plovilima. Kijev je naveo i da je Rusija tankerom blokirala pristup Kerčkom moreuzu.

Moskva je ustvrdila da su ukrajinski brodovi ušli u ruske teritorijalne vode, i da Ukrajinci nisu informisali ruske vlasti da tri broda ukrajinske mornarice planiraju da prođu kroz Kerčki moreuz.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko sazvao je vanredni sastanak vojnog kabineta i najavio da će predložiti da parlament proglasi vanredno stanje poslije napada.

NATO i Evropska unija pozvali su obje strane na "maksimalnu uzdržanost", dok je Alijansa zatražila od Rusije da "obezbijedi neometan pristup ukrajinskim lukama u Azovskom moru u skladu sa međunarodnim pravom".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG