Linkovi

Rusija pojačava udare na dva ključna ukrajinska grada


Ukrajinski instruktori pružaju vojnu obuku volonterima.
Ukrajinski instruktori pružaju vojnu obuku volonterima.

Ruske snage nastavile su baražne napade duž fronte koncentrirane u dva ukrajinska grada u istočnoj regiji Donjecka, izvijestila je ukrajinska vojska, dok je Kijev priopćio da je odbio više od 40 neprijateljskih napada u posljednja 24 sata.

Borbe su bile najteže duž zapadnih prilaza Bakhmutu, rekao je u nedjelju glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga, jednom od dva grada na istoku, uz Avdiivku, koje je ruska vojska gađala.

Ruske snage opsjedaju Bakhmut mjesecima u najdužoj bitci u više od godinu dana rata.

U noćnom video obraćanju tokom vikenda, ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy osudio je ruske zračne napade koji su koincidirali s obilježavanjem pravoslavne Cvjetnice, rekavši da se Moskva dodatno izolira od svijeta.

Ukrajinska državna služba za hitne slučajeve priopćila je da su 50-godišnji muškarac i njegova 11-godišnja kćer ubijeni nakon što su ruske snage napale stambenu zgradu u Zaporožju, na jugoistoku.

Žena identificirana kao supruga i majka žrtava izvučena je ispod ruševina.

"Ovako teroristička država obilježava Cvjetnicu", rekao je Zelenskij u svom obraćanju. "Ovako se Rusija stavlja u još veću izolaciju od svijeta."

Pohvalio je nekoliko jedinica koje brane položaje na istoku i rekao kako se nada da će Cvjetnica sljedeće godine "proteći u miru i slobodi za sve naše ljude".

Većina od 41 miliona stanovnika Ukrajine su pravoslavci koji Uskrs slave za sedmicu dana.

Papa Franjo, koji je bio kritičan prema ruskom ratu, molio se za mir tokom uskrsnih događanja u Vatikanu: "Pomozite voljenom ukrajinskom narodu na putu prema miru i izlijte svjetlo Uskrsa na narod Rusije."

Rusko ministarstvo odbrane priopćilo je da su njegove snage uništile skladište sa 70.000 tona goriva u blizini Zaporožja.

Snage su uništile skladišta ukrajinske vojske u kojima su se skladištili projektili, municija i artiljerija u regijama Zaporožja i Donjecka, dodalo je ministarstvo.

Reuters nije mogao provjeriti izvještaje s bojnog polja.

Snimke dronom iznad Bakhmuta pokazuju razaranje usljed žestokih borbi
Snimke dronom iznad Bakhmuta pokazuju razaranje usljed žestokih borbi

ODBIJENI RUSKI NAPADI

U posljednja 24 sata odbijeno je više od 40 neprijateljskih napada, rekao je ukrajinski glavni štab.

Rečeno je da su ruske snage pokrenule neuspješne napade na područja zapadno od Bakhmuta, koji je sada uglavnom uništen, ali s predratnom populacijom od 70.000. Najmanje 10 gradova i sela bilo je pod ruskim granatiranjem.

U izvještaju se navodi da ruske snage također nisu napredovale u napadima na Avdiivku, drugom žarištu borbi na istoku, te da su izvijestili o širokom ruskom granatiranju u sjevernim regijama.

"U središnjem Zaporožju i južnoj Hersonskoj regiji, neprijateljske snage nastavile su graditi utvrde", rečeno je. – Nekoliko gradova je granatirano.

Dužnosnici na jugu rekli su da su ruski avioni koristili navođene bombe protiv gradova u regiji Kherson.

Vojska je rekla da će ukrajinske snage nastaviti braniti Bakhmut od ponovljenih ruskih napada, iako je Zelenskiy prošle sedmice priznao da bi trupe mogle biti povučene ako bi riskirali da budu okružene.

"Neprijatelj pokušava zauzeti naš grad-tvrđavu pod svaku cijenu", rekao je Serhiy Cherevatyi, glasnogovornik ukrajinskog istočnog vojnog zapovjedništva, na nacionalnoj televiziji.

"Iako je izuzetno teško, još uvijek kontroliramo situaciju. Naše jedinice zadržavaju neprijatelja i nanose mu maksimalnu štetu."

Kontrola nad Bakhmutom mogla bi omogućiti Rusiji da izravno gađa ukrajinske odbrambene linije u Chasiv Yar na istoku, te otvoriti put svojim snagama za napredovanje prema dva veća grada za kojima je dugo žudjela u regiji Donjeck: Kramatorsk i Sloviansk.

Ukrajinski vojni analitičar Oleh Zhdanov rekao je da ruske snage kontroliraju središte Bakhmuta, a velik dio njihovih akcija sada je usmjeren na gradsku željezničku stanicu.

"Vode se teške borbe u središtu grada i neprijatelj se postupno kreće prema zapadnoj periferiji", rekao je Ždanov.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG